Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Retki-Riikan nerokkaat lohinyytit kokataan nuotiolla: "Ei vie paljoa aikaa"

Retki-Riikka lohinyytit
Retki-Riikka vinkkaa ohjeen helppoihin lohinyytteihin.Shutterstock
Julkaistu 18.02.2025 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kalayhdistyksestä vinkataan helppoa kokattavaa talviloman nuotiohetkiin.

Talvinen retkiruokailu luonnossa on elämys, joka kannattaa kokea, vinkkaa Pro Kala ry. Kalayhdistys pyysi superusuosittuja kokkailuvideoita luonnossa tekevältä Retki-Riikalta eli Riikka Hakalalta tärppejä talvilomakokkailuun.

Retki-Riikalla on sosiaalisen median tileillään kymmeniä tuhansia seuraajia. Viime vuonna hänet palkittiin Tubecon-gaalassa Vuoden tulokas -palkinnolla. Hakala on ammatiltaan kokki ja opiskellut myös markkinointia.

 – Hiihtoloman kunniaksi haastan kaikki lähtemään luontoon liikkumaan – ja kokkaamaan. Lapset ja nuoret saa usein houkuteltua helpommin mukaan, kun tiedossa on hyvää ruokaa, Riikka toteaa Pro Kalan tiedotteessa.

Lue myös: Tiesitkö tätä suomalaiskaupoissa myytävästä lohesta? Monella on edelleen väärä käsitys kirjolohesta

Nuotiolla kaikki maistuu paremmalta

Ruokaa voi valmistaa esimerkiksi trangialla, jos sellaisen omistaa, tai hyödyntää valmiita nuotiopaikkoja.

– Nuotio on sellainen juttu, että se saa jo itsessään kaiken ruoan maistumaan hyvältä. Sen räiske luo aivan omanlaistaan tunnelmaa, Hakala sanoo.

Nuotiolla voi valmistaa muun muassa monenlaisia kalaruokia, kuten kalavartaita tai vaikka kalakeittoa. 

Retki-Riikan tuoreella videolla valmistetaan sen sijaan herkullinen, avotulella kypsyvä nyytti, johon siivutetaan juustohöylällä perunaa, ja sen päälle lisätään kevätsipulia, kalaa ja smetanaa. 

Lue myös: Laitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"

Lempeät lohinyytit nuotiolla

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

– Tällä kertaa me loihdittiin resepti, jonka voi valmistaa kotona lähes valmiiksi, pakata reppuun ja paistaa nuotiolla. Tämän herkkuruuan valmistus ei vie paljoa aikaa, joten voit keskittyä nauttimaan luonnosta ja retkiseurasta, Retki-Riikka vinkkaa Instagramissa.

400 g lohta
8 pientä perunaa
kevätsipulia 
50 g voita
1 sitruuna
suolaa
smetanaa 
tuoretta tilliä

Viipaloi pestyt perunat ohuiksi siivuiksi esim. juustohöylällä. Pilko kevätkevätsipuli ja raasta sitruunankuori. Levitä perunaviipaleet leivinpaperille, lisää voi, kevätsipuli ja sitruunankuori. Leikkaa lohifilee perunoiden päälle ja mausta suolalla. Kääri tiiviisti folioon.

Paista nyyttejä nuotiolla noin 15–20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää ja perunat pehmeitä. Avaa nyytit, lisää smetanaa, tilliä ja tarjoile sitruunaviipaleiden kera. Nauti ystävien kanssa!

Katso myös: Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden todelliset erot

6:58imgA-, B-, C-, D- vai E-leikkuu?

Lue myös: Anun älyttömän hyvä lohipiirakka: "Voi hyvin käyttää uunilohen jämät"

Lähde: Pro Kala ry

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka