Lihatuotteet luultua vaarallisempia: Jo pienikin määrä pekonia kasvattaa suolistosyövän riskiä merkittävästi

Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin suolistosyövästä.

Jo kohtuullinen määrä kinkkua, pekonia tai punaista lihaa lisää tutkijoiden mukaan merkittävästi suolistosyövän riskiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan lihatuotteet voivat lisätä riskiä jopa kaksinkertaisesti verrattuna siihen, mitä aiemmin on luultu.

Oxfordin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo 25 gramman päivittäinen liha-annos nostaa suolistosyövän riskiä viidenneksellä.

Tutkijat tulivat tähän tulokseen seurattuaan puolta miljoonaa iältään 40–69-vuotiasta brittiläistä keskimäärin kuuden vuoden ajan. Tänä aikana 2609 heistä sairastui suolistosyöpään.

Tutkimustulokset esiteltiin International Journal of Epidemiology -julkaisussa.

"Koskaan ei ole liian myöhäistä..."

Niillä henkilöillä, jotka syövät punaista ja prosessoitua lihaa 76 grammaa päivässä, on tutkimuksen mukaan jopa 20 prosenttia korkeampi sairastumisriski verrattuna henkilöihin, jotka syövät lihaa ainoastaan 21 grammaa päivässä. Syöpäriskin havaittiin nousevan 20 prosentilla jokaista päivässä kulutettua 25 gramman liha-annosta  kohden.

Professori Tim Keyn mukaan useat aiemmat tutkimukset perustuvat 1990-luvulla tai sitä aikaisemmin seurattujen ihmisten ruokailutottumuksiin, jonka jälkeen ruokavaliot ovat muuttaneet merkittävästi muotoaan. 

– Meidän tutkimuksemme on ajankohtaisempi ja relevantti vastaamaan tämän päivän lihakulutusta, Key kertoo.

Samassa tutkimuksessa kuitupitoisen aamupalan todettiin vähentävän suolistosyövän riskiä, kun taas alkoholin todettiin kasvattavan sitä.  

– Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa ruokavaliota terveellisempään suuntaan, Brittiläisen tutkimulaitos Cancer Researchin tohtori Julie Sharp muistuttaa.

Lähteet: TheSun, News.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.