Kun juustohimo iskee, tulee kaupasta kannettua kotiin juusto jos toinenkin. Oikein säilyttämällä voit nauttia juustoista vielä pitkään kauppareissun jälkeenkin.
Juusto on elävä tuote, joka hikoilee, vanhenee ja jopa hengittää. Tämän vuoksi juustojen säilyttämiseen kannattaakin kiinnittää huomiota.
Eri juustolaadut vaativat erilaisen käsittelyn säilyäkseen tuoreen makuisena pidempään.
Kovat juustot leivinpaperiin
Vältä muovikelmua, sillä kelmu estää juustoa saamasta ilmaa, jolloin voidaan puhua jopa tukahduttamisesta. Muovikelmussa myös maku muuttuu herkästi muoviseksi ja mahdollisten bakteerien kasvu nopeutuu.
Jos ostat kaupasta muovikelmuun pakatun kovan juuston, poista kelmu heti kotiin päästyäsi. Kääri juusto sen sijaan leivinpaperiin ja tämän jälkeen löyhästi muovipussiin. Leivinpaperin sisällä juusto pääsee hengittämään, mutta ei kuivu.
Sinihomejuustojen voimakas tuoksu vaatii hieman enemmän pakkaamista. Jos et halua koko jääkaappisi tuoksuvan homejuustolle, kääri juusto kaksinkertaiseen leivinpaperiin ja säilytä juusto kannellisessa muovirasiassa.
Muista myös tarkistaa juuston parasta ennen -päiväys, ennen kuin heität alkuperäisen pakkauksen pois. Jos säilytät juustoa pitkään, vaihda käärepaperi silloin tällöin uuteen.
Pehmeät juustot säilyvät omissa pakkauksissaan
Leivinpaperiin kääriminen toimii siis koville juustoille, mutta pehmeiden ja tuorejuustojen säilytyksessä on eroja. Pehmeät juustot, kuten mozzarella ja vuohenjuusto, ovat yleensä kovia juustoja tuoreempia ja siksi myös pilaantuvat herkästi. Nämä juustot tulisi säilyttää omissa pakkauksissaan ja nauttia mahdollisimman pian ostohetkestä.
Valkohomejuustojen säilytys jakaa mielipiteitä. Nämä pehmeät juustot kuivuvat herkästi, joten ne voi tarvittaessa säilyttää muovikelmussa. Jos päätät tehdä niin, tarkkaile juuston säilyvyyttä muutaman päivän välein. Myös leivinpaperissa säilyttäminen on mahdollista.
Juuston säilytyksessä kannattaa luottaa omiin vaistoihinsa. Jos juusto haisee pilaantuneelta, se sitä todennäköisesti onkin.
Lähde: Food52