Ville-Veikko keksi 10-vuotiaana nerokkaan nimen perinneherkulle: "Se mamma ei tykännyt ollenkaan..."

Kuka keksi lörtsyn? 7:54 Kuka keksi lörtsyn?
KATSO VIDEO: Kuka keksi lörtsyn ja mitä tämä perinneherkku pitää sisällään?

Halpa vs. kallis makumatkalla -kauden viidennessä jaksossa matkataan oopperakaupunki Savonlinnaan. 

Halpa vs. kallis -sarjan kesäisellä erikoiskaudella reissataan perinneherkkujen perässä! Sarjasta tutut maistelijat Fanni ja Petra perehtyvät maakuntien monenlaisiin antimiin.

Halpa vs. kallis makumatkalla -sarja Huomenta Suomessa ja MTV Katsomossa 

Halpa vs. kallis makumatkalla -sarjassa maistellaan suomalaisia perinneherkkuja aina tamperelaisesta pärämätsistä Lemin särään. Luvassa on vauhdikasta torielämää ja rasvaa tihkuavia perinneantimia.

Ville-Veikko on "Lörtsyn isä"

Kauden viidennessä jaksossa perehdytään suolaisten ja makeiden lörtsyjen saloihin oopperakaupunki Savonlinnassa. Savonlinnan torilla selviää myös lörtsy-nimen alkuperä, kun "lörtsyn isänä" tunnettu Ville-Veikko Valjus kertoo perinneherkun taustoista. 

– Olen keksinyt sen nimen. 10-vuotiaana, kun täällä oli sellainen nakkikioski, niin siellä sellainen mamma möi vesihauteessa liian lörtsähtäviä lihapiirakoita.

Ville-Veikko ja hänen ystävänsä Nalle Kankkunen halusivat näitä lihapiirakoita aina ostaa, mutta kaipasivat leivonnaiselle iskevämpää nimitystä. 

– Totesin, että tällä pitää olla joku nimi, ja se on lörtsy. Se mamma ei tykännyt ollenkaan siitä nimityksestä, vaan sanoi niiden olevan lihiksiä. 

1960-luvulta lähtien nämä savonlinnalaiset piirakat ovat siis kulkeneet lörtsy-nimellä.

– Olen monta kertaa joutunut puolustamaan tätä mahtavaa asemaa lörtsyn nimen kehittäjänä. Moni on halunnut sen omia itselleen. 

Miten lörtsy-nimi vakiintui sitten yleiseen käyttöön? Millaisilla täytteillä lörtsyjä nykypäivänä myydään? Katso videolta haastattelu!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat