Ville-Veikko keksi 10-vuotiaana nerokkaan nimen perinneherkulle: "Se mamma ei tykännyt ollenkaan..."
Halpa vs. kallis makumatkalla -kauden viidennessä jaksossa matkataan oopperakaupunki Savonlinnaan.
Halpa vs. kallis -sarjan kesäisellä erikoiskaudella reissataan perinneherkkujen perässä! Sarjasta tutut maistelijat Fanni ja Petra perehtyvät maakuntien monenlaisiin antimiin.
Halpa vs. kallis makumatkalla -sarja Huomenta Suomessa ja MTV Katsomossa |
Halpa vs. kallis makumatkalla -sarjassa maistellaan suomalaisia perinneherkkuja aina tamperelaisesta pärämätsistä Lemin särään. Luvassa on vauhdikasta torielämää ja rasvaa tihkuavia perinneantimia.
Ville-Veikko on "Lörtsyn isä"
Kauden viidennessä jaksossa perehdytään suolaisten ja makeiden lörtsyjen saloihin oopperakaupunki Savonlinnassa. Savonlinnan torilla selviää myös lörtsy-nimen alkuperä, kun "lörtsyn isänä" tunnettu Ville-Veikko Valjus kertoo perinneherkun taustoista.
– Olen keksinyt sen nimen. 10-vuotiaana, kun täällä oli sellainen nakkikioski, niin siellä sellainen mamma möi vesihauteessa liian lörtsähtäviä lihapiirakoita.
Ville-Veikko ja hänen ystävänsä Nalle Kankkunen halusivat näitä lihapiirakoita aina ostaa, mutta kaipasivat leivonnaiselle iskevämpää nimitystä.
– Totesin, että tällä pitää olla joku nimi, ja se on lörtsy. Se mamma ei tykännyt ollenkaan siitä nimityksestä, vaan sanoi niiden olevan lihiksiä.
1960-luvulta lähtien nämä savonlinnalaiset piirakat ovat siis kulkeneet lörtsy-nimellä.
– Olen monta kertaa joutunut puolustamaan tätä mahtavaa asemaa lörtsyn nimen kehittäjänä. Moni on halunnut sen omia itselleen.
Miten lörtsy-nimi vakiintui sitten yleiseen käyttöön? Millaisilla täytteillä lörtsyjä nykypäivänä myydään? Katso videolta haastattelu!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"