Miksi kaikista hotellihuoneista ei löydy enää minibaaria ja tarvitseeko sellaista edes olla? Hotelliketjut kertovat, miksi minibaarista löytyy juuri tietyt tuotteet ja saako niissä säilyttää omia tuotteita.
Hotellien minibaarit ovat osalle meistä yöpymistä täydentävä palvelu ja osalle kutkuttava kiusaus, johon ei uskalleta syystä tai toisesta tarttua.
Osa minibaareihin liittyvistä uskomuksista on kuitenkin vanhentuneita, mutta osa urbaanilegendoiksi uskotuista väitteistä taas totisinta totta.
Neljä eri hotelliketjua kertoi MTV Uutisille, miksi heidän hotelleistaan löytyy tai ei löydy minibaaria, miten tuotteet valikoituvat ja mitkä ovat minibaarien suosituimmat tuotteet.
Katso yllä olevalta videolta, kun Scandic by Marskin hotellinjohtaja Jouko Puranen kertoo, romuttaako viinipullon ostaminen minibaarista todella koko lomabudjetin ja miten minibaarin tarjonnassa voidaan tuoda esille myös suomalaisuutta.
Lue myös: "Viinitollo" Maija Männistön mukaan suomalaisia askarruttaa avatun viinin säilyminen – "Ei pilaannu samalla tavalla kuin jauhelihapaketti"
Hotelliasiakkaita palvellaan tarpeiden mukaan
Sokos Hotelsin konseptipäällikkö Jussi Haataja kertoo, että kaikissa ketjun hotelleissa ei ole minibaaria, vaan huoneiden varusteluissa on tehty erilaisia ratkaisuja esimerkiksi asiakkaiden tarpeiden mukaan.
Myös minibaarien valikoima vaihtelee samasta syystä eri hotellityypeittäin.
Suosituimmiksi tuotteiksi Haataja listaa alkoholittomat juomat sekä erilaiset oluet.
Hotellihuoneesta saattaa löytyä minibaarin sijaan tyhjä jääkaappi, jossa voi säilöä omia tuotteitaan. Kuvituskuvaa.Shutterstock
Minibaaria löytyy harvemmin myöskään Holiday Clubin hotelleista, kertoo toimitusjohtaja Maisa Romanainen.
– Jääkaappi säilytykseen toki löytyy useimmista huonetyypeistä, Romanainen kertoo.
Romanaisen mukaan minibaareista tehtävä myynti on suhteellisen vähäistä, minkä takia päätös on tehty puhtaasti liiketoiminnallisesta näkökulmasta.
– Meillä siihen on varmasti syynä myös kylpylähotellien aulassa 24/7 palveleva R-kioski, jossa tarjolla on koko R-kioskin valikoima, Romanainen kertoo.
Minibaareja ja niiden liiketoiminnallista arvoa kuitenkin arvioidaan Romanaisen mukaan koko ajan, erityisesti hotellihuoneita uudistaessa.
Lue myös: Oletko huomannut? Lonkerotölkkiin on piilotettu ovela viittaus
Businessmatkustaja ja lapsiperhe kaipaavat minibaareilta eri asioita
Primehotels ei ole varsinaisesti hotelliketju vaan ketju hotelleja. Näin ollen jokaisessa hotellissa on hieman omanlaisensa ja -näköisensä käytäntö hotellihuoneiden minibaarien suhteen.
Esimerkiksi Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevassa lifestyle-tyyppisessä Hotel Axissa ei ole minibaaria laisinkaan valmiiksi huoneissa, mutta sellaisen voi tilata sisältöineen lisäpalveluna.
Sisältö voi olla esimerkiksi hedelmiä ja kombuchaa tai vaikkapa kuohuvaa.
– Se on aika poikkeava tapa toimia, mutta toisaalta vastuullinen, sillä se on yksi keino vähentää sähkön kulutusta, kun minibaarit eivät pörise joka huoneessa yötä päivää, Primehotelsin operatiivinen johtaja Vesa Kokkonen kertoo.
Primehotelsin operatiivinen johtaja Vesa Kokkonen kertoo, että minibaarien sisältö on suunniteltu palvelemaan juuri kyseisen hotellin asiakasryhmiä.Primehotels
Hyvinkäällä sijaitsevassa kokous- ja elämyshotelli Sveitsissä taas minibaarit huoneissa ovat Kokkosen mukaan erittäin hyvä palvelullinen lisä.
Hotelli Sveitsissä vierailee myös selkeästi enemmän lapsiperheitä, mikä näkyy minibaarin valikoimassa, verrattuna esimerkiksi enemmän businessmatkustajia saaviin hotelleihin.
Kun hotelleilla on omaa päätäntävaltaa minibaariensa sisällöistä, niistä saattaa löytyä myös enemmän paikallisia tuotteita.
Lue myös: Lukijat jakavat parhaat vinkkinsä kesän kotimaanmatkailuun – "Juuri sopiva kesähaaste"
Miten minibaarien sisältö valitaan?
