Tummaa riisiä pidetään yleisesti valkoista riisiä terveellisempänä vaihtoehtona, mutta asia ei ole niin yksiselitteinen kuin voisi luulla.
Kun puhutaan vitamiineista ja kuiduista, tummaa riisiä voidaan yleisesti pitää valkoista, kuorittua riisiä parempana vaihtoehtona. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.
Valkoinen riisi nostaa verensokeria nopeasti
Valkoista riisiä saadaan, kun riisin kuorikerros poistetaan. Tässä prosessissa katoaa myös suurin osa riisin sisältämistä kuiduista, vitamiineista ja kivennäisaineista. On tutkittu, että tumma riisi sisältää valkoiseen verrattuna jopa neljä kertaa enemmän kuitua ja magnesiumia. Pienen kuitupitoisuutensa vuoksi valkoisen riisi nostaa myös verensokeriarvoja nopeammin kuin tumma versio.
Vaikka edelliset kohdat puhuvatkin tumman riisin puolesta, sen sisältämien kuorikerrosten on nyt todettu sisältävän ravintoaineiden kannalta haitallisia fytaatteja.
Mineraaleihin sitoutuvien fytaattien on todettu estävän tärkeitä ravintoaineita, kuten sinkkiä, kalsiumia ja magnesiumia imeytymästä. Vaikka tumma riisi sisältäisikin enemmän ravintoaineita, fytaatit saattavat estää niiden täyden hyödyntämisen.
Kokonaisuus ratkaisee yksityiskohtia enemmän
Fytaatti-yhdisteiden ei kuitenkaan ole osoitettu olevan ainoastaan pahasta, sillä niillä on todettu olevan myös suojaavia ominaisuuksia kroonisia sairauksia, kuten sydänsairauksia ja syöpää vastaan. Täysin terveille ihmisille fytaateista on kuitenkin todettu olevan enemmän haittaa kuin hyötyä.
Joten, kumpi riiseistä kannattaa valita omalle lautaselle? Asiantuntijoiden mukaan ruoka-aineita ei tulisi jakaa hyviin tai huonoihin, vaan luottaa kokonaiskuvaan.
Jos syöt mieluummin tummaa riisiä, varmista, että saat ruokavaliostasi riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita. Jos valitset puolestaan valkoisen riisin, valitse aterialle hyviä proteiinin ja hyvän rasvan lähteitä, jotka auttavat hillitsemään verensokerin äkillistä nousua.
Lähde: Delish
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.