Turvottaako alkoholiton olut samalla tavalla kuin alkoholillinen? Asiantuntijat vastaavat

8:47img
KATSO MYÖS: Miten alkoholitonta olutta oikeasti valmistetaan ja millaisiin ennakkoluuloihin alkoholin elämästään jättänyt Selvin päin -podcastistaan tunnettu yrittäjä Hanna Tikander törmää?
Julkaistu 09.10.2023 19:01
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Oluen ystävät tietävät, että turvotus on väistämätöntä, ainakin useimpien kulausten jälkeen, mutta välttäisikö sen vaihtamalla juomansa alkoholittomaan? Lue asiantuntijoiden vastaukset.

Alkoholittomien oluiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti Suomessa viime vuosien aikana, samaan aikaan, kun alkoholillisten oluiden kulutus on laskenut. Asia selvisi Helsingin ja Tampereen yliopiston tutkimuksessa, joka julkaistiin kesäkuussa 2023. 

Mutta mahtaako alkoholiton olut olla vatsaystävällisempi vaihtoehto kuin sen promilleja sisältävä "sisarensa"? 

Ravitsemusasiantuntijat vastaavat ja kertovat, miten saada helpotusta olutpöhöön.

Lue myös: Seurasiko sienten syömisestä ilmavaivoja tai vatsakipua? Tästä voi olla kyse

Syyllinen turvotukseen löytyy ainesosista

Alkoholiton olut valmistetaan poistamalla holillisesta oluesta alkoholi joko tyhjiötä tai suodatusta käyttämällä, kertoo elintarvikekemian apulaisprofessori ja alkoholittoman oluen tutkija Scott Lafontaine Arkansasin yliopistost, SELF-lehdessä.

Toisin sanoen alkoholia poistava prosessi on ainoa tekijä, joka erottaa alkoholittoman oluen alkoholillisesta. Muuten valmistusprosessi ja ainesosaluettelo ovat samoja.

Tässä kohtaa ehkä arvaatkin, että näin ollen myös alkoholiton olut voi aiheuttaa aivan yhtä pahaa turvotusta kuin alkoholia sisältäväkin.

Lue myös: Sober curious -ilmiö nostaa päätään – kaksi vuotta sitten alkoholin jättänyt Wilma kertoo, mistä on kyse: "Keskeistä on se, että saat vähän valinnanvaraa"

Eniten turvotusta aiheuttaa oluiden sisältämä hiilihappo, jota syntyy, kun hiivan mikro-organismit syövät viljan sokeria ja tuottavat hiilidioksidia, Lafontaine kertoo.

Kun hiilidioksidi, joka on kaasua, pääsee vatsaan, voi se aiheuttaa oireita, kuten turvotusta ja kipua. Samasta syystä ikävä turvotus voi vaivata myös hiilihapotettua vettä juotuasi, kertoo ravitsemusasiantuntija Tirzah Mpagi Self-lehdessä.

Toinen syy turvotukseen voi löytyä oluen sisältämien viljojen gluteenista, jos sattuu tietämättään olevan keliaakikko tai muuten yliherkkä viljoille. 

Diagnosoimaton keliakia aiheuttaa usein vakavampia oireita kuin turvotusta. Oluen tai alkoholittoman oluen juominen voi tällöin johtaa oksenteluun tai voimakkaaseen vatsakipuun. Jos näin käy, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, sanoo Mpagi SELF-lehdessä.

Halpa vs. kallis: Onko kaupan halvin olut parempaa kuin hintava pienpanimolager? Sokkotestissä se selvisi! Juttu jatkuu videon alla.

7:14img

Lager-oluet Halpa vs. kallis -sarjan testissä. Mikä näistä tuotteista on voittaja?

Toki yksi etu alkoholittomalla oluella on vatsan hyvinvoinnin suhteen: alkoholittomuus.

Alkoholi hidastaa ruoansulatusjärjestelmää, mikä voi viivästyttää kakan liikkumista suoliston läpi ja aiheuttaa ummetusta, joka taas johtaa turvotukseen. Tämän vuoksi alkoholittomalla oluella voit välttää turvotuksen tältä osin.

Lue myös: Närästääkö taas? Nämä elintavat ja ruoat voivat olla syypäitä närästykseen

Helpota oluen aiheuttamaa turvotusta näillä kolmella keinolla

Ravitsemusasiantuntija Tirzah Mpagi antaa kolme hyödyllistä vinkkiä SELF-lehdessä olutpöhöstä kärsiville.

1. Nautiskele. Juo hiilihapotettu juomasi hitaasti. Jos nielet paljon ilmaa nopeasti, ilmaa kertyy vatsaan todennäköisemmin.

2. Nesteytä. Muista nauttia runsaasti vettä oluiden tai alkoholittomien oluiden välissä. Nestehukka voi lisätä ummetusta, joka aiheuttaa turvotusta.

3. Valitse ruokasi huolella. Kun juot olutta, valitse ruokia, jotka ovat tunnetusti helliä vatsalle ja vältä turvotusta aiheuttavia ainesosia, kuten maitotuotteita, vehnää ja palkokasveja.

Lue myös: Väärin kaadetulla oluella voi olla yllättäviä seurauksia – miten olut kaadetaan oikein?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: SELF, Helsingin yliopisto, ScienceDirect

Tuoreimmat aiheesta

Vatsavaivat