Ville-Veikko keksi 10-vuotiaana nerokkaan nimen perinneherkulle: "Se mamma ei tykännyt ollenkaan..."
Halpa vs. kallis makumatkalla -kauden viidennessä jaksossa matkataan oopperakaupunki Savonlinnaan.
Halpa vs. kallis -sarjan kesäisellä erikoiskaudella reissataan perinneherkkujen perässä! Sarjasta tutut maistelijat Fanni ja Petra perehtyvät maakuntien monenlaisiin antimiin.
Halpa vs. kallis makumatkalla -sarja Huomenta Suomessa ja MTV Katsomossa |
Halpa vs. kallis makumatkalla -sarjassa maistellaan suomalaisia perinneherkkuja aina tamperelaisesta pärämätsistä Lemin särään. Luvassa on vauhdikasta torielämää ja rasvaa tihkuavia perinneantimia.
Ville-Veikko on "Lörtsyn isä"
Kauden viidennessä jaksossa perehdytään suolaisten ja makeiden lörtsyjen saloihin oopperakaupunki Savonlinnassa. Savonlinnan torilla selviää myös lörtsy-nimen alkuperä, kun "lörtsyn isänä" tunnettu Ville-Veikko Valjus kertoo perinneherkun taustoista.
– Olen keksinyt sen nimen. 10-vuotiaana, kun täällä oli sellainen nakkikioski, niin siellä sellainen mamma möi vesihauteessa liian lörtsähtäviä lihapiirakoita.
Ville-Veikko ja hänen ystävänsä Nalle Kankkunen halusivat näitä lihapiirakoita aina ostaa, mutta kaipasivat leivonnaiselle iskevämpää nimitystä.
– Totesin, että tällä pitää olla joku nimi, ja se on lörtsy. Se mamma ei tykännyt ollenkaan siitä nimityksestä, vaan sanoi niiden olevan lihiksiä.
1960-luvulta lähtien nämä savonlinnalaiset piirakat ovat siis kulkeneet lörtsy-nimellä.
– Olen monta kertaa joutunut puolustamaan tätä mahtavaa asemaa lörtsyn nimen kehittäjänä. Moni on halunnut sen omia itselleen.
Miten lörtsy-nimi vakiintui sitten yleiseen käyttöön? Millaisilla täytteillä lörtsyjä nykypäivänä myydään? Katso videolta haastattelu!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka