MTV vieraili Linnanmäellä koulussa, johon lapsia ei ole vaikea houkutella – nimittäin hattarakoulussa. Paikan päällä selvisi myös, että hattara sisältää todellisuudessa huomattavasti oletettua vähemmän sokeria.
Sokeria yllättävän vähän
Moni pitää hattaraa varsinaisena sokeripommina. Yhdessä hattarassa on sokeria kuitenkin vain 1–2 ruokalusikallista.
– Siinä on vähemmän sokeria kuin tavallisessa puolen litran limupullossa. Ei nyt voi sanoa terveellinen herkku, mutta terveellisempi kuin voisi kuvitella, professori Socrutes eli Nirali Parekh Linnanmäen hattarakoulusta sanoo.
Kevyt herkku on ainakin painoltaan. Hattaran tilavuudesta voi olla ilmaa lähes 99 prosenttia. Väriltään hattarat ovat hennon vaaleanpunaisia.
– Hattarasokerissa on pikkuisen väriainetta. Se tulee näkyviin, kun sokeri lämpenee, professori kertoo.
Tervetuloa hattarakouluun!
Legendaarisessa Linnanmäen huvipuistossa hattarakoneen ympärillä on joukko lapsia. Heillä on päällään valkoiset takit ja päässään suojalasit. Professori kaataa sokeria keskellä olevaan astiaan.
Lapset saavat käteensä hattaratikut, mutta ensin odotetaan sokerin sulamista. Hetken kuluttua esiin ilmestyy lasimaisia rihmoja. 9-vuotias Kasper Hortling pääsee kokeilemaan ensimmäisenä.
– Tämä on hirveää, Kasper huudahtaa spontaanisti, kun hattara kasvaa kasvamistaan.
Kaikkia naurattaa.
– Hattaratikkua kannattaa painaa kevyesti hattarakoneen seinää vasten ja muistaa samalla pyörittää tiukkua oman akselin ympäri, neuvoo professori Socrutes.
8-vuotias Astrid Heikkerö syö tekemäänsä hattaraa tyytyväisenä.
– Vaaleanpunainen on hyvä väri, mutta en sitä hirveän paljon käytä, Astrid kertoo.
Hattaran tekeminen oli hänestä helppoa.
– Ei se ole niin haastavaa, miltä näyttää.
Samaa mieltä ovat Julia Antell ja Lotta-Maria Mynttinen.
– Itse tehty hattara on parempaa kuin ostettu, Lotta-Maria sanoo.
– Tätä ei tarvitse purra. Se sulaa suuhun, lisää Julia.
Hattarakoulu on päättymässä ja vuorossa on todistusten jako.
– Sen voi hyödyntää niin, että lisää sen CV:hen. Varmaa on, että hattarakoulun todistusta ei kaikilla ole, professori Socrutes muistuttaa.