Tiesitkö, että tietyt aamiaisruoat voivat tehostaa elimistön testosteronituotantoa ja samalla muun muassa edesauttaa lihasten rakentumista?
Aamiainen on tutkijoiden mukaan erityisen tärkeä ateria keski-ikäisille miehille, jotka tarvitsevat ruokavalion kautta kehoonsa testosteronia.Tutkimusten mukaan testosteronitasot laskevat vuosi vuodelta miehen ylittäessä 30 ikävuoden rajapyykin. Testosteronivaje voi näkyä muun muassa ärtyneisyytenä, vihaisuutena sekä seksuaalisena haluttomuutena. Henkisen tasapainon lisäksi testosteroni on tärkeä hormoni myös lihasten rakentumisen ja rasvanpolton kannalta.
Muun muassa näiden syiden vuoksi keski-ikäisten miesten pitäisikin tutkijoiden mukaan kiinnittää yhä enemmän huomiota siihen, kuinka paljon testosteronia he saavat ruokavalion kautta. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota siihen, mitä suuhunsa pistää ennen ja jälkeen nukkumaanmenon. Ravitsevaan aamiaiseen kannattaa siis panostaa.
Popsi pähkinää, kananmunaa ja muita hyviä rasvaherkkuja
Elimistö muodostaa testosteronia kolesterolista, joten riittävä rasvan saanti on elintärkeää testosteronitasojen ylläpitämiselle. Myös rasvan laadulla on väliä: tyydyttyneiden ja kertatyydyttymättömien rasvahappojen kuten oliiviöljyn runsas saanti on tutkimuksissa yhdistetty koehenkilöiden korkeampiin testosteronitasoihin. Muita hyviä rasvanlähteitä ovat esimerkiksi pähkinät kananmunat ja rasvaiset kalat. Myös lihansyönnistä on todettu olevan apua testosteronitasojen nostamiseen.
Täydellinen aamupala miehille
Valmista aamiaiseksi esimerkiksi kasviksia sisältävä munakas. Munakkaan sekaan kannattaa pilkkoa myös valkosipulia, sillä valkosipulin sisältämä yhdiste vähentää stressihormoni kortisolin tuotantoa. Jos kortisolia on elimistössä liikaa, häiriintyy testosteronin tuotanto.
Riittävä D-vitamiinin saanti on myös erittäin tärkeää testosteronihormonin tuotannolle, joten muista maitotuotteet ja rasvaiset kalat ruokavaliossasi. Aamiaiseksi sopii vaikkapa se perinteinen lasi maitoa.
Näitä aineksia miesten kannattaa suosia ruokavaliossaan:
– D-vitamiinipitoiset tuotteet, kuten maito ja rasvaiset kalat
– Kananmunat
– Kukkakaali, parsakaali ja muut vihannekset
– Pinjansiemenet
– Sinkkipitoiset ruoat, kuten osterit, maksa, poronliha, vehnäleseet
Lähde: Men's Health
(MTV LIFESTYLE)