Lahden dramaattinen finaalinäytös ratkesi nopeasti jatkoerässä, Nick Baptistelta jäätävä ratkaisu – näin peli eteni

Nick Baptiste laukoi Tapparan voittomaalin heti jatkoerän alussa 1:46
Nick Baptiste laukoi Tapparan voittomaalin heti jatkoerän alussa

Jääkiekon SM-liigan finaalit jatkuivat tänään Lahdessa, missä Tappara otti ensimmäisessä jatkoerässä 4–3-voiton. Tämän myötä Tappara eteni finaalisarjassa 3–1-johtoon.

Lopputulos, SM-liigan 4. finaali Pelicans–Tappara, 3–4 (2–0, 0–0, 1–3, 0–1):

1. Jatkoerä:

60.48 MAALI! Tappara, 3–4. Jatkoerää ei ehditä kauaa pelata, kun kiekko on pöntössä. Asialla Nick Baptiste, jonka hirmuinen ranne pamahtaa aivan ylänurkkaan. Voittomaalissa kyseenalainen piirre, kun Tapparan kaveri taklasi Pelicansin pelaajaa selästä keskialueella. Tappara nyt finaaleissa 3–1-johdossa.

Kello 21.18: Kiekko jäähän. Ensimmäinen jatkoerä käyntiin.

Kello 21.15: Nyt on sitten panosta jatkoerässä. Tappara sarjassa 3–1-johtoon tai Pelicans rinnalle. Kohta mennään.

3. erä:

Videoita:

Pelicans kyseenalaisesti tasoihin: Lars Bryggmanin maila Christian Heljangon jaloissa, Aleks Haatanen osuu 4:48
Pelicans kyseenalaisesti tasoihin: Lars Bryggmanin maila Christian Heljangon jaloissa, Aleks Haatanen osuu

Kukapa muukaan asialla kuin Anton Levtchi: hattutemppu täyteen Lahdessa 1:25
Kukapa muukaan asialla kuin Anton Levtchi: hattutemppu täyteen Lahdessa

Kello 21.04: "Tilannehuone tekee oikeita päätöksiä. Ei auta kuin luottaa siihen", MTV Urheilun asiantuntija Kari Jalonen kommentoi Pelicansin tasoitusmaalia. 

60.00: Summeri soi. Taas mennään jatkoerien puolelle. Aivan uskomaton peli Lahdessa.

59.20 MAALI! Pelicans, 3–3. Ei, ei, hyväksyntä tulee. Tapparan leiri vaatii selitystä. Draamaa isolla d:llä Lahdessa! 

60. min: Pelicansin Lars Bryggmanin maila on Heljangon patjan alla. Taitaa hylkyyn mennä tuo. 

60. min: Pelicansin Aleks Haatanen painaa kiekon verkkoon, mutta Tappara haastaa välittömästi tilanteen. Jännäksi menee. 

59. min: Kellossa 1.09. Paine Tapparan päädyssä, mutta ei tipu pahoja paikkoja isännille.

58. min: 2.17. Aikalisä nyt Pelicansille. Ei tule kuin vartin liian myöhässä. 

57. min: Pakottamiseksi meinaa mennä nyt isäntien peli. 

53.42 MAALI! Tappara, 2–3. Ja kukapa muu asialla kuin vieraiden numero 76. Kuuden kiikaripelin jälkeen ujosti kritiikkiä ja sitten taululle 3+0. Ei kai siinä. Levtchi, Levtchi, Levtchi ja asetelmat kääntyneet.

Video:

Tappara tasoihin: Petri Kontiola syöttää, Kristian Tanus jatkaa ja Anton Levtchi painaa jo illan toisen maalinsa 1:19
Tappara tasoihin: Petri Kontiola syöttää, Kristian Tanus jatkaa ja Anton Levtchi painaa jo illan toisen maalinsa

53. min: Ote yhä vahvasti Tapparalla. Pelicans on sulanut aivan täysin. Ruma näytelmä menossa isäntien kannalta.

50.35 MAALI! Tappara, 2–2. Ja sieltä ne kirvesrinnat tulevat tasoihin. Petri Kontiola levittää, Kristian Tanus jatkaa ja kritisoitu Anton Levtchi painaa lötön pönttöön. 

