Tiesitkö tätä oliiveista? Syy, miksi sinunkin kannattaisi niitä syödä
Oliiveja kannattaa syödä, sillä ne sisältävät monia ihmiselle tärkeitä ravintoaineita.
Oliivit ovat myös olennainen osa viime aikoina pinnalla ollutta Välimeren ruokavaliota, joka valittiin tämän vuoden parhaaksi ruokavalioksi U.S. News & World Reportin toimesta.
Jos et pidä oliivien mausta, ei hätää: voit saada monia oliivien tarjoamia terveyshyötyjä, vaikka et popsisi oliiveja sellaisenaan suuhusi. Esimerkiksi oliiviöljystä saa samoja ravintoaineita kuin pelkistä oliiveistakin.
Oliivit eivät ole sattumalta suosittuja. Tässä neljä hyvää ravintoainetta, joita niistä saa.
Antioksidantit
Oliivit ovat täynnä E-vitamiineja ja polyfenoleja, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja.
Antioksidantit ovat yhdisteitä, joita esiintyy ihmisen elimistössä ja joista osan ihminen saa ravinnosta. Antioksidantit estävät elimistössä tapahtuvaa vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapettumista. Vapaat radikaalit voivat aiheuttaa vaurioita muun muassa DNA:han ja solukalvojen rakenteisiin.
Hyvät rasvat
Oliiveissa on paljon kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka lukeutuvat hyviin rasvoihin. Kyseiset rasvahapot esimerkiksi alentavat veren kolesterolipitoisuutta.
Myös oliiviöljy sisältää runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja.
Rauta
Rautaa löytyy erityisesti mustista oliiveista. Rauta on ihmiselle välttämätön ravintoaine, joka esimerkiksi auttaa hapen kuljettamisessa verenkiertoon.
Raudanpuute voi aiheuttaa muun muassa väsymystä, päänsärkyä ja kalpeutta. Real Simplen mukaan sata grammaa oliiveja päivittäin kattaa 16 prosenttia raudan päivän saantisuosituksesta 19-40 vuotiailla naisilla.
Kuidut
Kokonaisia oliiveja syömällä tankkaat itseesi ravintokuituja. Ravintokuidut muun muassa edistävät suolen normaalia toimintaa.
Oliiveista saatavien kuitujen määrä ei ole kuitenkaan kovin suuri, joten pelkästään niiden varaan ei kannata laskea kuitujen riittävää saantia.
Lähteet: Real Simple, Terveyskirjasto, U.S. News & World Report
***
Videolla Fazer Labin ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen kertoo suomalaisen ruokailukulttuurin välipalaistumisesta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"