Tutkijat selvittivät, miten oluen tarjoilulämpötila vaikuttaa juoman makuun.
Kuka tahansa olutta juonut tietää, että huurteinen tuopillinen olutta ja taskulämmin oluttölkki maistuvat keskenään erilaisilta.
Matter-alustalla julkaistun tutkimuksen mukaan tämä makuero johtuu siitä, miten alkoholi käyttäytyy eri lämpötiloissa.
Lue myös: Väärin kaadetulla oluella voi olla yllättäviä seurauksia – miten olut kaadetaan oikein?
Lämpötila muuttaa alkoholin muotoa molekyylitasolla
Kiinan tiedeakatemian tutkijat havaitsivat, että alkoholijuomat maistuvat enemmän tai vähemmän etanolilta eli etyylialkoholilta eri lämpötiloissa, kirjoittaa New York Post.
Nesteen lämpötila muuttaa sitä, millaisen muodon vesi ja alkoholi ottavat, muodostaen molekyylitasolla joko ketjumaisia tai pyramidin muotoisia ryppäitä. Tämä vaikuttaa siihen, miltä juoma maistuu.
Alhaisissa pitoisuuksissa alkoholi muodostaa tutkijoiden mukaan enemmän pyramidin muotoisia rakenteita vesimolekyylien ympärille. Suuremmilla pitoisuuksilla alkoholi alkaa järjestäytyä ketjumaiseksi.
Tutkimuksessa havaittiin, että 5–11-prosenttisissa alkoholijuomissa alkoholin ketjumainen muoto lisääntyi merkittävästi kun juoma tarjoiltiin viisiasteisena.
– Tämän takia juomme olutta kylmänä, tutkija Lei Jiang toteaa tutkimuksen tiedotteessa.
Lue myös: Turvottaako alkoholiton olut samalla tavalla kuin alkoholillinen? Asiantuntijat vastaavat
Lue myös: Ovela minibaarihuijaus on hotellipomolle tuttu juttu – "Olevinaan hyvä vitsi"
Katso myös: Halpa vs kallis: päihittääkö kaupan edullisin lager pienpanimon tyyriin oluen?
7:14
Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!
Lähteet: Matter, New York Post, Phys.org