50. min: Pelkkää selviytymistä nyt Pelicansin peli. Ja kaiken lisäksi ykkösketjun laituri Aleks Haatanen ottaa vielä typerän hyökkäyspään jäähyn. Menee jännäksi vääntö.

49. min: 4403 katsojaa tänään Lahden Isku Areenalla. Tapparan ruotsalaispuolustaja Tobias Ekberg loukkasi jalkaansa laitaväännön yhteydessä. Veli-Matti Vittasmäki vetää nyt tuplavaihtoa kirvesrintojen peräpäässä.

Video:

Tappara mukaan peliin: Otto Somppi levittää ja Anton Levtchi painaa kiekon pönttöön 1:14
Tappara mukaan peliin: Otto Somppi levittää ja Anton Levtchi painaa kiekon pönttöön

47. min: "Tommi Niemelä antoi varsin kovaankin sävyyn palautetta Pelicansin penkin takana. Ei ole tyytyväinen", Siim Liivik raportoi vaihtoaitoiden välistä.

47. min: Nyt on Pelicans helisemässä. Niin se Tappara vain heräsi taas. Haisee vieläpä tasoitusmaali nokkaan.

44.19 MAALI! Tappara, 2–1. Vieraat tulevat maalin päähän, kun Otto Somppi pudottaa ja Anton Levtchi saa hanat auki kuuden pisteettömän pelin jälkeen.

44. min: Tappara laittanut yhtä ketjua lukuun ottamatta kaikki muut hyökkäysvitjat uusiksi. Nicholas Halloran tippunut osaltaan jo 13. hyökkääjäksi.

Levtchi-Somppi-Savinainen
Tanus-Kontiola-Camper
Puhakka-Keskinen-Baptiste
Liedes-Rauhala-Granath
Halloran

42. min: Tappara ottanut Kristian Tanuksen kehiin. Tanus viilettää samassa vitjassa Petri Kontiolan ja Carter Camperin kanssa.

Kello 20.18:Tule Lahteen, Suomen Chicagoon soi kauittimista. Ja sitten mennään. Vieläkö Tappara nousee rinnalle vai tasoittaako Pelicans finaalisarjan lukemiin 2–2? Se selviää nyt.

Kello 20.15: Pelicansin valmennus astelee jään poikki aitioon. Se tietää sitä, että kohta mennään. Kolmas erä piakkoin liikkeelle.

2. erä:

40.00: Summeri soi Lahdessa, toinen erä paketissa. Tappara paransi, mutta ei saanut hirveästi kunnon tekopaikkoja. Pelicans pari maalia edellä (2–0). 

Erätauolle poistuessa mielenkiintoinen hetki, kun Tapparan päävalmentaja Rikard Grönborg käy huutelemassa tuomareille. Kiristelee ruotsalaiskoutsilla.

38. min: Ei saa nyt Pelicans kunnolla jytyä ylivoimaan. Paras paikka tuli Lars Bryggmanille, joka kokeili Christian Heljangon nokan edestä. Heljanko selvittää vaivatta.

35.38 JÄÄHY! Pelicansille ylivoimaa, kun Tapparan Petteri Puhakka ottaa typerän boxin poikittaisesta mailasta.

35. min: Ei meinaa lähteä Tapparan ylivoima kunnolla pyörimään. Yleisöllä hauskaa, kun kirvesrinnoille paitsio kaiken sekoilun keskellä.

32.44 JÄÄHY! Tapparalle ylivoimaa, kun Pelicansin Toni Utunen vippaa kiekon katsomoon. Ennen tätä Pelicansin Antti Tyrväinen täräytti jäätävän niitin Tapparan Nick Baptisteen. Lahtelaisyleisö tykkäsi.

33. min: Pelicans saanut otetta pelistä parin pidemmän hyökkäysalueen hyökkäyspelin kautta. Tappara jäänyt nyt seuraamaan vierestä.

Tällä menolla ollaan siinä pisteessä, että finaalisarjaan tulee iso heilahdus. Kahden pelin jälkeen näytti siltä, että Tappara marssii taas mestariksi. Nyt Pelicans on herännyt väkevästi mukaan taistoon.

28. min: Lupaavasti lähti taas pyörimään Pelicansin ylivoima, mutta laatutontit jäivät vähiin. Tappara selvittää.

25.53 JÄÄHY! Pelicansille illan ensimmäinen ylivoima, kun Otto Sompin maila nousee Pelicansin Aatu Jämsenin naamaan. 

25. min: Tappara pikkuisen aktiivisempi erän alkuhetkillä. Kiekko kirvesrintojen hallussa. Mutta ei pahemmin loistotekopaikkoja. Pelicans puolustaa väkevästi.

Kello 19.30: Kova bongaus Isku Areenan uumenista. Myytinmurtajista tuttu Jamie Hyneman paikalla. Ja Sinuhe Wallinheimo. Hänet nyt on nähty joskus aiemminkin kiekkoympyröissä.

Kello 19.26: Kiekko jäähän. Toinen erä käyntiin.

Kello 19.24: Pelicansin valmennus kävelee jään läpi vaihtoaitioon. Kohta joukkueet kentälle ja sitten toisen erän pariin.

1. erä:

Kello 19.15: "Voisiko siellä olla joku vamma? Nyt hän on pikkuisen hukassa koko ajan", Kari Jalonen kyselee, kun hän puhuu Tapparan kultakypärästä Anton Levtchistä.

Kello 19.13: "Jordan otti kontaktin Heljangon jalkaan ja vaikeutti tämän torjuntatyöskentelyä. Sen jälkeen kädet levälleen", MTV Urheilun asiantuntija Pekka Saravo sanoi Pelicansin hylätystä maalista erätauolla.

Videotarkastus: Pelicans - Tappara 3:40
Pelicansin toinen osuma hylätään videotarkistuksen jälkeen

Kello 19.11: Torjunnat avauserän jälkeen: Kokko, Pelicans: 7, Heljanko, Tappara: 9. Laukaukset Pelicansille 14–13.

Kiekonhallinta Liigan mukaan Tapparalle peräti 61–39 (%).

20.00: Summeri soi Lahdessa, värikäs avauserä paketissa. Pelicans painoi kolme häkkiä ja Joni Tuulola tuhlasi yhdessä vaihdossa kolme avopaikkaa. Tämä kertoi erän ison kuvan. Yksi meni Pelicansilta hylkyyn, mutta kaksi jäi taululle. Eli Pelicans 3–0-johdossa.

Video:

Tappara tuhlailee paikkoja ja Pelicans iskee: Toni Utunen naulaa kiekon yläkulmaan 1:18
Tappara tuhlailee paikkoja ja Pelicans iskee: Toni Utunen naulaa kiekon yläkulmaan

19. min: Ei saa Tappara kunnolla ylivoimaa rullaamaan. Pelicansin nelikko tiiviinä ja Kokko selvittää loput.

16.34 JÄÄHY! Tapparalle paikka tulla peliin mukaan, kun Pelicansin Patrik Carlsson ottaa kakkosen kampituksesta. 

15.26 MAALI! Pelicans, 2–0. Sen jälkeen kun Tuulola hukkaa oikein kunnolla tonttia, Pelicans tekee Tapparalle tapparamaisen tempun. Vastaisku, kiekko pelataan Toni Utuselle, joka painaa lötön ylänurkkaan. 

15. min: No nyt tapahtuu! Tapparan Joni Tuulolalla hattutempun verran hyviä paikkoja Pelicansin päädyssä. Ensin Tuulola murtautuu laidasta maalille. Sitten tontti levityksen jälkeen ja vielä toinen samanlainen perään. Pelicansin Niklas Kokko venyy huimasti eteen.

10. min: Edelleen ote vahvasti kotijoukkueella. Tappara yrittää saada kiekollista peliään liikkeelle. Vierailta pari kohtalaista pyöritystä isäntien päädyssä, mutta ei hirveästi vaarallisia tekopaikkoja.

Videoita:

Videotarkastus: Pelicans - Tappara 3:40
Pelicansin toinen osuma hylätään videotarkistuksen jälkeen

Aleks Haatanen niittaa Pelicansin avausmaalin heti ensimmäisellä minuutilla 1:18
Aleks Haatanen niittaa Pelicansin avausmaalin heti ensimmäisellä minuutilla

6. min: Ei meinaa saada Tappara oikein otetta pelistä. Pelicans tullut todella väkevästi ovista sisään.

4. min: Yleisö meinaa olla jo seisaallaan Lahdessa, kun Pelicansin Jonas Enlund ja Juhamatti Aaltonen karkaavat kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Enlundin syöttö ei tule kuitenkaan koskaan perille.

3. min: Tappara ajaa surutta päin Pelicansin molaria Kokkoa, kun yhtään paikka tulee. Sen näkee heti pelin alkuhetkillä. 

2. min: Hylkäys! Draamaa. 

2. min: Herranen aika. Lahti mylvii, kun kotijoukkue painaa kiekkoa nuottaan. Aleks Haatanen ampuu ja Nathan Schnarr laittaa lötön pönttöön. Tapparan Rikard Grönborg haastaa! Pelicansin Michal Jordan ajaa ronskisti maalille ja sitä tarkistellaan nyt, että vaikuttiko hän liikaa Tappara-vahdin Christian Heljangon työskentelymahdollisuuksiin.

0.49 MAALI! Pelicans, 1–0. Mikä alku Lahdessa. Pelicansilta ensimmäinen hyökkäys ja heti heilahtaa. Aleks Haatanen ajaa tshekkikärkyn jälkeen sisään ja painaa kiekon etukulmasta sisään. Ohhoh.

Kello 18.33: Kiekko jäähän. Neljäs finaaliottelu käynnissä Lahdessa.

----------------------------------------------------------------------------------------

Kello 18.32: Maamme-laulu vedetty. Sitten mennään.

Kello 18.28: Pelicans liekkien läpi jäälle. Lahdessa mökki täynnä. Odottavainen tunnelma.

Kello 18.26: "Sillä on hyvät maalivaistot. Se lähti ihan ummikkona Suomeen. Ei ollut oikein kielitaitoa eikä mitään. Hän on onnistunut nyt hyvin", asiantuntija Kari Jalonen sanoi Pelicansin tshekkilaiturista Lubos Horkystä, jonka Jalonen nosti ensi kertaa toissa kaudella Tshekin maajoukkueen matkaan.

Horky on iskenyt tässä finaalisarjassa kolmeen peliin tehot 3+0.

Kello 18.24: Molarit taas tänään keskiössä. Onko Christian Heljanko yhä maagisessa iskussa? Entäpä mitä Pelicansin 20-vuotias huipputorjuja Niklas Kokko näyttää?

Kello 18.22: "Kärsivällisyyttä. Ruvettiin puskea peliä jatkoerissä", Tapparan Heikki Liedes mietti kirvesrintojen kehityskohteista neljännen finaalin alla.

Lahdessa hyvä tunnelma oli pelin alla.

Kello 18.17: Lähetyksessä oiva insertti siitä, miten NHL-supertähti Juuse Saros vaikutti yllättäen Tapparan Christian Heljangon kehitykseen.

Kello 18.12: "Pudotuspeleissä pitää oppia nopeasti. Pelicansilla meni hetki, että he oppivat kärsivällisyyttä", MTV Urheilun asiantuntija Kari Jalonen sanoi siitä, missä lahtelaisjoukkue on mennyt sarjan aikana eteenpäin.

Kello 18.09: "Uskon, että tänään nähdään tunteenpaloa niin vaihtoaitioissa kuin kentällä", MTV Urheilun kaukalonlaitakommentaattori Siim Liivik ennakoi.

Kello 18.07: "Väittävät, että eivät ymmärrä, mutta kyllä mää uskon, että ne (muut) ymmärtää. Mutta meillä on keskenään hauskaa", Pelicansin Kasper Puutio totesi lahtelaisjoukkueen oululaisosastosta. 

Kello 18.02: Eivät pitäneet Tapparan ilmoitetut ketjut paikkansa. Veli-Matti Savinainen ja Carter Camper vaihtaneet ilmoitetuista ketjuista paikkoja.

Eli Tapparan hyökkäysvitjat menevät nyt näin:

Anton Levtchi – Otto Somppi – Veli-Matti Savinainen
Philip Granath – Petri Kontiola – Carter Camper
Petteri Puhakka – Oiva Keskinen – Nick Halloran
Heikki Liedes – Otto Rauhala – Nick Baptiste

Kello 18.00: Lähetys käynnissä sekä MTV Katsomo -palvelussa että MTV3-kanavalla. Linkki tähän löytyy tästä.

Kello 17.50: Sitten joukkueiden alkulämmittely. Ei yhtään "ylimääräistä" pelaajaa kummallakaan mukana. Kohta näkyy, että meneekö Tappara tosiaan ilmoitetuilla ketjuilla myös tänään vai onko tullut muutoksia.

Kello 17.38: Raitapaidat jäälle Lahdessa. Päätuomarit tänään Aleksi Rantala (#25) ja Stefan Fonselius (#21). Linjoilla Hannu Sormunen (#53) ja Joni Pekkala (#72).

Kello 17.35: Tampereella vahva jinxausmeno päällä.

Kello 17.30: Tunti pelin alkuun. Aitioissa jo varsin hyvin väkeä. Odottava tunnelma Lahdessa.

Kello 17.25: Normipaikkojen osalta illan peli on loppuunmyyty. Eli ei löydy enää jakkaran jakkaraa ilman VIP-kytköksiä.

Kello 17.20: Tämän illan ottelu näkyy sekä MTV Katsomo -palvelusta että MTV3-kanavalta. Lähetys käyntiin kello 18 molemmissa paikoissa.

Studiota juontaa Suvi Puukangas, asiantuntijoina Kari Jalonen ja Pekka Saravo. Selostajana Jani Alkio, kommentaattoreina Janne Pesonen ja vaihtoaitioiden välissä päivystävä Siim Liivik.

Linkki lähetykseen löytyy tästä.

Kello 17.17: Sitten tilastopläjäyksen pariin.

Tappara on tehnyt kolmessa finaaliottelussa yhteensä seitsemän maalia. Se on luonut maaliodottamaa (xG) 9,58 osuman edestä. Eli nyt Tapparan toteuma laahaa perässä. Aiemmin on ollut enemmänkin toisin päin.

Pelicans on tehnyt kolmessa finaaliottelussa viisi maalia. Odottamaa se on luonut 6,47 osuman edestä.

Kiekonhallintaprosentti on mennyt tähän mennessä Tapparalle 50,46–48,61.

Jos koko kevättä katselee, Pelicans on luonut 15 ottelussa maaliodottamaa 38,37 osuman edestä. Tehtyjä maaleja sillä on 32.

Tappara on luonut 14 pudotuspeliottelussa maaliodottamaa 37,49 osuman edessä. Tehtyjä osumia Tapparalla on 44.

Kello 17.05: Iso yksityiskohta tämän illan taistossa on se, että miten sarjan kohutilanne näkyy kaukalossa. Ja että vaikuttiko keskiviikon raju törmäys Tapparan maalivahtiin Christian Heljankoon.

Kello 16.55: Tampereen Tappara tavoittelee jo kolmatta perättäistä mestaruutta. Eikä se meinaa tyytyä tähän. Ensi kaudelle mukaan on tulossa muun muassa huippulupaus Konsta Helenius.

Kello 16.45: Jääkiekon kevään MM-kisat lähestyvät kovaa vauhtia. SM-liigan osalta kysymys kääntyy siihen, että ketkä finalistit voisivat olla tyrkyllä MM-Leijoniin?

Kello 16.35: Pelillisesti Tappara-tähden Anton Levtchin tilanne on herättänyt ihmetystä. Levtchi on pelannut nyt kuusi peliä kiikareilla. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen epäilee, että taustalla saattaa olla jonkinlainen vamma.

Kello 16.25: Jopa Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ehti kommentoida Salmisen ja Heljangon tapausta. Jalonen oli eri linjoilla Tapparan päävalmentajan Rikard Grönborgin kanssa.

Kello 16.15: Tampereella rytisi myös muutenkin. Tapparan Petri Kontiola tempaisi kolmannessa erässä törkyisän tempun, joka jäi vähemmälle huomiolle kaiken Salminen-Heljanko-kuohunnan keskellä.

