Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Täydellinen juustoburgeri

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 19.05.2015 19:22

Aina oppii uutta. Onneksi. Olen kasannut kaikenlaisia burgereita, mutta perus juustoburgeri vain toimii, kun sen hyvin tekee. Nyt tein. 

ALOITETAAN ALUSTA. Burgeripihveihin paras liha on etuselkä (amerikaksi chuck). Jauhoin sen itse ja isoimmalla terällä, jotta saan mahdollisimman isosäikeisen pihvin. Voit pyytää myös lihatiskin setää tai tätiä jauhamaan lihan.

Toisin kuin kiinteissä pihveissä, burgeripihvin on hyvä olla jääkaappikylmä ennen paistoa. Lihan maun hienoudet piilevät rasvassa. Kun pihvi on kylmä, rasva on kiinteää eikä se valu paistoalustalle, vaan sulaa mahdollisimman paljon pihvin sisään tehden siitä mehukkaan ja maukkaan.

KÄSITTELE LIHAA MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN. Ota pihviä varten 150-200 grammaa lihaa käteen ja painele se varovasti hiukan sämpylää isommaksi pihviksi. Liha kutistuu paistettaessa ja burgeri on parhaimmillaan, kun pihvi on halkaisijaltaan sämpylän kokoinen. Älä purista pihviä kasaan, tee siitä juuri sen verran kiinteä, että se pysyy nippanappa kasassa paistettaessa. Ilmavassa pihvissä on rasvalle tilaa sulaa ja mehevöittää burgeria.

PAISTA PIHVI PANNULLA TAI PARILALLA. Rasva tuo makua ja mehukkuutta ja se suotta sulaa pois esim. grillin ritilöillä. Tasaisella pinnalla rasva pysyy pihvin äärellä makua tuomassa.

ANNA PIHVIN PAISTUA RAUHASSA. Älä taputtele sitä, älä tsekkaa paistopintaa nostamalla. Kun liha iskeytyy kuumaan pintaan, se takertuu siihen välittömästi kiinni. Paistuessaan pinta ruskistuu ja kevyesti rapeutuu tuoden siihen näköä ja makua. Jos nostelet pihviä liian aikaisin, se voi tarttua paistopintaan ja hajota. Lisäksi se helposti liikkuu hieman ja yhden paikan täydellinen ruskistuminen ja rasvan sulaminen katkeaa ja kokonaisuus voi kärsiä. Jos painelet sitä, rasva valuu pihvistä ulos.

Paista sipulit yhdessä pihvien kanssa, jos haluat ne paistettuna. Raakana toimii myös.

Kuumenna pannu tai parila kuumaksi. Tarttumista pohjaan voi ehkäistä pienellä voinokareella. Paista pihviä kolmisen minuuttia ja käännä puoli. Aseta juustoviipale päälle ja anna sen sulaa kunnolla pihvin paistuessa loppuun. Paista toista puolta 3-4 min haluamaasi kypsyyteen ja nosta pihvi sämpylänpuolikkaan päälle.

BURGERISÄMPYLÄNÄ pidän eniten kuohkean kevyestä briossista. Sämpylän täytyy olla joka tapauksessa mahdollisimman helppoa syötävää ja esim. sitko ei ole toivottua. Sämpylä ei saa olla myöskään liian paksu. Burgeri toimii, kun sen voi syödä ilman veistä ja haarukkaa. Hyvän burgerin tunnusmerkkinä on myös kaikkien ainesten sopivat suhteet. Liha, kastike tai sämpylä ei saa maistua liikaa vaan kompata täydellisesti toisiaan. Sämpylän voi halkaista ja käyttää sellaisenaan tai sitten paahtaa sitä hiukan pinnalta ja reunoilta rapsakaksi.  Tsekkaa briossisämpyläresepti.

TÄYDELLISTÄ JUUSTOA etsin vielä. Laadukas cheddar toimii, ei se oranssiksi värjätty sulatejuusto. Cheddar ei sula aina tarpeeksi helpolla ja hyvin, mutta silti riittävästi, jotta uskallan liittää tähän ohjeeseen sanan täydellinen. Mikäli juusto ei sula tarpeeksi hyvin, raasta se ja prässää pihvin kokoiseksi ja sulata sitten burgeripihvin päälle.

Älä käytä burgeriin lehtisalaattia tai tammenlehväsalaattia. Niiden pinta on liian pehmeä ja se muhjuuntuu burgerin nesteissä. Käytä jääsalaattia, jonka rapea pinta ei imaise nesteitä niin helposti sisäänsä.

Juustoburgeriin tarvitset:

naudan etuselkää

jääsalaattia

pihvitomaattia

cheddarjuustoa

sipulia (itse pidän punasipulista)

briossisämpylä

+ kylkeen täydelliset ranskalaiset perunat

PS. Tsekkaa myös muut burgerireseptit! Ja pysy mukana burgerifiilistelyissä Sivumaun Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

Tuoreimmat aiheesta

burgeri