Tuorekelmua voi hyödyntää ruoanlaitossa yllättävillä tavoilla.
Harva uskaltaa hyödyntää tuorekelmua kokkaamisessa, sillä yleinen harhaluulo on, ettei kelmu kestä esimerkiksi keittämistä. Suomen Kokkimaajoukkueen kokki ja konsultti Aki Kinnunen kuitenkin kertoo, että kelmu on hyvä väline jokaiselle kokkaajalle. Sitä voi nimittäin hyödyntää kokkaamisessa sekä ruokien säilömisessä.
– Kelmu on vähän niin kuin köyhän miehen vakumointi, Kinnunen kertoo
Uppomuna syntyy helposti tuorekelmun avulla
Miten kelmua voi sitten hyödyntää kokkaamisessa?
– Sitä kannattaa käyttää silloin, kun haluaa ruoan johonkin tiettyyn muotoon, Kinnunen kertoo.
Kelmua voi hyödyntää vaikka uppomunan valmistuksessa. Uppomuna ei välttämättä saavuta haluamaasi muotoa vain veteen asettelemalla, jolloin kelmu on hyödyllinen apuväline. Kelmun voi asetella esimerkiksi kahvikuppiin ja rikkoa munan kelmupussin sisään. Kelmupussi suljetaan tiiviiksi esimerkiksi narun avulla, jonka jälkeen uppomunaa kypsennettään kattilassa, juuri ja juuri kiehuvan veden pinnan alla noin neljän minuutin ajan.
Lihankin voi kypsentää kelmussa
Kelmussa voi uppomunan tyyliin kypsentää myös lihaa. Kun lihafileen käärii tiiviisti kelmuun ja kypsentää vesihauteessa konrolloidussa lämpötilassa, puhutaan sous vide -kypsennyksestä eli vakuumikypsennyksestä. Menetelmä säilyttää hyvin ruoan maun ja rakenteen.
Kelmua voi keittämisen lisäksi käyttää myös uunissa. Missä asteessa kelmua voi turvallisesti käyttää?
– Normaali kelmu kestää 100–110 astetta. Jotkut paremmat kelmut kestävät hieman enemmän, mutta ainakin sataan asteeseen voidaan turvallisesti laittaa, kokki kertoo.
Lue myös: Kannattaako sipuli hienontaa mahdollisimman pieneksi? Ammattikokki vastaa
Tiesitkö? Yllättävällä kikalla saat salaatista raikkaan ja rapean
MTV LIFESTYLE