Suomi voi joutua rakentamaan rinnakkaisjärjestelmän palautuspulloille – EU-parlamentti puoltaa uusia sääntöjä pakkausjätteille

Jos myös jäsenmaat hyväksyvät asetuksen virallisesti, osa kertakäyttöisistä muovipakkauksista kielletään.

EU-parlamentti päätti keskiviikkona puoltaa pakkausjätettä suitsivan sääntelyn hyväksymistä. Asetuksen tarkoituksena on torjua kasvavaa jätemäärää, yhdenmukaistaa sisämarkkinan sääntöjä ja edistää kiertotaloutta.

Suomen metsä- ja pakkausteollisuudella on ollut sääntelyhankkeen aiemmissa vaiheissa pelkoja muun muassa kartonkipakkausten kohtalosta, mutta lopulta pahimmat pelot muuttuivat aiheettomiksi.

Sen sijaan useat suomalaiset europarlamentaarikot arvioivat perjantaina täysistuntoviikon alla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että asetuksen eteneminen maaliin nykyisessä muodossa tarkoittanee Suomelle tarvetta kehittää rinnakkainen järjestelmä nykyiselle palautuspullojen ja -tölkkien järjestelmälle.

Ennen kuin asetus voi tulla voimaan, myös jäsenmaiden on vielä hyväksyttävä se virallisesti.

Muutoksia pakkauksiin

Kuluttajat näkevät aikanaan kaupoissa ja ravintoloissa myös konkreettisia muutoksia siinä, kuinka elintarvikkeet on pakattu.

Esimerkiksi jalostamattomien tuoreiden hedelmien ja vihannesten kertakäyttöiset muovipakkaukset ollaan kieltämässä vuodesta 2030 alkaen. Sama koskee ravintolassa nautittavan ruuan ja juoman kertakäyttöisiä muovipakkauksia.

Kieltolistalle tulevat myös erittäin kevyet muoviset kantokassit sekä yksittäiset annospakkaukset esimerkiksi mausteille, kastikkeille, kermalle ja sokerille.

Haitallisten terveysvaikutuksen ehkäisemiseksi asetus kieltää erittäin hitaasti hajoavien kemikaalien käytön pakkauksissa, jotka joutuvat kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa.

Asetukseen sisältyy myös yleisiä tavoitteita siitä, kuinka pakkausjätettä pitäisi vähentää eri tavoitevuosiin mennessä. Pakkauksia tulisi vähentää viisi prosenttia vuoteen 2030 mennessä, 10 prosenttia vuoteen 2035 mennessä ja 15 prosenttia vuoteen 2040 mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat