Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Viisi Tähteä: Lähes joka kolmas kaupasta ostettu kotimainen olut paljastui laadultaan vialliseksi: "Suuri osa panimoista säästää aivan väärässä paikassa"

7:09img
Julkaistu 03.07.2018 11:06

MTV LIFESTYLE

Viisi Tähteä -sivuston tutkimus paljasti suuria puutteita kotimaisten oluiden laadussa. Joka kolmas vähittäismyynnissä oleva kotimainen olut osoittautui tutkimuksissa joko mikrobiologisesti kehnoksi tai tuotteen laadussa oli parantamisen varaa. 

Video: Huomenta Suomen vieraana Ruosniemen panimon toimitusjohtaja Antti Isomäki ja Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio.

Kotimaisten oluiden kirjo kauppojen ja Alkojen hyllyillä on laajempi kuin koskaan aikaisemmin. Vaikka olutbuumi käy kuumana, kotimaisten oluiden, etenkin pienpanimotuotteiden, laadusta on käyty keskustelua jo pitkään, kertoo Viisi Tähteä -sivusto.

Tutkiakseen asiaa, sivusto teetti laboratorioanalyysit 33 vähittäismyynnissä olevasta pulloon tai tölkkiin pakatusta kotimaisesta oluesta. Testissä mukana olleista oluista 16 oli lagereita ja 17 erityyppisiä ale-oluita, joiden joukossa oli muun muassa IPA- ja APA-oluita, vehnäoluita, saisoneita ja erikoisuuksia. 

LUE MYÖS: Kotimaisten pienpanimo- ja erikoisoluiden myynti huikeassa kasvussa

Sivuston mukaan tarkastelujen 33 oluen joukosta vain 23 näytettä sai laadultaan hyväksyttävän arvosanan, eli ne olivat kunnossa. Kuusi tuotetta sisälsi oluenpilaajabakteereita, jotka heikentävät oluiden laatua tuntuvasti ja vaikuttavat juoman makuun ja aromeihin. Neljän oluen laadussa oli puolestaan parantamisen varaa.

olut pienpanimo

Viisi Tähteä ei julkise yksityiskohtia siitä, mitkä panimot ja tuotteet olivat kyseessä.

Toisin sanoen lähes joka kolmannessa tutkitussa tuotteessa oli parantamisen varaa.

"Suuri osa panimoista säästää aivan väärässä paikassa"

Vaikka selittäviä tekijöitä kehnoilla tuloksille on varmasti monia, Viiden Tähden toimituspäällikkö Heikki Kähkönen uskoo, että joidenkin oluiden kohdalla kyse on ilmiselvästi välinpitämättömyydestä, kuten laiskuudesta panimon siivoamisessa ja laitteiden pesussa.

– Omavalvonta pettää myös. Suuri osa panimoista säästää aivan väärässä paikassa eli laboratorionäytteitä ei oteta valmistusvaiheessa vierteestä tai edes lopputuotteesta, Kähkönen huomauttaa.

Lisää tutkimustuloksista voi lukea Viisi Tähteä -sivustolta

Tuoreimmat aiheesta

Olut