Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kuplat paljastavat, kuinka kallista kuohuviini on – tiesitkö näitä faktoja tutusta juomasta?

skumppa faktat
Tiedätkö, mitä kuplat paljastavat kuohujuoman laadusta?Shutterstock
Julkaistu 31.12.2016 14:02

MTV LIFESTYLE

Miksi pullon kaula ei saa osua lasiin juomaa kaadettaessa ja yhdeksän muuta totuutta kuohuvasta.

Lasillinen kuohuvaa kuuluu olennaisesti juhlatilaisuuksiin. Juhlavan juoman ympärille kuuluu myös monia sääntöjä, joita rikkovia saatetaan katsoa pahasti.

Älä siis astu amatöörien ansaan, vaan ota haltuun faktat kuohuviinistä ja samppanjasta – tiesithän, että niillä on iso ero?

  1. Samppanjan keksijänä on pidetty ranskalaista benediktiiniläismunkki Som Pierre Pérignonia, joka eli 1600- ja 1700-lukujen vaihteessa. Pérignonin kerrotaan lausuneen samppanjan juonnin yhteydessä: ”Minä juon tähtiä”.
  2. Samppanjaksi saa kutsua vain viiniä, joka on valmistettu Ranskan Champagnen maakunnassa. Asetus otettiin voimaan Euroopan unionissa vuonna 2006. Sitä ennen samppanja-nimeä sai käyttää vapaammin. Samppanjan valmistuksessa käytetään kolmea eri rypälelajiketta.
  3. Tiesitkö, että yleensä laadukkaimmissa kuohuvissa on kaikkein pienimmät kuplat? Halvemmat kuohuviinit sisältävät puolestaan suurempia kuplia, jotka myös katoavat juomasta nopeasti.
  4. Kuohuviinipullon tunnistaa myös paksummasta lasista: kuplien aiheuttaman paineen vuoksi kuohuviinipullon tulee olla paksumpaa lasia kuin esimerkiksi punaviinipullon.
  5. Vanha sanonta ”viini paranee vanhetessaan” ei päde kuohuviinien ja samppanjan kohdalla alkuunkaan.
  6. Kuohuvaa ei tulisi ”poksauttaa” auki, ellei välttämättä halua lisätä tilanteeseen ylimääräistä draamaa. Sen sijaan pullosta tulisi olla tiukka ote ja poksahduksen sijaan tavoitella enemmän sihisevää ääntä pullon auetessa.
  7. Pullon korkin ympärillä oleva metallikehikko tulisi poistaa vasta juuri ennen pullon avausta. Joidenkin mukaan tosin kehikosta pidetään kiinni, ja korkki kierretään ulos yhdessä kehikon kanssa.
  8. Kuohuvaa tulisi kaataa lasiin aina hyvin varoen, jotta se ei kuohuisi yli. Hyvä vinkki on kaataa ensin lasiin yksi kolmannes ja vasta vaahdon laskeuduttua kaataa lasi varovasti täyteen.
  9. Samppanjaa kaadettaessa lasiin pullon kaula ei saisi osua lasiin. Pulloja säilytetään usein kellareissa, joten joidenkin mukaan on etikettivirhe antaa pullon kaulan osua lasiin.
  10. Kuohuviini imeytyy verenkiertoon nopeammin kuin vaikkapa puna- tai valkoviini: tämä johtuu viinin sisältämästä hiilihaposta. Kupliva juoma imeytyy verenkiertoon nopeammin, joten alkoholinkin vaikutus saattaa tuntua nopeammin.

Lähteet: Factretriever.com, Wine Spectator, Food Republic, Wikihow

***

0:36img

Tuoreimmat aiheesta

Kuohuviini