Punakorkkinen Kikkoman-soijapullo on monelle tuttu, mutta harva tuntee tarinan tämän klassikkopullon takaan.
Pestokastikkeen voi tehdä helposti myös itse, eikä aikaa kulu kauaakaan.
Punakorkkisen, 150 millilitran, design-pullon suunnitteli japanilainen teollisuusmuotoilija Kenji Ekuan vuonna 1961, ja se on säilynyt siitä lähtien samanlaisena. Tietojen mukaan tämän ikonisen soijapullon suunnittelu kesti yli kolme vuotta ja prototyyppejä testattiin useampi sata.
Pitkäjänteinen työ palkittiin, sillä vielä tänäkin päivänä soijaa sisältävä design-pullo koristaa ruokapöytiä ympäri maailmaa aina koteja ja ravintoloita myöten. Vuonna 2003 Ekuan sai pullon muotoilusta arvostetun "Lucky Strike Designer Award"-muotoilupalkinnon.
Vaikka Ekuan tunnetaan parhaiten soijapullon keksijänä, entinen munkki suunnitteli aikoinaan myös Komachi-luotijunan sekä Yamaha VMAX -moottoripyörän. Suunnittelija kuoli vuonna 2015 85-vuotiaana sydänkohtaukseen.
Käytännöllisyys pullon tärkein ominaisuuus
Käytännöllisen pullon idea on, että soijakastiketta voidaan annostella ruokaan pieninä määrinä tai jopa tipottain ilman sotkua. Juuri tästä kyseisestä syystä pullossa on kaksi kaatonokkaa.
Jos aukkoja olisi vain yksi, pulloon muodostuisi vähitellen alipaine, joka vaikeuttaisi soijakastikkeen kaatamista. Toisesta aukosta korvausilmaa pääsee pulloon ja kastikkeen kaataminen käy jouhevasti.
Toista aukkoa voidan myös hyödyntää, sillä jos sormea pitää toisen aukon päällä, kastiketta saa lisättyä ruokaan tipoittain.
Kyseisen korkin avulla saat siis lisättyä soijaa ruokiin kerralla enemmän tai vähemmän.