Jos tilaat valkovenäläisen ulkomailla, et välttämättä saa samanlaista juomaa, minkä olet suomalaisbaareissa tottunut saamaan.
Keväällä 2017 julkaistussa Suomalainen drinkki -teoksessa käydään läpi kotimaista drinkkihistoriaa jopa kolmensadan vuoden ajalta – punssista Paranoidiin. Kirjan ovat tehneet baarimestari Jarkko Issukka sekä yksi Kyrö Distilleryn perustajista, Mikko Koskinen.
Kirjassa otetaan käsittelyyn myös monen suomalaisen suosikkidrinkki, valkovenäläinen. Suomalaisbaareissa valkovenäläinen valmistetaan yleensä aina vodkaan, kahvilikööriin ja maitoon, mutta perinteisesti valmistettuna raaka-aineet ovat kuitenkin erilaiset.
– Oxford English -sanakirjan mukaan White Russian on esiintynyt drinkin nimenä ensimmäistä kertaa kalifornialaisessa Oakland Tribune -lehdessä vuonna 1965. Vaikka juoma tunnetaankin Suomessa maidolla pidennettynä drinkkinä, tarjoillaan se usein ulkomailla lyhyenä juomana siten, että maidon tilalla käytetään kermaa, teoksessa kerrotaan.
Lähde: Suomalainen drinkki (Issukka & Koskinen, Tammi 2017)
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.