Jokaisella on ihmisellä on yksilöllinen maku.
Ihmiset maistavat perusmakuihin kuuluvan karvauden yksilöllisesti. Toiset herkemmin kuin toiset.
– Jokaisella meistä on sekä yliherkkiä maistopisteitä että sokeita maistopisteitä. Sokeat maistopisteet näkyvät erityisesti light-limujen kohdalla. Joidenkin suussa makeutusaineet maistuvat todella katkeralta, kun taas toiset eivät huomaa juomassa mitään ihmeellistä, kertoo Sinebrychoffin ruoka- ja juoma-asiantuntija Anikó Lehtinen.
– Olut on toinen yleinen esimerkki. Joillekin oluiden katkero on liikaa jo pienissäkin määrin ja maku tuntuu hyvin hyökkäävältä. Toiset taas voivat juoda miten katkeraa olutta tahansa. Siinä on todella isoja eroja ihmisten välillä, Lehtonen selittää.
Maistamiseen vaikuttaa moni ulkoinenkin tekijä. Vaikutusta on esimerkiksi sillä, mitä aiemmin päivän aikana on tullut syötyä ja juotua. Yllättävää kyllä, myös levon määrällä on vaikutusta makuaistiin.
– Väsyneenä himoitsemme enemmän makeaa, kun taas pirteänä tekee mieli enemmän happamampia ja tuoreempia makuja.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.