Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Yksityiskeräilijä maksoi tynnyrillisestä viskiä lähes 19 miljoonaa euroa: "Merkittävä pala nestemäistä historiaa"

7:10img
KATSO MYÖS: Suomalainen viski on matkalla maailmanmaineeseen.
Julkaistu 11.07.2022 18:33

Emmi Niiniaho

Skotlantilainen viski kiinnostaa keräilijöitä jopa siinä määrin, että siitä ollaan valmiita maksamaan miljoonia.

Kenellekään ei tule varmastikaan yllätyksenä, että hyvästä viskistä joutuu pulittamaan jokusen pennin. Eräs aasialainen yksityiskeräilijä maksoi kuitenkin juuri tynnyrillisestä viskiä 16 miljoonaa puntaa eli noin 18,9 miljoonaa euroa, kirjoittaa the Financial Times.

Kyseessä oli skotlantilaisen, Islayn saarella sijaitsevan Ardbeg tislaamon single malt -viski, joka on valmistettu saarella vuonna 1975.

Tynnyri kulkee nimellä Cask No 3 ja siitä toimitetaan ostajalleen kaiken kaikkiaan 440 pulloa viskiä: joka vuosi 88 pulloa seuraavan viiden vuoden ajan. Näin ollen yhden pullon hinnaksi tulee noin 36 000 puntaa eli noin 42 500 euroa, kirjoittaa The Guardian.

16 miljoonan punnan myyntihinta rikkoo leikiten edelliset myytyjen viskien hintaennätykset. Summa on myös kaksinkertainen verrattuna tislaamon ja koko sen varaston myyntihintaan vuonna 1997.

"Merkittävä pala nestemäistä historiaa"

Ardbegin tislaamon omistaman Glenmorangie-yhtiön toimitusjohtaja Thomas Moradpourin mukaan ennätyshintainen viski on ylpeyden aihe koko skotlantilaisen saaren yhteisölle.

Moradpourin mukaan yhteisö on nähnyt, miten konkurssin ja sukupuuton partaalla ollut tislaamo on noussut tuottamaan maailman halutuimpia viskejä.

Ardbeg whisky distillery's established in 1815. The traditional white painted building with black inscription of the brand's name on it.

Ardbegin viskitislaamo on noussut konkurssin partaalta tuottamaan maailman halutuimpia skottiviskejä.

Viskiasiantuntija ja kirjailija Charles MacLean kuvailee ennätyshintaista viskiä "merkittäväksi palaksi nestemäistä historiaa". MacLeanin mukaan keräilijät rakastavat juuri skottiviskejä niiden alkuperän ja historian vuoksi.

Ardbegin päätislaaja Bill Lumsden toteaa, että ei ole maistanut uransa aikana samankaltaista viskiä kuin pari kertaa. Tislaamolle ei jäänyt Lumsdenin mukaan enää kuin jokunen 1970-luvulla tislattu viskitynnyrillinen, sillä suurin osa sen ajan tislauksista käytettiin erilaisiin viskisekoituksiin.

Lähteet: The Financial TimesThe Guardian

Lue myös: Matkustaja osti Viking Linen risteilyllä yli 19 000 euron viskipullon

Lue myös: "Se opettajan viski" – tämä 1960-luvun suomalainen alkoholimainos ei taatusti menisi tänä päivänä läpi

Katso myös: Suomen Hotelli- ja ravintolamuseossa on Alko vuosien takaa – kurkista 30-luvun myymälään

1:42img

Tuoreimmat aiheesta

Juomat