Kotimaisen varhaisperunan paras sesonki on pian alkamassa! Tiesitkö, että valtaosa näistä perunoista tulee Varsinais-Suomesta?
Varhaisperuna on eittämättä kesän odotetuin herkku! Turun kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että peräti 70 prosenttia kaikista Suomen varhaisperunoista viljellään Varsinais-Suomen alueella.
Varhaisperunan kunniaksi on nimetty myös oma juhlapäivä. Kansallista varhaisperunapäivää vietetään lauantaina 15.6. nyt toista kertaa.
Varhaisperunapäivä on ideoitu MTK:n, Turun kaupungin, Visit Naantalin, Visit Paraisten, YritysSalon ja Turun Ydinkeskustayhdistyksen yhteistyönä. Päivän tavoitteena on nostaa kotimaisen varhaisperunan arvostusta ja innostaa suomalaiset nauttimaan varhaisperunaa
Tiesitkö? Ensimmäiset avomaan varhaisperunat ovat kaikki Varsinais-Suomen alueella viljeltyjä. Touko-kesäkuussa perunat matkaavat lautaselle muun muassa Houtskarista, Nauvosta, Rymättylästä, Merimaskusta ja Kemiöstä.
Varhaisperunoiden paras sesonki on juuri alkamassa, kertoo MTK Varsinais-Suomen aluepäällikkö Terhi Löfstedt tiedotteessa.
– Ensimmäiset varhaisperunat on saatu ylös jo viime viikolla, ja jatkossa nostomäärät kasvavat.
Saadaanko varhaisperunaa juhannukseksi?
Vuosi on ollut sääolosuhteiden puolesta haasteellinen varhaisperunoille. Vaikka potut päästiin istuttamaan kutakuinkin normaaliin aikaan maalis-huhtikuun vaihteessa, helle ja sateiden puute ovat vaikuttaneet kasvuolosuhteisiin.
Perunat ovat vaatineet jatkuvaa kastelua. Nyt viljelijät odottavat kuumeisesti luonnonsateita
– Juhannuksen satomääriä on mahdoton ennakoida vielä, mutta varmaa on, että perunaa tulee täksikin juhannukseksi! Kausi ei enää niin sanotusti katkea, vaan määrät kasvat tasaisesti, Löfstedt kertoo.
MTK:n peruna-asiantuntija Antti Lavonen kertoi myös toukokuun lopussa Viiden jälkeen -ohjelmassa oman arvionsa kesän perunatilanteesta. Lavosen haastattelun voit katso jutun yllä olevalta videolta.
Helppo varhaisperunaohje
Turkulaisen ravintola Göranin keittiömestari ja MasterChef Suomi: Professionals -kisan voittaja Aleksi Lukka vinkkaa helpon alkuruoan varhaisperunoista. Potut tarjoillaan sillin ja herkullisen raparperikastikkeen kera.
Grillattua varhaisperunaa, silliä ja raparperikastiketta
Grillattua varhaisperunaa
300 g kypsiä varhaisperunoita
tilkka rypsiöljyä
suolaa
Raparpericoncasse-kastike
1 raparperinvarsi (150 g)
½ salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1,25 dl rypsiöljyä
1½ rkl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl valkoviinietikkaa
Silli
2 matjessillifileetä
Koristeeksi
tilliä
Valmista ensin kastike. Leikkaa raparperinvarsi ja sipulit todella hienoksi. Laita silputut ainekset kattilaan öljyn, suolan ja sokerin kanssa. Kuullota kypsäksi miedolla lämmöllä. Lisää valkoviinietikka lopuksi.
Laita kypsät varhaisperunat kulhoon, kaada päälle tilkka rypsiöljyä ja mausta suolalla. Grillaa perunoihin hyvä väri. Leikkaa ne paksuiksi viipaleiksi.
Leikkaa sillifileet paloiksi. Kokoa annos laittamalla lautasille ensin perunaviipaleet, sitten sillipalat ja viimeistele annos raparpericoncassella, koristele tillillä.
Lähde: Turun kaupunki