Verottaja tarkkailee kevään aikana erityisesti pizza- ja kebabravintoloita.
Verohallinto tiedottaa aloittavansa kevään aikana satojen ruokaravintoloiden verovalvonnan. Pääosin verotarkastuksia ja muita valvontatoimia tehdään pieniin ja keskisuuriin pizza- ja kebabravintoloihin.
Lue myös: Timo löysi todellisen aarteen Hilja-mumminsa vanhasta vihosta vuodelta 1912 – nyt mummin hittiruoka päätyi Michelin-ravintolan listalle: "Aika huikea perintö"
Näin valvottavat ravintolat valitaan
Verohallinnon apulaisjohtaja Tarja Valsin mukaan valvottavat kohteet valitaan riskianalyysin perusteella. Verohallinto uutisoi aiemmin, että viidessä vuodessa ravintola-alalla on jäänyt maksamatta veroja 19,5 miljoonaa euron edestä.
Valsi kuitenkin haluaa painottaa, että valtaosa ravintolayrittäjistä toimii rehellisesti oikein. Verottajan haaviin yritetään kuitenkin nyt napata ne yritykset, joilta verot jäävät maksamatta.
Verohallinnossa muun muassa verrataan eri maksunvälittäjiltä saatuja tietoja niihin myyntilukuihin, jotka ravintola on ilmoittanut hallinnolle.
− Verotarkastuksen kohteeksi valikoituu yrityksiä, joissa meille ilmoitetut tiedot poikkeavat maksuvälittäjiltä saamistamme tiedoista. Olemme käyneet läpi myös kuluttajilta meille tulleita ilmiantoja ja huomioimme myös ne kohdevalinnassa, Valsi kertoo tiedotteessa.
"Pimeitä palkkoja, kassaan lyömättä jääneitä tuloja..."
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Verohallinto tehovalvoo ravintoloita. Vuonna 2015−2016 toteutetun valvonnan ansiosta pantiin veroja maksuun peräti 14,5 miljoonan euron edestä. Tuolloin valvonta kohdistui erityisesti anniskeluravintoloihin.
Verohallinnon selvityksen mukaan veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. Apulaisjohtaja Valsin mukaan ravintola-alalla on paljon harmaata taloutta.
− Pimeitä palkkoja, kassaan lyömättä jääneitä tuloja ja työnantajamaksujen laiminlyöntiä, Valsi luettelee.
Valsi muistuttaa, että vakavat väärinkäytökset, kuten ihmiskauppa, vaativat useamman viranomaisen toimia.
Lue myös: Tomi Björckin ravintola joutuu lopettamaan – ehti olla auki alle vuoden
Katso myös: Halpa vs. kallis -makutestissä pakastepizzat
7:29