Vakuumipakatun, raa'an jauhelihan väri saattaa joskus muuttua jääkaapissa punertavasta harmaaksi. Mistä ilmiö johtuu ja voiko harmaantunutta jauhelihaa syödä?
Tuoreen jauhelihan tuntomerkit ovat raikas tuoksu ja kirkkaan punertava väri. Mutta miten pitäisi suhtautua pakattuun raakaan jauhelihaan, jonka väri on muuttunut jääkaapissa harmahtavaksi?
Jauhelihan väriin vaikuttavat monet tekijät
Lihatiedotus ry:n mukaan jauhelihan väriin vaikuttavat monet tekijät. Pääosin raa'an lihan väri aiheutuu myoglobiini-nimisestä proteiinista. Tuoreen lihan väri kuitenkin muuttuu herkästi, kun liha on kosketuksissa hapen kanssa. Hapen kanssa kosketuksissa olevan lihan pintaväri on totutun punainen. Kun happea on vähän, lihan väri muuttuu puolestaan ruskeaksi. Lihan sisäosa, jossa happea ei ole lainkaan, on väriltään tumman purppuranpunainen.
Pakkaamaton jauheliha säilyy hyvänä vain päivän
Jauheliha pilaantuu erittäin herkästi, koska lihan jauhaminen rikkoo lihaskudoksen ja lihaan sekoittuu ilmaa ja pieneliöitä. Pakkaamaton jauheliha on käytettävä samana päivänä kuin se on valmistettu tai viimeistään seuraavana päivänä.
Lähde: Ruokatieto
Hapen lisäksi jauhelihan väriin vaikuttavat myös lihan laatu sekä ympäristö, esimerkiksi lihan pinnan runsas bakteeripitoisuus, alhainen pH ja korkea lämpötila. Nämä tekijät edistävät jauhelihan muuttumista harmaaksi.
Tarkasta haistamalla ja maistamalla
Jauhelihan säilytyslämpötilalla on suuri merkitys jauhelihan säilyvyyteen. Jos jauhelihaa säilytetään nolla-asteessa, sen väri pysyy punertavana noin kuusi vuorokautta. Viiden asteen lämpötilassa punainen väri pysyy neljä vuorokautta.
Lihan värin muuttuminen ei Lihatiedotus ry:n mukaan ei välttämättä tarkoita sitä, että liha olisi mennyt huonoksi tai sen ravintosisältö olisi muuttunut. Harmaantuminen voi kuitenkin olla myös merkki huonosta laadusta, jos lihaa on on säilytetty liian lämpimässä tai kylmäketju on katkennut.
Jos liha on harmaantunut, kannattaa mahdollinen pilaantuminen tarkastaa haistamalla ja maistamalla tuotetta hieman. Pilaantumisen huomaa parhaiten haju- ja makuvirheistä.
Lähde: Helsingin Kaupunginkirjasto/ Lihatiedotus ry
***
0:34