Chili voi aiheuttaa ahdistavaa poltetta ja huonoa oloa, mutta myös endorfiineja. Toisille chilin syöminen on suorastaan elämäntapa.
Tampereella alkaa perjantaina Chilifest -niminen ruokafestivaali. ”Suomen tulisimmat festivaalit” järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Huomenta Suomen aamussa vierailivat tapahtuman tiimoilla ruokakirjailija Santeri Vuosara ja Suomen Chiliyhdistys ry:n puheenjohtaja Jarkko Stenfors.
Lue alta mielenkiintoiset faktat chilistä!
Chili ei oikeasti polta
Chilin polte syntyy sen sisältämistä kapsaisinoidesta, joista tunnetuin on kapsaisiini. Kaikki chilin aiheuttamat oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja vaarattomia, koska todellisuudessa kapsaisiinilla ei ole fyysistä vaikutusta ihmiseen. Kapsaisiini ikään kuin huijaa hermostoa luulemaan, että polte on todellista, vaikka näin ei ole.
– Chilin poltehan on pelkkää aistiharhaa, Stenfors sanoo Huomenta Suomen lähetyksessä.
Polte voi aiheuttaa runsasta hikoilua, polttavaa tunnetta suuhun, pahoinvointia ja ripulia. Kokeneilla chilinsyöjillä vaikutukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: polte vapauttaa runsaasti endorfiinia. Tämän takia jotkut suorastaan harrastavat voimakkaiden chilien syömistä.
– Chilistä saa samanlaista hyvänolontunnetta kuin vaikka liikunnasta tai saunomisesta.
Jogurtti auttaa poltteeseen
Kapsaisiini on öljyliukoista, joten kulaus kylmää vettä vain pahentaa tulisuuden tunnetta. Juo veden sijasta maitoa tai syö pari lusikallista luonnonjogurttia. Myös vaalea leipä tai sokeripitoinen ruoka voi auttaa.
