MTV Uutiset vieraili Somaliassa, jossa lähes jokainen tyttölapsi silvotaan. Työ silpomisen lopettamiseksi on vaikeaa, sillä siihen runsaasti uskomuksia, painostusta ja puhdasta tietämättömyyttä.
– Surullista kyllä, mutta sallin tämän hirvittävän kokemuksen kahdelle tyttärelleni, tietämättä verenvuodon ja tulehdusten riskeistä, Amina Abdirahman Hashi kertoo.
Aminan tyttäret ovat käyneet läpi tyttöjen sukupuolielinten silpomisen. Joskus asiasta puhutaan harhaanjohtavasti tyttöjen ympärileikkauksena, mutta silpominen ei ole lääketieteellinen toimenpide ympärileikkauksen tapaan.
Kyseessä on vanha traditio, jolla pyritään hallitsemaan naisten seksuaalisuutta ja varmistamaan se, että nainen pääsee avioon ja löytää rinnalleen miehen. On arvioitu, että noin 98 prosenttia naisista on silvottuja Somaliassa.
"Ymmärsin sen kärsimyksen"
Amina kuului aiemmin nomadikansaan, joka tienasi elantonsa karjapaimenina. Vuonna 2013 perhe menetti koko karjansa trooppisessa hirmumyrskyssä ja asettui kylään asumaan.
Aminan mukaan ennen kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin tuloa kylään hänellä ei ollut tietoa silpomisen negatiivisista puolista. Tietoisuuden kasvaessa hänen oma mielipiteensä muuttui.
– Ymmärsin sen kärsimyksen, jonka tyttäreni joutuivat käymään läpi. Päätin, ettei nuorimmalle tyttärelle tehdä [samaa] toimenpidettä, Amina kertoo.
(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)
Nykyään Amina kuuluu kyläkomiteaan, joka työskentelee järjestön kanssa tietoisuuden levittämiseksi.
– Meidän täytyy selättää monimutkainen sekoitus perheiden painostusta, kulttuuriperinteitä ja uskonnollisia motiiveja suorittaa silpomista, Amina sanoo.
Tytöt eivät pysty liikkumaan viikkoihin
Ennen tyttölapsen silpomista 6–15 kylän naista kokoontuu keräämään varoja, jotta silpomisen suorittava nainen saadaan kuljetettua kylään. Perinnelääkärin palkka ei ole halpa.
Silpominen suoritetaan yleensä partaterällä, saksilla tai lasinsirpaleilla epähygieenisissä olosuhteissa.
Tytöt sidotaan liikkumiskyvyttömiksi toimenpiteen ajaksi, ja sen jälkeen he eivät pysty kunnolla liikkumaan viikkoihin. Silpomisen jälkeen tytöt huutavat ja vuotavat verta päiviä, Amina kuvailee.
– Tytöt käyvät läpi sietämätöntä kipua. Ja jos toimenpide ei mene suunnitellusti, naiset kokoontuvat jälleen ja koko prosessi tehdään uudelleen, Amina sanoo.
Silpomista tehdään eri muodoissa
Silpomisen kivuliaimmassa muodossa kaikki tai suurin osa ulkoisista sukupuolielimistä, kuten klitoriksesta ja häpyhuulista, leikataan pois. Sen jälkeen se, mitä häpyhuulista jää jäljelle, ommellaan yhteen ja jäljelle jää vain pieni aukko virtsaamiselle.
Aminan mukaan tästä muodosta on nykyään kokonaan luovuttu heidän kylässään.
(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)
Kyläläiset ovat vaihtaneet silpomisen yleisimpään muotoon, jossa yleensä poistetaan pelkästään klitoriksen esinahka ja osa häpyhuulista. Klitorikseen tehdään viilto verenvuodon aikaansaamiseksi*.
Aminan nuorimmalle tyttärelle tehtiin tämä muoto toimenpiteestä.
Kylän johtaja Farah Hassan Mohamed Mohamud sanoo, että he tekevät töitä päästäkseen eroon kaikista silpomisen muodoista.
– Uskontomme ei salli meidän suorittaa tällaista haitallista naisten sukupuolielinten silpomista. Jos emme voi hylätä koko käytäntöä, ainakin suosimme lievempää muotoa, Mohamud sanoo.
Katso Aminan haastattelu ja juttu tyttöjen silpomisesta Somaliassa yllä olevalta videolta.
*Oikaisu 10.2. klo 10.15: Jutussa on muutettu lausetta, jossa puhuttiin kuukautisvuodon helpottamisesta. Kyseinen operaatio liittyy kuitenkin siihen, että klitorikseen tehdään viilto verenvuodon aikaansaamiseksi. Lisäksi sanamuoto "silpomisen lievempi muoto" on poistettu jutun viimeisestä kappaleesta.