Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Suositun ruokakilpailun voittanut Terhi toivoisi suomalaisten ottavan yhden ainesosan omakseen: "Oikeasti superruokaa"

9:44imgMiksi kauraa kannattaa syödä? Katso koko haastattelu videolta!
Julkaistu 30.01.2025 17:02

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Suomalainen menestysresepti -ohjelman voittaja kertoo, miten voittajatuotteet kehitettiin.

MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa esitetyn Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailun voittaja selvisi keskiviikkona 29.1.

Ohjelman kuudennen tuotantokauden voittajaksi valittiin yrittäjä Terhi Kinnari ja Kinnarin tilan kaurajyviin pohjautuvat valmisruoka-ateriat. Miten voittajareseptit kehitettiin?

– Meillä oli pari vuotta sitten semmoinen tilanne, että annoin meidän keittiöpäällikkö Jennille tehtäväksi, että tekisitkö kaurasuurimoista niin paljon ruokareseptejä kuin vain osaat, Kinnari kertoo Huomenta Suomessa.

Kinnari kehotti keittiöpäällikköään kopioimaan "vaikka kaikki, mihin käytetään riisiä". Vuoden aikana syntyikin lukuisia resepetejä, joissa kaurasuurimoita käytettiin esimerkiksi uuniruoissa tai lisukkeena. 

– Todella hyvän makuisia. Meidän lounasryhmille tarjottiin erilaisia uuniruokia, joissa kaurasuurimo oli raaka-aineena, ja sitten siellä oli [mukana] kasviksia ja proteiinia. Jotenkin sieltä nousivat sellaiset klassikot ja suosikit. Ja sitten kun kilpailuun haku tuli, niin meillä oli aika monta hyvää valmista reseptiä, Kinnari kertoo. 

Lue myös: Kotitalousopettaja Arja muistuttaa riisin vaihtoehdoista: "Oleellinen pointti, jota moni ei ymmärrä"

Miten kauraa käytetään?

Valmisruoat ovat helppo valinta, mutta Kinnari toivoo suomalaisten rakastuvan ruokakauraan ja oppivan käyttämään sitä osana aterioita. Kaurasuurimoita myydään kaupoissa, mutta suosio ei ole Kinnarin mukaan lähtenyt lentoon pastan ja riisin tavoin.

Kauran valmistaminen ruoaksi ei kuitenkaan ole monimutkaista. Kinnari neuvoo keittämään kaurasuurimoita kattilassa 15–17 minuuttia, jonka jälkeen niitä voi käyttää vaikkapa salaatin lisukkeena tai maustamisen jälkeen esimerkiksi kanakastikkeen kanssa sellaisenaan.

Pidempään hauduttamalla kaurasuurimoista voi valmistaa vaikka puuroa.

– Sanotaan, että 15 minuuttia – 2 tuntia, siihen väliin sopii monta käyttötarkoitusta, Kinnari toteaa.

Kinnarin tilalla kaurasuurimoita käytetään esimerkiksi lihapiirakan täytteenä.

Nappaa resepti: Helppo kaurareikäleipä

Lue myös: Kaurapuuroon kannattaa nyt sujauttaa yksi ainesosa

Kolme vahvistettua terveysväittämää

Kaura on todistetusti terveysruokaa. Kinnari muistuttaa kolmesta terveysväittämästä, jotka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt kauralle ja eritoten kauran beetaglukaanille.

Kauraa syömällä tekee ensinnäkin hyvää kolesterolilleen, sillä sen sisältämät beetaglukaanit edistävät veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina, Sydänliitto muistuttaa.

Beetaglukaanin nauttiminen osana ateriaa auttaa tasaamaan myös verensokeria, sillä se auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista aterian jälkeen.

Lisäksi kaura tekee hyvää suolistoterveydelle, sillä sen sisältämä kuitu edistää ulostemassan lisääntymistä.

– Se on oikeasti superruokaa, Kinnari kehuu.

Miksi kaura ei ole vielä lyönyt läpi Suomessa? Miten kauran hiilijalanjälki vertautuu riisiin? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Katso myös: Näin syntyy paahdettu kaurapuuro

0:51imgPaahdettu kaurapuuro valmistetaan kaurahiutaleista.

Tuoreimmat aiheesta

Suomalainen menestysresepti