Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Yleinen harhaluulo: Perunoita ei kannatakaan keittää näin!

Perunoita ei kannata keittää "liian kiehuvassa" vedessä.
Julkaistu 12.06.2017 20:02

MTV LIFESTYLE

Jos haluat täydellisiä pottuja, muista keittää perunat oikeanlämpöisessä vedessä!

Turun yliopistossa elintarvikekehityksen tutkimusprofessorina toimiva Anu Hopia kertoo, että vastoin yleisiä uskomuksia perunoiden keitinveden ei suinkaan kannata antaa kiehua täysillä. Valtoimenaan kattilassa poukkoilevat perunat eivät nimttäin kypsy ennätyksellisen nopeasti, vaan niiden rakenne kärsii. 

Perunat muhjaantuvat

Kun perunoiden keittovesi kiehuu voimakkaasti, jauhautuvat perunat helposti toisiaan vasten. Tämä saattaa taas johtaa siihen, että lopputulos ei ole mieluinen. Etenkin kuorittuja perunoita keitettäessä kannattaa siksi olla tarkkana sen kanssa, ettei vesi kiehu turhan "villisti".

– Melkein kaikissa kypsennysohjeissa melkein paras olisi se, että vesi olisi ihan juuri ja juuri kiehuva. Silloin kattilaan ei tule sellaista kuulamyllyefektiä, että ruoan partikkelit jauhautuisivat muhjuisiksi, Hopia kertoo.

Asiantuntija muistuttaa, että perunat kypsyvät haaleammassakin vedessä – tosin totuttua hitaammin.

– Veden ei tarvitse olla vahvasti kiehuvaa, jotta peruna kypsyisi. Se kypsyy jopa 85-asteisessa vedessä, mutta silloin se tarvitsee aika pitkän kypsennysajan – kypsennysaika voi silloin olla jopa pari tuntia, Hopia kertoo.

Älä jätä perunakattilaan pisaraakaan vettä

Vaikka perunat kaataisi keittämisen päätteeksi toiseen astiaan tai lävikköön, jäävät ne usein kosteiksi. Perunoiden kypsyttyä on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota siihen, että kaikki vesi saadaan poistettua kattilasta.

Onnistuneiden keitettyjen perunoiden pinta on kuiva ja kuohkea, mutta kattilaan jäänyt vesi voi vesittää tämän tavoitteen. Siksi on tärkeää haihduttaa vesi kokonaan pois.

– Kannattaa joko kaataa kaikki nesteet pois tai siirtää perunat toiseen astiaan ja antaa tämän jälkeen vähäisenkin nesteen haihtua. Astiaa ei kannata peittää, jottei kuuma vesihöyry kondensoituisi takaisin perunan pintaan, Hopia neuvoo.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2015.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Peruna