Älä ikinä puristele avokadoja kaupassa! Samuli kertoo, miksi yleinen neuvo joutaa romukoppaan: "Vasta avatessa huomaa..."

Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin yllä olevalla videolla! 1:06 Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin yllä olevalla videolla!

Satokausikalenterin Samuli Karjulalla on painava sana sanottavana avokadoista.

Yllä olevalla videolla testissä suosittu avokadoniksi. Toimiiko se oikeasti?

Avokado on ottanut paikkansa suomalaisten ostokoreissa, mutta harva kuitenkaan tuntee tämän ravinnerikkaan hedelmän taustoja tai monipuolisia käyttötapoja täysin.

Avokadot ovat nousseet uutisotsikoihin viime vuosina myös negatiivisessa valossa, kun trendihedelmän on kerrottu olevan melkoinen vesisyöppö. Yhden avokadokilon viljelyyn käytetään jopa 1000 litraa vettä alueilla, jotka kärsivät jo muutenkin vesipulasta. Asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen. Nykyään avokadoja tuotetaan myös Euroopassa, eivätkä hedelmät suinkaan ole pahimmasta päästä, mitä tulee vesisyöppöyteen.

Kasvisten puolestapuhujana tunnetun Satokausikalenterin Samuli Karjula antaisikin suoraan synninpäästön avokadoille.

– Mielenkiintoista on, että ihmiset nurisevat siitä kuinka vesisyöppö avokado on, vaikka samaan aikaan esimerkiksi riisi vie vettä 2497 litraa kiloa kohden, ja sitä syödään vuodessa paljon enemmän kuin avokadoja, Karjula sanoo ja jatkaa:

– Tämä on mielestäni oleellisin tieto: suomalaisten vesijalanjäljestä vain 3 prosenttia tulee hedelmistä ja siihen lasketaan kaikki hedelmät. Tästä avokadojen osuus on murto-osa. Jos pari kertaa vuodessa tekee guacamolea, niin maailma ei lopu siihen.

Karjula muistuttaa, että avokado on käyttötavoiltaan ja maultaan poikkeuksellinen kasvis eikä sen nauttiminen ole pois kotimaisten kasvisten kulutuksesta.

Älä puristele avokadoja kaupassa

Karjula kuitenki kehottaa olemaan tarkkana avokadoja ostaessa. Avokadoja, kuten kaikkia muitakin elintarvikkeita, tulisi ostaa vain tarpeeseen ja pitää huoli siitä, etteivät ne päädy lopulta biojätteeseen.

Avokadoa voi kypsyttää muovipussissa huoneenlämmössä, jolloin se on syömäkelpoinen muutaman vuorokauden sisään. Sen kypsymistä voi nopeuttaa entisestään asettamalla banaanin avokadon viereen. Satokausikalenterin vinkki on ostaa kerralla isompi erä edullisia avokadoja ja kypsyttää niitä pienissä erissä käyttötarpeen mukaan.

– Ota yhdellä ostoskerralla useampi hedelmä ja käytä sitä mukaan, kun ne kypsyvät. Kypsän avokadon löytäminen kaupasta voi olla itse asiassa turhaa. Älä puristele niitä siellä, koska hedelmät pilaantuvat herkästi. Tulee kaupalle hävikkiä ja muille pettymyksiä, Karjula sanoo.

Toinen ongelma on se, että avokadon varastointilämpötilan ei pitäisi laskea alle +13 asteeseen, mutta tämä ei ole aina kylmäketjussa tiedossa. Liian kylmässä avokadot voivat paleltua syömäkelvottomiksi.

Tätä “noidankehää” voitaisiin yrittää parantaa sillä, että kaupat lajittelisivat hedelmät kypsyysasteen mukaisesti.

– Jos sinulla on tarkoitus tarjota avokadoa tänään, saatat olla jo ostoksilla liian myöhään. Avokadon ostaminen on aina hivenen arpapeliä ja vasta avatessa huomaa onko se paleltunut “ruskeanvihreäksi” tai härskiintynyt.

Älä siis pilaa muiden avokadoja puristelemalla niitä kaupassa. 

Karjula vinkkaa tekemään samalla tavalla kuin hänen eräs ystävänsä, joka rakensi kananmunakennosta avokadoille ”linjaston”.

– Siinä kypsät avokadot liikkuvat aina toiseen päähän, alkupäässä on raakoja.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat