1,5-vuotias Salsa-tyttö ympärileikattiin – silpominen yhä yleistä Indonesiassa vaikka vastustus kasvaa

Salsa Djafar
1,5-vuotias Salsa itkee, kun paikallinen parantaja ympärileikkaa lasta.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 29.03.2017 04:45

MTV UUTISET-AFP

Tyttöjen ympärileikkaus puhuttaa Indonesiassa. Tyttöjen sukupuolielinten silpomista on tehty Indonesiassa vuosikausia, koska monet uskovat, että toiminpide vapauttaa synneistä ja vasta sen jälkeen tyttö on valmis muslimiksi.

Uutistoimisto AFP:n reportaasi kertoo pienen Salsa-tytön ympärileikkausjuhlasta, joka pidettiin noin kuukausi sitten. 

Maaseudulla sijaitsevaan taloon on tullut runsaasti ystäviä ja sukulaisia juhlistamaan pienen Salsan siirtymäriittiä. Tyttö on puettu kiiltävään violettiin mekkoon. Sängylle on levitetty valkoinen lakana, jonka päällä tyttö lepää. Paikallinen parantaja leikkaa lapsen klitoriksen päältä pienen palan ihoa. Kun se on veistetty pois, myös synnit ovat poissa ja tytöstä tulee muslimi.

– On vaikea katsoa lapseni itkevän, mutta se on perinne, tytön isä, 23-vuotias Arjun Djafar sanoo AFP:lle.

"Ympärileikkaamattomat alttiita ongelmille"

YK tuomitsee tyttöjen silpomisen, ja Indonesian hallituskin yritti jossain vaiheessa kieltää sen, mutta oppositiota edustavat uskonnolliset ryhmittymät estivät sen. Myös se, että käytäntö hyväksytään laajalti, on estänyt ympärileikkauksien kitkemisen maassa. 

Salsa 2

Salsa Djafar istuu äitinsä sylissä ja seuraa seremonian etenemistä Gorontolassa Indonesiassa.

Erityisen yleistä silpominen on Sulawesin saarella, Gorontolan alueella, jossa hallituksen selvityksen mukaan 80 prosenttia alle 11-vuotiaista tytöistä on silvottu.  Koko maassa sama luku on noin 50 prosenttia.

Vaikka toimenpide aiheuttaa kipua ja sen vastustus lisääntyy, Gorontolan asukkaat, joista suurin osa on köyhiä riisinviljelijöitä, kokevat ympärileikkauksen velvollisuudeksi.

Paikallinen parantaja, joka peri silpojan ammatin äidiltään sanoo, että tytöt, jotka jätetään leikkaamatta ovat alttiita kehityshäiriöille ja mielenterveysongelmille.

Vaikka tyttöjen silpominen on yleisempää köyhällä maaseudulla, myös pääkaupungissa Jakartassa tehdään ympärileikkauksia. Tosin toimenpide on usein pienempi:  lääkäri nappaa klitoriksen ”hupun” neulalla.

Asiantuntijoiden mukaan indonesialainen ympärileikkaus on toimenpiteenä vähemmän brutaali, kuin mitä se esimerkiksi monin paikoin Afrikka ja Lähi-Itää toteutetaan. Pahimmillaan tytöltä poistetaan koko klitoris.

"Sitä ei ole koraanissa"

YK on kuitenkin sitä mieltä, että kaikenlainen silpominen on haitallista eikä sille ole mitään lääketieteellistä tarkoitusta.

Viime aikoina aihe on ollut Indonesiassa erityisen paljon esillä, ja jopa maan suurin muslimiyhteisö vastustaa toimenpidettä.

–  En usko, että islamissa on mitään uskonsäettä, joka sallisi naisen ympärileikkaamisen. Sitä ei ole Koraanissa, naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseen keskittyvän työryhmän jäsen Khorirah sanoo. 

Maan hallitus onkin soutanut ja huovannut aiheen parissa viime vuosina.

Tempova politiikka sekoittaa vain vanhempia

Vuonna 2006 terveysministeri kielsi lääkäreiltä ympärileikkaukset vedoten siihen, ettei silpomiselle ole mitään lääketieteellisiä perusteita. Maan ylin islamistinen elin napautti lausumalla, että ympärileikatut naiset ovat hyviä ja siveitä.

Hallitus perääntyi päätöksissään ja onkin nyt päätynyt siihen, että vain laillistetut terveysviranomaiset voivat tehdä ympärileikkauksen ja vain niin, että klitoriksen hupusta poistetaan pieni pala. Tämän jälkeen hallitus veti päätöksen vielä takaisin ja vei asian erityisen työryhmän selvitettäväksi.

Aktivistien mielestä hallituksen tempoileva politiikka on vain sekoittanut ihmisiä siinä, millaisia ympärileikkauksia saa tehdä, ja mitkä niistä ovat mahdollisesti lievempiä.

Vastutuksesta huolimatta käytäntö tuskin loppuu ihan lähitulevaisuudessa. Tyttöjen ympärileikkausten asiantuntija Jurnalis Uddin sanookin, että hallituksen pitäisi rohkaista vanhempia valitsemaan vähemmän haitallinen leikkaustapa.

– Se, että koko toimenpide saataisiin loppumaan, on kuin uisi vastavirtaan, hän sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat