Uusia proteiinituotteita entistä halvemmalla: Suomalaiskeksintö pudottaa kustannuksia jopa 90 prosenttia

kasviproteiini
VTT:n tutkijoiden kehittämän menetelmän avulla uusia proteiinituotteita voidaan valmistaa entistä halvemmalla ja ilman kemikaaleja. Shutterstock

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijoiden kehittämän menetelmän avulla voidaan tuottaa kasviproteiinijauhetta, jonka proteiinipitoisuus on vähintään 70 prosenttia.

VTT:n tuoreella keksinnöllä voidaan parantaa Suomen proteiiniomavaraisuutta ja kasviperäisten proteiinien saatavuutta. Prosessissa voidaan käyttää jo olemassa olevia raaka-aineita ja laitteistoja.

– VTT:n menetelmässä erotetaan korkealaatuinen kasviproteiini tavanomaisella kuivapuristuksella palkokasveista, kuten herneistä ja linsseistä, sekä viljoista. Prosessissa tuotettua kasviproteiinia voidaan käyttää monissa kasvipohjaisissa elintarvikkeissa, kertoo Happy Plant Proteinin toimitusjohtaja ja perustaja Jari Karlsson tiedotteessa.

Menetelmä soveltuu erilaisten proteiinituotteiden valmistukseen, aina lihankorvikkeista välipalatuotteisiin.

Tutkijoiden kehittämässä menetelmässä voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa jo käytössä olevia ekstruusiolinjoja. Ekstruusio on lukemattomien elintarvikkeiden tuotantoprosessin ydin. Ekstruuderit vaivaavat, sekoittavat, keittävät ja annostelevat esimerkiksi proteiinivalmisteita, pastaa, riisiä, muroja.

Paikallista kasviproteiinien tuotantoa

Tiedotteen mukaan uusi tuotantotapa soveltuu sekä paikallisille pienyrittäjille että maailmanluokan elintarvikebrändeille. Se tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tuottaa omia kasviproteiinituotteitaan.

– Ulkomailla sijaitsevien jalostuslaitosten sijaan paikalliset tehtaat voivat tuottaa kasviproteiinia itsenäisesti ja jopa nostaa viljelykasvien, kuten palkokasvien jalostusarvoa, toteaa Karlsson. 

Karlssonin mukaan tällainen toimintamalli mahdollistaa paikallisten viljelykasvien käytön. Se pienentää ruuantuotannon ja kuljetuksen hiilijalanjälkeä

Nykyiset kasviproteiinin tuotantomenetelmät ovat kalliita. Tehtaan perustaminen vaatii yli 100 miljoonan euron investoinnin. Uusi menetelmä pienentää investointi- ja käyttökustannuksia jopa 90 prosenttia. Lisäksi energiankulutusta voidaan vähentää seitsemäsosaan.

Happy Plant Protein on hakenut maailmanlaajuista patenttia korkeatasoisen kasviproteiinin tuotantoon. Yhtiö aikoo myydä lisenssejä ja teknistä osaamista asiakkaidensa nykyisille tehtaille.

Katso myös: Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde? 

Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaa 6:16
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!