Alkusyksyn ensimmäiset omenat voi upottaa herkulliseen ja päältä rapean omena-kaurapaistokseen. Milloin sinä söit viimeksi tätä klassikkojälkkäriä?
Videolla: Miten sinä keität kaurapuuron? Kurkkaa täydellinen ohje - ja viimeistele puuroannos vaikka omenoilla
Omena-kaurapaistos on perinteisen omenapiirakan lisäksi kenties yksi klassisimmista omenajälkiruoista Suomessa. Omenalohkojen päälle laitettava kauraseos kruunaa tämän perinteisen jälkiruoan.
– Kauraseokseen sopivat leseiset tai isot kaurahiutaleet, jotka tuovat rakennetta. Pikakaurahiutaleista tulee tähän tarkoitukseen liian mössöä, opasti kotitalousopettaja Arja Elina Laine jo vuonna 2015.
Omena-kaurapaistosta tehdessä unohtuu usein, että reseptiä voi muutella oman mielen mukaan.
– Vinkkinä sanottakoon, että paistokseen sopivat omenoiden sijaan myös vaikkapa luumut, marja-aroniat tai päärynät. Aina tulee laitettua vain omenaa, mutta pitkin vuotta voi tehdä samaa paistosta vähän varioiden.
Omena-kaurapaistos
4–6:lle
noin 10 kotimaista omenaa (hapokasta)
(½ dl calvadosta, rommia tai likööriä)
1 tl kanelia
Päälle:
150 g voita tai margariinia
1½ dl fariinisokeria
4 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
Lohko kuoritut omenat laakeaan, voideltuun uuninkestävään uunivuokaan. Kaada halutessasi päälle calvadosta tms. Anna maustua hetki tai muutama tunti. Ripottele pinnalle kanelia. Sulata rasva ja lisää fariinisokeri, kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot. Levitä seos omenalohkojen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Lue myös: Miten keität kaurapuuron? Puuroekspertti Katja paljastaa parhaan valmistustavan: "Jos puuroa sekoitetaan paljon..."
Resepti: Arja Elina Laine