Kello 16.05: Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä piti painokkaan puolustuspuheenvuoron Nokia Arenan käytävällä, kun hän puhui siitä, miten hän ei uskonut Salmisen teon tahallisuuteen. Niemelä paljasti samalla myös sen, että miten kapealla materiaalilla Pelicans nyt operoi.

Kello 15.55: Pelicansin Juhamatti Aaltonen ei täysin silitellyt joukkuekaverinsa Salmisen päätä keskiviikon hässäkän jälkeen. Aaltonen kommentoi myös omaa tekemistään sangen värikkäällä tavalla.

Kello 15.45: Iso kysymys kääntyy siihen, että meinaako Pelicans valittaa päätöksestä?

Kello 15.35: Tapaus vietiin kurinpitodelegaation käsittelyyn. Tuomio: neljän ottelun mittainen pelikielto.

Kello 15.30: Keskiviikon pelissä isoin puheenaihe liittyi Pelicans-puolustajan Saku Salmisen ja Tapparan Christian Heljangon tilanteeseen. Salminen jyräsi vauhdilla Heljangon yli niin, että tämän maski lensi kaaressa ilmassa. Heljanko pystyi kuitenkin jatkamaan peliä.

Siim Liivik: Kyllähän Salminen tiesi mitä oli tekemässä 0:38
Siim Liivik: Kyllähän Salminen tiesi mitä oli tekemässä

MTV Urheilun studiosta rajua palautetta Pelicans-pakki Saku Salmisen  rujosta tempusta: "Törkeää!" 1:42
MTV Urheilun studiosta rajua palautetta Pelicans-pakki Saku Salmisen  rujosta tempusta: "Törkeää!"

Liigaviikko: Pelicans-pakin törkytempussa jotain käänteentekevää – "Näyttämölle tuli jotain odottamatonta" 5:04
Liigaviikko: Pelicans-pakin törkytempussa jotain käänteentekevää – "Näyttämölle tuli jotain odottamatonta"

Kello 15.25: Vaikka Tappara hävisi keskiviikkona Tampereella, pitää se nimelliset ketjunsa samoina. Alkulämmittelyssä selviää, että onko ilmoitettu kaava yhä voimassa vaiko ei.

Tapparan ketjut:

Anton Levtchi – Otto Somppi – Carter Camper
Philip Granath – Petri Kontiola – Veli-Matti Savinainen
Petteri Puhakka – Oiva Keskinen – Nick Halloran
Heikki Liedes – Otto Rauhala – Nick Baptiste
Kristian Tanus

Veli-Matti Vittasmäki – Valtteri Kemiläinen
Otto Leskinen – Olli Juolevi
Joni Tuulola – Tobias Ekberg

Christian Heljanko (Eetu Randelin)

Kello 15.20: Pelicans tekee pari muutosta pelaavaan kokoonpanoonsa keskiviikon kolmannen ottelun jäljiltä. Kun puolustaja Saku Salminen on pelikiellossa, palaa jenkkimörssäri Ben Blood takaisin lahtelaisjoukkueen takalinjoille.

Hyökkäyksessä Aatu Jämsen hyppää taas pelaavaan kokoonpanoon. Hän ottaa paikkansa Pelicansin kolmosketjun laidalta.

Pelicansin ketjut:

Aleks Haatanen – Nathan Schnarr – Lubos Horky
Lars Bryggman – Patrik Carlsson – Ryan Lasch
Miika Roine – Konsta Hirvonen – Aatu Jämsen
Jonas Enlund – Antti Tyrväinen – Juhamatti Aaltonen
Jesse Kiiskinen

Michal Jordan – Johannes Johannesen
Filip Kral – Kasper Puutio
Ben Blood – Toni Utunen

Niklas Kokko (Jasper Patrikainen)

Kello 15.14: Tervetuloa SM-liigan neljännen finaaliottelun liveseurannan pariin. Kiekko tippuu jäähän Lahdessa kello 18.30. Ennen tätä perkauksessa ovat molempien joukkueiden kokoonpanot sekä lähtökohdat illan taistoon. 

Lue myös:

    Uusimmat