Maksimoi perinteisen lihamurekkeen nautinto ja kruunaa ruokalaji pekonilla ja juustolla.
Lihamureke on suomalaista arkiruokaa parhaimmillaan. Se valmistuu kotioloissa melko vaivattomasti jauhelihasta. Mikä parasta, ruokalaji maistuu yleensä koko perheelle perunoiden tai muusin kera.
Astetta nautinnollisemman perinteisestä lihamurekkeesta saat käärimällä murekkeen pekoniin ja täyttämällä sen juustolla. Ihanaa lohturuokaa!
Käytä lihamurekkeeseen esimerkiksi sika-nautajauhelihaa, jolloin lopputuloksesta tulee mehevä. Liian vähärasvaista naudanjauhelihaa ei kannata käyttää.
Loppusilauksen pekonilla kääritylle lihamurekkeelle antaa glaseeraus, joka valmistuu ketsupista, fariinisokerista ja valkoviinietikasta.
Pekoni-juusto-lihamureke
Ainekset:
1,4 kiloa sika-nautajauhelihaa
1 pehmeä sämpylä pilkottuna (tai 2 viipaletta vaaleaa paahtoleipää ilman reunoja)
1,2 dl täysmaitoa
1 sipuli, pilkottuna
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
1,2 dl raastettua parmesaanijuustoa
1,2 dl + 3 dl cheddarjuustoraastetta
0,8 dl pilkottua persiljaa
2 kananmunaa
1 rkl Worcestershire-kastiketta
1 rkl Dijon-sinappia
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
Suolaa ja pippuria
14 viipaletta pekonia
Glaseeraukseen:
4 rkl ketsuppia
2 rkl fariinisokeria
2 tl valkoviinietikkaa
Tee glaseeraus:
Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa. Laita talteen.
Tee mureke:
Esilämmitä uuni 175-asteiseksi.
Sekoita isossa kulhossa leivänpalat ja maito. Anna leivänpalojen liota sillä aikaa, kun pilkot sipulit.
Lämmitä oliiviöljy keskikokoisella pannulla. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja laita sivuun jäähtymään.
Kun sipulit ovat jäähtyneet, lisää ne maidon ja leivänpalojen joukkoon. Lisää sitten joukkoon vielä parmesaanijuusto, 1,2 dl cheddaria, pilkottu persilja, munat Worcestershire-kastike, sinappi, chilijauhe ja paprikajauhe. Sekoita haarukan avulla hyvin tasaiseksi massaksi.
Lisää kulhoon myös jauheliha ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kaikki ainekset käsin. Älä kuitenkaan vaivaa mureketaikinaa liikaa.
Taputtele kostutetuin käsin 2/3 taikinasta vuokaan tai vuoratulle uunipellille murekkeen muotoon. Paina murekkeen keskustaa sisään, jotta saat tehtyä ”taskun” juustotäytettä varten. Lisää vakoon 3 desilitraa cheddarjuustoraastetta. Lisää sitten päälle loput murekemassasta ja taputtele varovasti niin, että mahdolliset reiät umpeutuvat. Kostuta käsiä aina välillä, jotta taputtelu on helpomaa, eikä mureke tartu käsiin.
Glaseeraa mureke: Voitele sen pinnalle glaseerauskastiketta. Asettele sitten pekoniviipaleet murekkeen päälle.
Paista mureketta uunissa noin 1h 30 min, tai kunnes pekoni on rapeaa ja murekkeen sisälämpötila saavuttaa 70 astetta.
Resepti: Olivia's Cuisine