Oleellista minibaareista löytyvissä tuotteissa on Kokkosen mukaan se, että ne ovat asiakaskunnan mukaan valittuja ja houkuttelevia, jolloin ne kiertävät hyvin, eikä hävikkiä synny.
Erityisesti yksi tuote on Primehotelsien minibaareissa suosittu.
– Meillä on aika paljon ulkomaalaisia asiakkaita, niin suomalainen lager-olut on se, mikä siellä pitää olla. Sitä ja lonkeroa menee alkoholijuomista eniten, alkoholittomista kivennäisvettä, Kokkonen kertoo.
Sesongista riippuen minibaarien valikoimassa saatetaan kuitenkin kokeilla tuotteita vakiovalikoiman ulkopuolelta, kuten kesällä vaikkapa jääteetä tai joissain hotelleissa proteiinipatukoita.
Primehotelsilla erityisesti suomalainen lager-olut on ollut asiakkaiden suosiossa minibaarin valikoimasta. Kuvituskuvaa.Shutterstock
Helsingissä kokeiltiin taannoin Kokkosen mukaan laittaa minibaareihin tarjolle tummia stout-oluita, mutta ne eivät yksinkertaisesti käyneet tarpeeksi kaupaksi.
– Trendinä ehkä on kuitenkin se, että pienet väkevät viinat ovat häviämässä minibaareista ympäri Suomen maata. Enemmänkin ne toimivat nyt alkoholittomien ja mietojen juomien viilennyspaikkana, Kokkonen toteaa.
Kokkonen muistuttaa, että osa käyttää huoneen minibaaria myös esimerkiksi lääkkeiden, vauvanruoan tai omien juomien säilyttämiseen, mikä on täysin ok.
– Mieluiten tietysti alkoholittomia juomia, koska huoneet ovat anniskelualuetta ja tällöin siellä ei periaatteessa saisi omia alkoholijuomia juoda.
Lue myös: Makulonkerot MTV:n testissä: "Tässä oli keksitty karpalolonkero uusiksi"
Ketkä ostavat tuotteita minibaarista?
Kokkosella on liki 30 vuoden kokemus hotellialalta ja hänen mukaansa ulkomaalaiset vieraat kokevat minibaarin käytettävämpänä palvelumuotona kuin suomalaiset.
– Suomalaisilla on välillä väärä käsitys siitä, että minibaarin käyttö olisi kauhean kallista. Vertaamme hintaa hirveän helposti siihen, että kävisimme hakemassa saman oluen paikallisesta kaupasta, Kokkonen selittää.
Kokkonen muistuttaa, että minibaarin tuotteiden hintaan on laskettu mukaan kuitenkin myös muun muassa siivous- ja huoltokulut. Ennen kaikkea minibaari onkin palvelu: juoman voi korkata kylpytakki päällä, lähtemättä huoneestaan minnekään.
Lue myös: Alko muistuttaa faktasta juomien hintoihin liittyen: "Saattaa yllättää"
Minibaarin "väärinkäytökset"
Usein kuulee tarinoita siitä, miten minibaarista "hädän hetkellä" napattuja tuotteita yritetään ennen lähtöä korvata vastaavilla kaupasta ostetuilla tuotteilla.
– Ei laisinkaan urbaanilegenda, mutta riippuu täysin tapahtumista ja hotelleista. Helsingin keskustan liikemieshotelleissa sitä ei juurikaan tapahdu, Kokkonen kertoo.
Ei ole lainkaan tavatonta, että minibaarin tuotteita korvattaisiin samankaltaisilla kaupasta ostetuilla tuotteilla. Kuvituskuvaa.Shutterstock
Kokkosen mukaan minibaarin tuotteiden vaihtaminen kaupasta hankittuun vastaavaan tuotteeseen vaikuttaisi olevan osalle vieraista kuitenkin enemmänkin leikkiä kuin suoranaista rahan säästämistä.
Tämän lisäksi ympäri Suomea on kuulemma tapana, että minibaarista avataan esimerkiksi olut ja täytetään se sitten vedellä ja koitetaan saada korkki takaisin kiinni.
– Niitä tulee aina muutama viikossa. Sekin on olevinaan hyvä vitsi, mutta harmittaa sitten seuraavaa vierasta, joka tulee saunasta tai kylpyammeesta ja janoisena ottaa oluen, mutta se sisältää vain vettä.
Kokkosen mukaan huonesiivoajilla on kuitenkin olennaisena osana koulutusta minibaarien siivous ja tuotteiden tarkistaminen.
Lue myös: Lukijat jakavat parhaat vinkkinsä kesän kotimaanmatkailuun – "Juuri sopiva kesähaaste"
Lue myös: Jos viiniä jää yli, älä laita luonnonkorkkia takaisin pulloon – sommelier kertoo syyn
Katso myös: Näin pakkaat järkevästi pidemmälle lomareissulle – mitä matkalaukusta on hyvä löytyä joka reissulta
7:39Näitä tavaroita ilman matkabloggaaja Anna-Katri Räihä ei lähtisi reissaamaan.