Ville Vallaton, Kelkka, Lumikenttien kutsu – muistatko nämä legendaariset drinkit?
MTV:n Makuja.fi-ruokasivustolla muistellaan keskikesän kunniaksi takavuosien hittijuomia. Milloin sinä olet viimeksi juonut Kelkan, Ville Vallattoman tai Lumikenttien kutsun?
Keväällä 2017 julkaistussa Suomalainen drinkki -teoksessa käydään läpi kotimaista drinkkihistoriaa jopa kolmensadan vuoden ajalta – punssista Paranoidiin. Kirjan ovat tehneet baarimestari Jarkko Issukka sekä yksi Kyrö Distilleryn perustajista, Mikko Koskinen.
Lumikenttien kutsu
2 cl lakkalikööriä (esim. Lapponia)
2 cl Parfait Amour -likööriä
2 cl kermaa
2 cl ananasmehua
jääpaloja
Ravista kaikki raaka-aineet jääpalojen kanssa ja siivilöi martinilasiin. Koristele muskottipähkinällä ja tarjoile ilman jäitä.
Teoksessa on mukana myös menneiden vuosikymmenten hittijuomia resepteineen. Yksi näistä on legendaarinen Lumikenttien kutsu, joka valmistuu lakkalikööristä ja Parfait Amourista.
– Vuosikymmenten aikana kansainvälisestikin noteerattu Lumikenttien kutsu on peräisin Saimi Penttilän ravistimesta. Hän voitti drinkillä naisbaarimestarien kerhon 10-vuotiskilpailun vuonna 1977. Tästä jälkiruokadrinkistä on muodostuntut aikaa kestävä klassikko, jota nautitaan edelleen ympäri Suomen, Suomalainen drinkki -kirjassa kerrotaan.
Kelkka
2 cl Absolut Kurant- tai Finlandia Blackcurrant -vodkaa
2 cl Passoa-likööriä
appelsiinimehua
jääpaloja
Mittaa alkoholit lasiin, täytä lasi jäillä ja pidennä appelsiinimehulla. Sekoita.
Kelkka-drinkin juuret juontavat helsinkiläiseen baariin. Juoman kehittelijä, helsinkiläinen Karri Kelkka kertoo tämän melkein legendaksi muodostuneen juoman syntyneen täysin vahingossa. Baarimestarina työskennellyt Kelkka kehitti juoman ystäväporukan toiveesta vuonna 1997.
– Poikien kanssa joimme passionhedelmälimonadilla väritettyä vodkaa Portugalin reissulla. Reissun jälkeen pojat tulivat baariin ja halusivat samaa juomaa, Kelkka kertoo.
Juoman syntyä vauhditti juuri silloin markkinoille tullut Passoa-likööri.
Ville Vallaton
2 cl vodkaa
2 cl Creme de Menthe -likööriä
maitoa
jääpaloja
Mittaa alkoholit lasiin, täytä lasi jäillä ja pidennä maidolla. Sekoita.
Juomakulttuurin kansainvälistymisen myötä Pisang Ambon -hedelmälikööri rantautui Suomeen 1990-luvulla ja nousi nopeasti suosikiksi. Juomasta kehiteltiin makea, maitopohjainen drinkki nimeltään Ville Vallaton.
Lähde: Suomalainen drinkki (Issukka & Koskinen, Tammi 2017)
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017.
***
Testaa myös varma klassikko, valkovenäläinen:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa