Pärämäts eli peremec on tamperelainen pikaruoka, jota moni ei vielä tunne.
Tuoreimmassa Halpa vs. kallis makumatkalla -jaksossa maistellaan Tampereella legendaarista mustamakkaraa. Perinteisen tamperelaisherkun lisäksi tutustutaan myös hieman tuntemattomampaan paikalliseen pikaruokaan, pärämätsiin.
Tamperelaislähtöinen keittiömestari ja ravintoloitsija Hans Välimäki kertoo MTV Uutisille olevansa iso pärämäts-fani.
– Kolmisen viikkoa söin sellaisen viimeksi Tampereen Linkosuolla. Kyllä niitä yksi tai kaksi kesässä menee ainakin, ihan niin kuin mustamakkaraakin haen esimerkiksi Laukontorilta kioskista, Välimäki sanoo.
Lue myös: Tunnetko suomalaiset perinneherkut? Vain todellinen tietäjä saa testistä 10
Pärämäts märkänä
Välimäki kertoi suhteestaan tähän tamperelaiseen pikaruokaan haastattelussamme jo 10 vuotta sitten. Keittiömestari kertoi tuolloin syöneensä pärämätsejä paljon jo lapsuudessaan ja nuoruudessaan.
– Minulla oli aikanaan tyttöystävä, joka vielä tekikin niitä minulle. Se on tataarien mukana tuoma, alun perin lampaan jauhelihaan perustuva lihapiirakka. Itse tehtynä se on mielestäni vielä parempaa kuin grilliruokana. Muistan lapsena syöneeni grillillä pärämätsiä.
Hans Välimäen mukaan pärämäts pitää nauttia ehdottomasti "märkänä", siis ketsupin ja sinapin kera. Keittiömestarin versiossa mukana on ollut joskus myös muita mausteita.
– Piirakka uppopaistettiin ja sen jälkeen päälle vedettiin lammasliemi. Lisukkeena nautittiin kermaviiliä, sinappia ja ketsuppia. Ei mitään grillimausteita. Ainoastaan sisällä oleva jauheliha on hyvin maustettu, Välimäki tähdensi.
Nyt Välimäki muistelee syöneensä pärämätsiä myös kevyesti etikalla maustetun kanaliemen sekä raa'an sipulin kera.
Lue myös: Pärämäts on Tampereen oma pikaruoka – oletko maistanut eksoottista lihapiirakkaa?
Pärämätsejä huippuravintoloihin?
Pärämäts tuntuu olevan Tampereellakin nykypäivänä melko harvinaista pikaruokaa. Aikoinaan pärämäts oli hyvinkin suosittu pikkutuntien suolainen purtava paikallisilla grillikioskeilla.
Voisiko Välimäki ajatella elvyttävänsä pärämäts-kulttuuria ja tuovansa Tampereen ylpeyden omien ravintoloidensa listoille?
– Kyllä me olemme sitä joskus kokeilleetkin tuunattuna versiona. Käytännössähän se on friteerattu avoravioli. Pystyisi tekemään pastataikinasta vastaavan tuotteen ja sitten friteerata, Välimäki pohtii ja jatkaa vielä:
– Ehkä sille pitäisi keksiä joku toinen nimi. Pärämäts olisi nimenä monelle vähän vieras.
Kokki toivoo kunnon nakkikioskikulttuuria Suomeen
Välimäki toivoisi myös, että nakkikioskikulttuuri ylipäätään saisi Suomessa enemmän nostetta. Ravintoloitsijan nostaa esimerkiksi Ruotsin, jossa nakkikioskeja rankataan paremmuusjärjestykseen ja kilpailu laadukkaista tuotteista on kovaa.
– Tukholmastakin löytyy ihan Östermalmin vierestä korkealle rankattuja ja nähtävyydeksi luokiteltuja nakkikioskeja. Siellä on kunnon leivät, joihin satsataan. On patonkeja, jotka täytetään laatumakkaroilla ja kisataan siitä, että kellä on parhaat täytteet.
Suomessa laadukkaat nakkikioskit voisivat Välimäen mukaan tuoda teiden varsille variaatiota.
Lue myös: Mikä hitsin hotsi? Hämeenlinnan "kansallisruoka" on monelle täysin tuntematon
Miltä pärämätsi näyttää ja maistuu? Katso videolta Halpa vs. kallis makumatkalla -sarjan Tampere-jakso
8:11