Tutkijat selvittivät: Tästä syystä olut maistuu paremmalta kylmänä
Tutkijat selvittivät, miten oluen tarjoilulämpötila vaikuttaa juoman makuun.
Kuka tahansa olutta juonut tietää, että huurteinen tuopillinen olutta ja taskulämmin oluttölkki maistuvat keskenään erilaisilta.
Matter-alustalla julkaistun tutkimuksen mukaan tämä makuero johtuu siitä, miten alkoholi käyttäytyy eri lämpötiloissa.
Lämpötila muuttaa alkoholin muotoa molekyylitasolla
Kiinan tiedeakatemian tutkijat havaitsivat, että alkoholijuomat maistuvat enemmän tai vähemmän etanolilta eli etyylialkoholilta eri lämpötiloissa, kirjoittaa New York Post.
Nesteen lämpötila muuttaa sitä, millaisen muodon vesi ja alkoholi ottavat, muodostaen molekyylitasolla joko ketjumaisia tai pyramidin muotoisia ryppäitä. Tämä vaikuttaa siihen, miltä juoma maistuu.
Alhaisissa pitoisuuksissa alkoholi muodostaa tutkijoiden mukaan enemmän pyramidin muotoisia rakenteita vesimolekyylien ympärille. Suuremmilla pitoisuuksilla alkoholi alkaa järjestäytyä ketjumaiseksi.
Tutkimuksessa havaittiin, että 5–11-prosenttisissa alkoholijuomissa alkoholin ketjumainen muoto lisääntyi merkittävästi kun juoma tarjoiltiin viisiasteisena.
– Tämän takia juomme olutta kylmänä, tutkija Lei Jiang toteaa tutkimuksen tiedotteessa.
Katso myös: Halpa vs kallis: päihittääkö kaupan edullisin lager pienpanimon tyyriin oluen?
Lähteet: Matter, New York Post, Phys.org
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"