Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Menneiden vuosikymmenten hittiruoka teki paluun

fondue pääkuva
Fondue on taas löytänyt tiensä ravintoloiden listoille. Kuvassa Marski by Scandic -hotellin Kuusi Palaa -ravintolan juustofondue. MTV
Julkaistu 20.03.2025 07:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko fondue sinulle tuttu juttu? Nyt tämä menneiden vuosikymmenten juustoinen hittiruoka on jälleen nousemassa suosituksi.

"Laadukas fonduepata, luotettavasti toimiva pöytäkeitin ja fonduehaarukat – siinä kaikki tarvittavat fonduesetin osat. Juuston lisäksi pakollista on vain leipä. Kaikki muut ainekset ovat lisukkeita."

Näin kuvaillaan sveitsiläisiin juustoihin keskittyvällä Cheeses From Switzerland -sivustolla. 

Juustofondue on alun perin kotoisin Sveitsistä, jossa sitä pidetään maan kansallisruokana. Fondue on hyvin yhteisöllinen ruoka, sillä se kokoaa perheenjäsenet yhteen padan ääreen jopa tuntien ajaksi. 

Suomessa fonduepadat ovat olleet tuttu näky menneillä vuosikymmenillä ja ruokalaji on ollut suosittua esimerkiksi laskettelupäivän jälkeisenä after ski -herkkuna. 

Lue myös: Tällaista juustoa suomalaiset nyt ostavat – hinta pakotti karsimaan suosikista

Fonduen uusi tuleminen?

Nyt fondue on alkanut jälleen näkyä niin ravintoloissa kuin sosiaalisessa mediassakin. Maaliskuussa juustoista fondueta ylisti Instagram-tilillään muun muassa juontaja Anni Ihamäki.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

– Löysin joku aika sitten tämän upean fonduepadan kirppikseltä ja nyt se pääsi vihdoin tositoimiin. Enkä muuten säästellyt juustossa! Ihamäki muun muassa kirjoitti Instagramissa.

Myös sosiaalisen median vaikuttajat, @imanjaleefasafkaa-tilin Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas nostivat taannoin tilillään esiin helsinkiläisen juustokaupan juustofonduen.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Käytiin täällä viikonloppuna ystävien kanssa fondue-teemadinnerilla ja toi fonduejuusto oli ihan mielettömän hyvää, kaksikko ylisti.

Lue myös: Suosikkijuustoon laitetaan jatkossa mikrosiru – saatat syödä sen tietämättäsi

Helsinkiläisravintola otti fonduet listoilleen

fondue Kuusi PalaaJuustoiseen fonduepataan voi dipata leivän lisäksi monenlaisia muitakin lisukkeita.MTV

Fondue-villitys on huomattu myös helsinkiläisessä Marski by Scandic -hotellin Kuusi Palaa -ravintolassa. Idea ravintolan omasta fonduemenusta sai alkunsa jo viime vuonna, kun hotellin varastoista löytyi kasa vanhoja fonduepatoja ja niille piti keksiä käyttöä. 

Sveitsissä juustofondue tehdään usein esimerkiksi paikallisesta gruyère-, appenzeller-, emmental- tai comte-juustosta tai niiden yhdistelmästä. Sulan juuston joukossa on myös valkoviiniä. Alkoholi kiehautetaan fonduesta pois. Lasten versiossa alkohijuoman voi korvata myös esimerkiksi omenamehulla.

Nyt ravintolassa on maaliskuun ajan myynnissä kolme erilaista jaettavaa fonduesettiä: juustofondue, riistafondue ja jälkiruoaksi tarkoitettu suklaafondue. 

suklaafondueFondue voi olla myös jälkiruoka suklaafonduen muodossa.MTV

Meillä ei ole ihan tavallinen fondue. Marskin tyyliin mukana on suomalaisuutta ja hieman hulluutta, kertoo Kuusi palaa -ravintolan keittiöpäällikkö Silvar Kraavik.

Ravintolassa juustofondue valmistetaan suomalaisesta cheddarista, jonka joukkoon on lorautettu myös kotimaista ruisviskiä. Fonduen dipattavien tarjottimella on mukana muun muassa ranskalaisia perunoita, päärynää, aurinkokuivattua tomaattia, bratwurstia, maustekurkkua, paneroitua kukkakaalia.

– Ja leipää täytyy tietysti olla aina, Kraavik muistuttaa.

Riistafonduessa puolestaan valkosipulin ja yrttien kanssa keitetyn riistafonduen liemeen voi upottaa muun muassa ylikypsää hirven rintaa.

Näin teet juustofonduen kotona

Tämä fondueohje on Food & Wine -lehdestä vuodelta 1998.

1 valkosipulin kynsi
n. 2 dl valkoviiniä (esim. kuiva Riesling)
1 rkl + 1 tl maissitärkkelystä
1 tl sitruunan mehua
400 g gruyère-juustoa 
200 g Emmental-juustoa tai muuta sveitsiläistä juustoa
(1,5 rkl Kirsch-kirsikkaviinaa)
mustapippuria
jauhettua muskottipähkinää

  1. Raasta juustot.

  2. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero sillä fonduepadan sisäpinnat.

  3. Kaada pataan viini, maissitärkkelys ja sitruunanmehu. Sekoita ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. 

  4. Lisää pataan pikku hiljaa raastettuja juustoja, välillä sekoittaen. Anna juustojen sulaa.

  5. Alenna levyn/liekin lämpötilaa, lisää mahdollinen kirsikkaviina ja ripaus mustapippuria sekä jauhettua muskottipähkinää. Sekoita, kunnes fondue on kermaisen pehmeää, noin kolmen minuutin ajan. Älä ylikypsennä fondueta, tai juustosta tulee sitkeää.

  6. Tarjoile fondue heti.

Katso myös: Nerokas niksi juuston höyläämiseen! 

0:55imgJere testasi juustoniksin.

Lue myös: Lämmittää kehoa ja mieltä – juustoherkku kokoaa ystävät yhteen

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka