Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Varo yleisiä virheitä: Älä pilaa samppanjaa puhumalla!

Samppanjan kaataminen lasiin
Samppanjaa tulee kaataa varoen lasiin.Shutterstock
Julkaistu 17.10.2015 21:40

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Samppanjan juomisen ei tarvitse olla snobbailua, mutta silti kannattaa muistaa muutama käytännön vinkki, jolla saat aikaan täydellisen samppajanautinnon.

Samppanja sopii moneen tilanteeseen, mutta usein sitä tarjotaan juhlallisissa tilaisuuksissa. Samppanjaa tarjoillessa tulee muistaa muutama tärkeä seikka.

Ota talteen Samppanja – Kuplien kuningatar -kirjan kirjoittanen Jukka Sinivirran ohjeet samppanjan tarjoiluun.

Älä puhu samppanjaa lämpimäksi

Jos samppanjalasillisella on tarkoitus esimerkiksi onnitella, älä puhu pitkään ennen lasin kohottamista. Puhetta voi jatkaa maljan kohotuksen jälkeen, mutta samppanja tulisi tarjoilla mahdollisimman nopeasti, ettei se lämpene ja väljähdä. On myös hyvä huolehtia siitä, että joku täyttää tyhjeneviä laseja.

Jos maljoja nostetaan useita, lasien täyttäminen on todella tärkeää, sillä tyhjällä lasilla maljan kohottaminen on ikävää.

Myöskään ennen ateriaa tarjottavaa aperitiiviksi tarkoitettua samppanjaa ei tule viivyttää. Hyvä nyrkkisääntö onkin, että samppanja tulisi tarjota mahdollisimman nopeasti.

Ole tarkka lämpötilan kanssa

Samppanja tulee tarjoilla hyvin viilennettynä, mutta ei jäisenä. Juhlajuomana tarjottava samppanja kannattaa pitää kahdeksanasteisena.

Kypsät ja täyteläiset samppanjat Sinivirta suosittelee tarjoiltavaksi noin kymmenenasteisena.

TIESITKÖ? Ylikuohumisen saa estettyä helposti avatessa pullo vasta tasaisesti jäähtyneenä.

Huonelämpöisen samppanjan viilentäminen jääkaapissa kestää kolmesta neljään tuntiin. Samppanjapullon saa jäähtymään nopeasti upottamalla sen jäähdytysastiaan, jossa on puolet vettä ja puolet jääpaloja. Lämpimänkin pullon saa tällä tavalla jäähtymään 15–20 minuutissa.

Mitä hienompi samppanja on, sitä lämpimämpänä sitä voi nauttia.

Avaa pullo oikeaoppisesti

Varmista, ettei avaamishetkellä korkin edessä seiso ketään, sillä poksahtava korkki voi lentää yli 80 kilometrin tuntinopeudella. Ranskassa samppanjakorkit ovatkin suurin yksittäinen silmävammojen aiheuttaja.

1. Aloita kuivaamalla tasaisesti jäähtynyt pullo. Suuntaa pullon suu poispäin ihmisistä ja kallista se 45 asteen kulmaan. Pidä sormea korkin päällä poistaessasi sitä suojaava sidelanka.

Samppanja vaahtosuihku

Varo irti poksahtavaa korkkia!

2. Ota tukeva ote korkista ja käännä pulloa, älä korkkia. Heti kun korkki alkaa liikkua, keskity hidastamaan sen liikettä ja anna paineen työntää korkki vähitellen ulos.

3. Kun korkki on tullut kokonaan ulos, voit kallistaa sitä vähän ja saada näin aikaan ihanteellisen aukaisuäänen, eli sihahduksen.

Poksahtaen lentävä korkki, liian lämmin pullo ja pullon liikuttelu saavat helposti avattaessa aikaan samppanjasuihkun, mikä ei ole tavoiteltavaa, sillä arvokasta juomaa kuluu hukkaan.

Lasi vaikuttaa makuelämykseen

Samppanjalasien perinteinen malli on huilu, joka näyttää poreilun kauniisti, mutta ei tee oikeutta samppanjan tuoksulle.

Monista elokuvista tuttu laakea maljamainen lasi kadottaa sekä samppanjan poreilun että tuoksun.

Paras perusmalli onkin tulppaanin muotoinen samppanjalasi. Lasin tulee olla riittävän tilava, jotta samppanjan herkkä tuoksu tulee esille. Lasissa on oltava jalka, josta kiinni pitäminen estää samppanjan lämpenemisen.

Muovilasista tai -mukista samppanjaa ei kannata missään olosuhteissa nauttia.

Samppanjalasi

Laakea lasi kadottaa poreilun ja tuoksun.

Puhtaus on ehdottoman tärkeää

Samppanjalasi tulee pitää kirkkaana. Lasit kannattaa pestä pelkällä vedellä heti käytön jälkeen. Pesuaineen kanssa kannattaa olla erittäin tarkka, sillä sitä ei saa jäädä lasiin lainkaan. Kuivaamiseen kannattaa käyttää puhdasta pyyhettä, josta ihanteellinen esimerkki on osin pellavasta valmistettu liina.

Lasit saa helposti kiiltäviksi esimerkiksi mikrokuituliinalla.

Säilytä lasit erillään tuoksuista ja pese ne ennen käyttöä, jos ne ovat seisseet kauan kaapissa.

Samppanjan yhtenä arviointikriteerinä pidetään kuplien muodostumista lasissa. Kun katsotaan kuplien muodostumista, itse samppanjassa ei ole läheskään aina vikaa, vaan pesuaine on saattanut pinttyä lasiin niin, ettei kuplia pääse muodostumaan.

Kaada samppanja lasiin varoen

Samppanjan ei kannata antaa kuohua kaatovaiheessa paljon. Hyvä vinkki on kaataa samppanja varovasti kallistettuun lasiin ja valuttaa se pitkin lasin reunaa. Pieni kuohuminen kuuluu kuitenkin asiaan, joten siitä ei kannata huolestua.

Pulloja on erilaisia

Tavallisimman samppanjapullon vetoisuus on 75 senttilitraa. Samppanjan ystävät kuitenkin suosivat magnumpulloa, jolla tarkoitetaan 1,5 litraista pulloa.

1,5 litran pullon suosiota selitetään sillä, että normaalin ja magnumpullon suu ja korkki ovat yhtä suuret, joten magnumpullon sisällön hapettuminen on vähäisempää huomioiden kaksinkertaisen viinin määrän.

Lähde: Jukka Sinivirta, Samppanja – Kuplien kuningatar, readme.fi-kustannus

Tuoreimmat aiheesta

Kuohuviini