Uusia proteiinituotteita entistä halvemmalla: Suomalaiskeksintö pudottaa kustannuksia jopa 90 prosenttia
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijoiden kehittämän menetelmän avulla voidaan tuottaa kasviproteiinijauhetta, jonka proteiinipitoisuus on vähintään 70 prosenttia.
VTT:n tuoreella keksinnöllä voidaan parantaa Suomen proteiiniomavaraisuutta ja kasviperäisten proteiinien saatavuutta. Prosessissa voidaan käyttää jo olemassa olevia raaka-aineita ja laitteistoja.
– VTT:n menetelmässä erotetaan korkealaatuinen kasviproteiini tavanomaisella kuivapuristuksella palkokasveista, kuten herneistä ja linsseistä, sekä viljoista. Prosessissa tuotettua kasviproteiinia voidaan käyttää monissa kasvipohjaisissa elintarvikkeissa, kertoo Happy Plant Proteinin toimitusjohtaja ja perustaja Jari Karlsson tiedotteessa.
Menetelmä soveltuu erilaisten proteiinituotteiden valmistukseen, aina lihankorvikkeista välipalatuotteisiin.
Lue myös: Sieniproteiinitehdas nousee Kirkkonummelle – yksi ylivoimainen etu kasviproteiineihin verrattuna
Tutkijoiden kehittämässä menetelmässä voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa jo käytössä olevia ekstruusiolinjoja. Ekstruusio on lukemattomien elintarvikkeiden tuotantoprosessin ydin. Ekstruuderit vaivaavat, sekoittavat, keittävät ja annostelevat esimerkiksi proteiinivalmisteita, pastaa, riisiä, muroja.
Paikallista kasviproteiinien tuotantoa
Tiedotteen mukaan uusi tuotantotapa soveltuu sekä paikallisille pienyrittäjille että maailmanluokan elintarvikebrändeille. Se tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tuottaa omia kasviproteiinituotteitaan.
– Ulkomailla sijaitsevien jalostuslaitosten sijaan paikalliset tehtaat voivat tuottaa kasviproteiinia itsenäisesti ja jopa nostaa viljelykasvien, kuten palkokasvien jalostusarvoa, toteaa Karlsson.
Karlssonin mukaan tällainen toimintamalli mahdollistaa paikallisten viljelykasvien käytön. Se pienentää ruuantuotannon ja kuljetuksen hiilijalanjälkeä
Nykyiset kasviproteiinin tuotantomenetelmät ovat kalliita. Tehtaan perustaminen vaatii yli 100 miljoonan euron investoinnin. Uusi menetelmä pienentää investointi- ja käyttökustannuksia jopa 90 prosenttia. Lisäksi energiankulutusta voidaan vähentää seitsemäsosaan.
Happy Plant Protein on hakenut maailmanlaajuista patenttia korkeatasoisen kasviproteiinin tuotantoon. Yhtiö aikoo myydä lisenssejä ja teknistä osaamista asiakkaidensa nykyisille tehtaille.
Katso myös: Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Anun lohipiirakka
-
Piparijäätelö
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti
-
Mokkapalamutakakku