Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Teetkö tomaateille näin? Henri Alénilta palaa pinna, jos hän huomaa tämän yksityiskohdan ruoassaan: "Minulle pahin asia"

shutterstock_139086599
Ärsyttääkö sinuakin tomaatin kannat ruoissa?Shutterstock
Julkaistu 22.03.2022 16:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Säilyketomaattiyrityksen tiistaina järjestämässä tilaisuudessa keskusteltiin ajankohtaisen ruokahävikkiaiheen lisäksi myös tomaattien käsittelystä. Poistatko sinä tomaatista kannan, kun valmistat siitä ruokaa?

MTV Uutiset Live haastatteli viime perjantaina kokki ja ravintoloitsija Henri Alénia liittyen ruoan hinnan nousuun. Alén muistutti haastattelussa, että sekä kotitalouksissa että ravintoloissa voisi pienentää ruokalaskua helposti vähentämällä hävikkiä.

– Hävikki vähäiseksi. Suomalainen heittää 25 kiloa syömäkelpoista ruokaa roskiin per henki vuodessa. Ei sitä annoskokoa tarvitse välttämättä pienentää, mutta hävikkiä vähemmäksi ja tehdään ruoanvalmistuksesta järkevää, Alén totesi.

Lue lisää: Heitätkö 500 euroa taivaan tuuliin? Henri Alén muistuttaa yksinkertaisesta tavasta säästää ruokamenoissa

Katso video: Henri Alén kertoo, miten ruoan hinnannousu vaikuttaa ravintoloihin, ja miten jokainen voisi helposti pienentää ruokalaskuaan. Artikkeli jatkuu videon alla.

5:51img

Henri Alén MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Hävikkikeskustelu nostettiin jälleen pöydälle tiistaina järjestetyssä Mutti-säilyketomaattibrändin lehdistötilaisuudessa. Muttin helmikuussa teettämästä hävikkikyselystä käy ilmi, että suomalaisista 69 prosenttia haluaa vähentää ruokahävikkiä päivittäin. Kyselyyn vastasi 1000 Suomessa asuvaa henkilöä.

Yleisin syy kotitalouksien ruokahävikin syntymiseen on se, että tuotteet ehtivät menemään vanhaksi ennen kuin ne syödään. Myös avatut pakkaukset tuottavat päänvaivaa: toiseksi yleisin syy ruoan pois heittämiseen on se, että ei olla varmoja, onko avatussa pakkauksessa oleva ruoka enää syöntikelpoista.

"Minulle pahin asia on tomaatin kanta"

shutterstock_312450923

Henri Alénia häiritsevät tomaatin kannat sekä tuoreissa että säilyketomaateissa.

Tiistaina järjestetyssä tilaisuudessa tuotiin esille myös tuoreiden tomaattien ja säilyketomaattien eroja. Kokki Henri Alén kertoi omia vinkkejään tomaattiruokien valmistamiseen ja nosti esiin myös yhden tomaattien käsittelyyn liittyvän seikan: tomaatin kannan poistamisen.

– Olen ehkä niin nihilisti, että minulle pahin asia tomaattisäilykkeessä on tomaatin kanta. Jos mä näen tomaatin kannan salaatissa tai ruoassa, niin olen silleen, että ei he*****i. Että etkö sen verran viitsinyt vaivaa nähdä, että kanta olisi poistettu, Alén tilitti.

Alén kertoi oppineensa tomaattitilalla vieraillessaan, miten tomaatin kypsyys vaikuttaa myös sen kantaan.

– Kun tomaatit kerätään tarpeeksi kypsinä, niin silloin niissä se kanta menee todella pieneksi. Jos ne kerätään raakana tai vedetään raakana purkkiin, niin sen vuoksi niihin jää ikäviä kantoja.

Pitääkö tomaatista poistaa kanta vai ei?

Kannan poistaminen tomaatista on tietysti makuasia: kaikkia valkoinen ja kova keskiosa ei välttämättä ruoassa häiritse. Tomaatin kannan poistamiselle on kuitenkin olemassa hyviä perusteluita. 

Puutarhaliiton marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanska  kertoi MTV Uutisille jo vuonna 2013, miksi tomaatin kantaa ei välttämättä kannata syödä. Tomaatin kantaan voi nimittäin kertyä kasvinsuojeluaineita. 

– Jos tomaatti on tertussa, osoittaa tomaatin kanta myös silloin ylöspäin. Eli jos päälle ruiskutetaan kasvinsuojeluainetta, valuu ainetta luonnollisesti enemmän kantoihin kuin pohjaan, Tanska totesi ja jatkoi:

– Jos ostan itse vaikkapa espanjalaisen paprikan, niin välttelen yleensä kanta-alueen syömistä. Kannassa näkyy usein harmaata väriä, joka voi tarkoittaa kasvinsuojeluainejäämiä.

On syytä muistaa, että kasvinsuojeluaineita ei juuri käytetä esimerkiksi suomalaisissa kasvihuonetomaateissa. 

Lue myös: Ostatko aina pelkkää tomaattimurskaa? Kannattaisi tehdä säilykevaihto: "Ainoa, mitä nykyään ostan"

Katso myös: Sanna Marin paljastaa salaisuuden täydelliseen tomaattikastikkeeseen

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sanna Marin paljastaa lempiruokansa – kertoo avaimen hyvään tomaattikastikkeeseen

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka