Perunasalaatti ja nakit vakiinnuttivat asemansa uudenvuoden ja vapun juhlinnassa lehdistön ansiosta. Helpot ja tasa-arvoiset ruoat sopivat mainiosti rentoihin juhliin, joissa pääpaino on tapahtumassa itsessään.
Perunasalaatti ja nakit kuuluvat olennaisesti monen suomalaisen uudenvuoden juhlintaan. Perinne on verrattain nuori, vaikka molemmilla ruoilla on Suomessa melko pitkät juuret.
Ruokakulttuurin tutkija Maarit Knuuttila kertoi Makuja.fi-sivustolle vuonna 2017, että ensimmäiset perunasalaattiohjeet löytyvät 1900-luvun alkupuolen keittokirjoista.
– Vuoden 1908 Kotiruoka-lehdessä on perunasalaatin resepti. Makkaroita taasen on tehty yleensä kaikkiin juhliin. Jossain vaiheessa nämä ovat yhdistyneet, Knuuttila sanoo.
Ensimmäinen maininta perunasalaatin ja nakkien liitosta löytyy 1940-luvun loppupuolen ravintolan ruokalistalta – ei kuitenkaan uudenvuoden ja vapun yhteydessä. Juhlaruoaksi yhdistelmä saattoi päätyä toisen maailmansodan jälkeen hiljalleen yleistyneiden lastenjuhlien vuoksi.
– Ne ovat liittyneet aina epävirallisiin juhliin, joita ei määrittele kauheasti ruokapuoli. Tällöin ollaan voitu olla vapaammin ja helpommin ruoan kanssa, toisin kuin vaikka pääsiäisenä ja jouluna.
Nimenomaan uuteenvuoteen ja vappuun perunasalaatti sekä nakit liitettiin lehdistön toimesta 1960-luvun puolessa välissä. Tällöin lehtien sivuille painettiin ensimmäiset mainokset, jotka kehottivat ihmisiä hankkimaan koteihinsa perunasalaattia ja nakkeja.
Rento ruoka sopi uuteenvuoteen ja vappuun, joiden luonteeseen kuuluu rento yhdessäolo ystävien kanssa.
– Näissä juhlissa ruoka ei ole millään tavalla pääosassa, toisin kuin vaikka jouluna. Uutenavuotena ja vappuna juhlitaan enemmän tapahtumaa. Perunasalaatti ja nakit ovat helppoja ruokia, jolloin kenenkään ei tarvitse olla koko ajan keittiössä, Knuuttila kertoo.
Tasa-arvoinen ruoka, joka sopii kaikille
Perunasalaatin hyvä puoli on Knuuttilan mukaan sen tasa-arvoisuus: kaikilla on rahaa perunoihin, eivätkä nakkienkaan hinnat päätä huimaa.
– Kaikki voi sitä ostaa ja kaikille se sopii. Helpolla pääsee ostamalla perunasalaatin ja nakit valmiina kaupasta.
Yhdistelmä kuitenkin tarjoaa jotain myös ruokahifistelijöille.
– Niistä saa kuitenkin myös mielettömän gourmet-setin, kun tekee kaiken itse alusta asti. Yhdistelmä mahdollistaa kaikille tulokulman varallisuudesta riippumatta ja on monipuolinen, vaikkakin yksinkertainen, Knuuttila jatkaa.
Perunasalaatin etu juhlaruokana on myös se, että se sopii niin vegaanille, kasvissyöjälle kuin sekasyöjällekin. Päätään ei tarvitse vaivata miettimällä, mitä lisukkeita vieraille tarjoaa.
Perunasalaattia voi lisäksi muunnella helposti.
– Perunoiden sekaan voi laittaa vaikka mitä. Esimerkiksi espanjalaiset pistävät salaatin sekaan tonnikalaa ja sipulia.
Myös nakeista löytyy nykyään vegaaneille ja kasvissyöjille sopivia vaihtoehtoja.
Tuliainen valloitti helposti suomalaisten vatsat
Nakkien tai makkaroiden lisukkeena tarjottu perunasalaatti on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten vuodenvaihteen ruokapöydässä, mutta perunasalaattihimosta huolimatta kyseessä ei ole suomalainen ruoka.
Perunasalaattia syödään muissakin maissa niin Suomesta itään kuin eteläänkin. Eritoten se maistuu Saksassa – makkaran kanssa.
– Suomeen perunasalaatti on saattanut päätyä aateliston ja papiston kirjeiden välityksellä vaihdettujen reseptien tai matkailun vuoksi. Reseptit ovat kulkureita ja kiertolaisia, pohtii Knuutila.
Päädyttyään Suomeen tantereelle perunasalaatin oli helppo valloittaa suomalaisten sydämet.
– Länsi-Suomessa on syöty perinteisesti lauantaisin rosollia ja Itä-Suomessa sillisalaattia. Perunasalaatti on ollut helppo istuttaa näihin perinteisiin ruokiin.
Moni suomalainen lienee kiitollinen perunasalaatin ja nakkien liiton keksijälle. Yhdistelmän alkuperäinen ideoijaa tuskin kuitenkaan ikinä löytyy – eikä sille välttämättä ole tarvettakaan.
– Kun ei tiedä tarkasti, on ajatuksissa tilaa mielikuvitukselle.
Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2017.
***
5:00