Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tutkijat selvittivät: Tästä syystä olut maistuu paremmalta kylmänä

0:55imgKATSO MYÖS: Näin kaadat oluen oikeaoppisesti lasiin.
Julkaistu 04.05.2024 17:33

Emmi Niiniaho

Tutkijat selvittivät, miten oluen tarjoilulämpötila vaikuttaa juoman makuun.

Kuka tahansa olutta juonut tietää, että huurteinen tuopillinen olutta ja taskulämmin oluttölkki maistuvat keskenään erilaisilta. 

Matter-alustalla julkaistun tutkimuksen mukaan tämä makuero johtuu siitä, miten alkoholi käyttäytyy eri lämpötiloissa.

Lue myös: Väärin kaadetulla oluella voi olla yllättäviä seurauksia – miten olut kaadetaan oikein?

Lämpötila muuttaa alkoholin muotoa molekyylitasolla

Kiinan tiedeakatemian tutkijat havaitsivat, että alkoholijuomat maistuvat enemmän tai vähemmän etanolilta eli etyylialkoholilta eri lämpötiloissa, kirjoittaa New York Post.

Nesteen lämpötila muuttaa sitä, millaisen muodon vesi ja alkoholi ottavat, muodostaen molekyylitasolla joko ketjumaisia tai pyramidin muotoisia ryppäitä. Tämä vaikuttaa siihen, miltä juoma maistuu.

kylmä olut tuoppiOluen tarjoilulämpötila muuttaa alkoholin rakennetta molekyylitasolla, minkä takia se maistuu erilaiselta.Shutterstock

Alhaisissa pitoisuuksissa alkoholi muodostaa tutkijoiden mukaan enemmän pyramidin muotoisia rakenteita vesimolekyylien ympärille. Suuremmilla pitoisuuksilla alkoholi alkaa järjestäytyä ketjumaiseksi.

Tutkimuksessa havaittiin, että 5–11-prosenttisissa alkoholijuomissa alkoholin ketjumainen muoto lisääntyi merkittävästi kun juoma tarjoiltiin viisiasteisena.

– Tämän takia juomme olutta kylmänä, tutkija Lei Jiang toteaa tutkimuksen tiedotteessa.

Lue myös: Turvottaako alkoholiton olut samalla tavalla kuin alkoholillinen? Asiantuntijat vastaavat

Lue myös: Ovela minibaarihuijaus on hotellipomolle tuttu juttu – "Olevinaan hyvä vitsi"

Katso myös: Halpa vs kallis: päihittääkö kaupan edullisin lager pienpanimon tyyriin oluen?

7:14imgTässä jaksossa maistellaan lager-oluita. Maistelumestareina MTV Uutisten ruokatoimittaja Petra Tuominen sekä tarkasta makuhermostaan tunnettu lifestylen konkaritoimittaja Fanni Parma.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lähteet: Matter, New York Post, Phys.org

Tuoreimmat aiheesta

Olut