Tuoreen tutkimuksen mukaan lihan ja kasvisten proteiinien sisältämät aminohapot voivat tehdä hyvää terveydelle alhaisemman verenpaineen ja verisuonten paremman kunnon muodossa.
East Anglian yliopistossa Iso-Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan tiettyjen proteiinipitoisten ruokien syöminen voi tehdä erityisen hyvää sydämen ja verisuonten terveydelle. Tutkijat selvittivät myös, kuinka paljon proteiinia olisi hyvä syödä päivittäin.
Tutkijat selvittivät, millaisia vaikutuksia seitsemällä eri aminohapolla oli 2000 normaalipainoisen naisen sydämen ja verisuonten terveyteen. Tutkimuksessa saatiin viitteitä siitä, että niillä, jotka söivät kaikkein eniten aminohappoja, oli alhaisempi verenpaine. Myös aminohappoja erityisen paljon syövien verisuonet olivat paremmassa kunnossa.
Proteiini voi edistää sydämen ja verisuonten terveyttä
Myös sillä näyttäisi olevan tutkimuksen mukaan merkitystä, saadaanko aminohapot kasviperäisistä vai eläinperäisistä proteiineista. Selvisi nimittäin, että aminohappojen vaikutukset verisuonten terveyteen korostuivat, kun suurin osa niistä saatiin eläinperäisistä proteiineista. Sitä vastoin aminohappojen suotuisat vaikutukset verenpaineeseen korostuivat silloin, kun ne saatiin kasviperäisten proteiinien muodossa.
– Proteiininsaannin lisääminen proteiinipitoisten ruokien kuten lihan, kalan, maitotuotteiden, papujen, parsakaalin ja pinaatin muodossa voi olla helposti toteutettava keino vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tohtori Amy Jennings East Anglian yliopistosta summaa tutkimuksen tuloksia.
Kuinka paljon proteiinia tulisi syödä päivittäin?
Jotta tutkitut terveysvaikutukset olisi mahdollista saavuttaa, ei proteiineja tule syödä kovinkaan hurjia määriä.
– Hyödyllinen, päivittäinen määrä vastaa 75 gramman annosta lihaa, 100 gramman palaa lohifilettä tai puolta litraa rasvatonta maitoa, Jennings toteaa.
Lähde www.uea.ac.uk