Kesätyöntekijä: Nämä viisi asiaa sinun tulee tietää

Kesätyöntekijä, tarvitsetko apua? Tällaista apua Kesäduunari-info tarjoaa 0:50
Millaista apua Kesäduunari-info tarjoaa nuorille? Entä koska palvelu on auki ja miten sinne saa yhteyden? Katso vastaukset videolta!

Tiettyjä asioita on hyvä muistaa työelämässä, etenkin, jos omat oikeudet ja työelämän lakikiemurat eivät ole vielä tuttuja.

Monelle kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään. 

Koska uuden äärellä on luonnollista kokea jännitystä ja innostusta, on nuoren ja etenkin kokemattoman työntekijän hyvä pitää mielessä muutamia seikkoja, jotka auttavat pitämään huolta siitä, että tulee kohdelluksi oikein ja lakien mukaan.

1. Pyydä työsopimus kirjallisena, älä allekirjoita suin päin

SAK:n kesäduunarineuvoja Vee Tirinen vinkkaa, että aivan ensimmäinen asia, joka kesätyöläisen kannattaa muistaa, liittyy työsopimukseen.

Se kannattaa aina pyytää kirjallisena. Ja kun saat kirjallisen työsopimuksen eteesi, muista, ettei sitä ole pakko allekirjoittaa sillä samalla sekunnilla.

Kannattaa tarkistaa esimerkiksi vanhemmalta tai kaverilta, onko sopimuksessa kaikki kunnossa ennen kuin sen allekirjoittaa. Tai sitten voi olla yhteydessä Kesäduunari-infoon.

Tirinen muistuttaa myös, että jos nuori työntekijä ei ole varma häntä koskevista oikeuksista tai velvollisuuksista, voi niistä aina kysyä työnantajaltaan.

Viesti on hyvä tapa, sillä silloin kysymisestä jää myös kirjallinen jälki.

Katso yllä olevalta videolta, millaista apua, mistä ja milloin Kesäduunari-info tarjoaa nuorille.

2. Perehdytys

Uudella työntekijällä on oikeus saada kunnon perehdytys työhönsä, jossa käydään läpi työntekoon vaadittavat välineet, mahdolliset suojavarusteet, ohjeet koneiden käsittelyyn ja muut turvallisuusohjeet.

Työpaikalla olisi hyvä olla yksi nimetty henkilö, joka ohjaa ja opastaa kesätyöntekijää, Tirinen huomauttaa.

Mitä nuorempi työntekijä on, sitä tärkeämpää on, että ohjausta ja opastusta on tarpeeksi.

3. Huomioi nämä vaarallisessa työssä

Laissa on määritelty, että jos kyseessä on nuori työntekijä ja työ on erittäin vaarallista, ei nuorta työntekijää tule ollenkaan laittaa suorittamaan kyseistä työtä, Tirinen muistuttaa.

Jos vaarallista työtä kuitenkin joutuu suorittamaan, ei nuorta työntekijää tulisi koskaan jättää tekemään sitä yksin, neuvoo puolestaan LähiTapiolan korvauspäällikkö Janne  Ruotsalainen.

4. Tapaturmavakuutus on lakisääteinen oikeutesi

Työsuhteessa olevat kesätyöntekijät ovat lakisääteiden tapaturmavakuutuksen piirissä aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin työntekijät, kertoo Ruotsalainen.

Kesätyöntekijän ei tarvitse itse huolehtia vakuutusasioista millään tavalla. Riittää, että on tietoinen siitä, että on työajalla vakuutettu tapaturmien varalta, Ruotsalainen kertoo.

Jos kesätöissä sattuu tapaturma, tulee siitä ilmoittaa työnantajalle, joka huolehtii ilmoituksen vakuutusyhtiölle.

Työntekijän on hyvä olla tietoinen siitä, että työtapaturmavakuutus koskee myös työmatkoja eli työntekijä on vakuutettu matkalla kotoaan töihin ja työpaikaltaan kotiin.

5. Tarkista, tarjoaako työnantajasi myös vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen

Yhä useammat työnantajat ovat vakuuttaneet työntekijänsä myös vapaa-ajalla tapaturmien varalta, kertoo Ruotsalainen.

Katso koko keskustelu: Kesätöiden tapaturmat selvitettiin: missä ovat vaaran paikat?

Kesätöiden tapaturmat selvitettiin: missä ovat vaaran paikat? 10:30
Huomenta Suomen vieraina LähiTapiolan korvauspäällikkö Janne  Ruotsalainen ja SAK:n kesäduunarineuvoja Vee Tirinen.

Lue myös:

    Uusimmat