Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tutkijat löysivät juustosta yllättävän terveysvaikutuksen

uniapnean riskin pienentymisen ja juuston syönnin yhteys etukuva
Shutterstock
Julkaistu 16.01.2025 17:33

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Tämä tutkimustieto voi olla juuston ystävien mieleen.

Tutkimuksessa löydettiin yhteys uniapnean riskin pienentymisen ja juuston syönnin väliltä, kertoo Food & Wine -lehti.

Joulukuussa Sleep Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että suuremman juuston määrän ja pienemmän uniapnean riskin välillä saattoi olla jonkinlainen yhteys.

Tutkijoiden mukaan juustosta löytyvät ravintoaineet, kuten kalsium, proteiini ja vitamiinit, voivat vaikuttaa aineenvaihduntaan ja sydän- ja verisuoniterveyteen. Nämä molemmat tekijät on yhdistetty uniapneaan.

Lue myös: Elämäntavat, jotka auttavat uniapneaan – ilman laihtumistakin

Tarkastelussa kaksi tietokantaa

Tutkimusta varten analysoitiin tietoja laajasta brittiläisestä UK Biobank -tietokannasta. Lisäksi hyödynnettiin dataa FinnGen Biobank -tutkimushankkeesta, jossa kerätään terveystietoja 500 000 suomalaiselta näytteiden luovuttajalta. 

Juustotutkimukseen valikoitui tarkasteluun yhteensä 400 000 ihmistä.

Kävi ilmi, että juustoa syöneillä oli 28 prosenttia pienempi riski sairastua uniapneaan kuin niillä, jotka eivät sitä syöneet.

Tutkijat hyödynsivät mendelistisen satunnaistamisen menetelmää. Sillä tarkastellaan altistumisen tai riskitekijöiden ja erilaisten terveysvaikutusten välisiä syy-yhteyksiä. 

Lisäksi pyrittiin selvittämään, oliko juuston kulutuksella vaikutusta 44 erilaiseen biomarkkeriin. Biomarkkereilla tarkoitetaan kehosta mitattavia erilaisia ominaisuuksia, kuten verenpainetta.

Juuston syöminen näytti vaikuttavan 23 biomarkkerin tasoihin. Lisäksi havaittiin, että näistä kuudella biomarkkerilla oli suora yhteys juuston syönnin ja uniapnean riskin pienentymisen väliseen mahdolliseen suhteeseen.

Tutkija suhtautuisi havaintoon varauksella

Lääkäri Kevin Shayani New Yorkissa sijaitsevasta Northwell Lenox Hill Hospital -sairaalasta kertoo Food & Wine -lehdelle, että tutkimuksen tulokset paljastavat jonkinlaisen yhteyden juuston kulutuksen sekä "tulehduksen ja uniapnean yhteydessä kohonneiden entsyymien vähenemisen välillä".

– Näyttää siltä, että niillä, jotka syövät juustoa normaalin ruokavalionsa lisäksi, saattaa olla jonkinlainen suojaava vaikutus uniapnean suhteen, hän sanoi.

Samalla Shayani huomauttaa, että tutkimus ei suoraan osoita, että juuston syöminen pienentäisi uniapnean riskiä. Juuston kulutuksen ja pienemmän uniapnean riskin välillä vain näytti sen perusteella olevan jonkinlainen korrelaatio.

– Vaikka yhteys on varmasti jännittävä, on se kaukana täydellisestä eikä sen pitäisi antaa ihmisille vapautta kuluttaa liiallista määrää juustoa tai maitotuotteita.

Shayani lisäsi vielä, että jotkin juustot ovat terveellisempiä ja ravinteikkaampia kuin toiset.

Lue myös: Tässä tapauksessa homeista juustoa voi vielä syödä

Anun helpossa salaatissa on rutkasti proteiinia: "Pitää nälkää ja auttaa painonhallinnassa"

Katso myös: Nerokas niksi juuston höyläämiseen! Jere testasi

0:55imgJuuston voi höylätä myös näin!

Lähteet: Food & Wine, Huffington Post

Tuoreimmat aiheesta

Juusto