Vastasyntyneille pojille tehdään ympärileikkauksia Suomessa kotona – video avaa, miksi tämä on vaarallista

1:22img
Videolla kerrotaan, mistä poikien ei-lääketieteellisessä ympärileikkauksessa on kyse!
Julkaistu 13.01.2024 05:35
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkauksien ennakoidaan lisääntyvän Eurooppaan suuntautuvan maahanmuuton myötä. Urologin mukaan leikkaus tuottaa vauvalle kipua.

Esimerkiksi Lääkäriliiton vuonna 2021 esittämän arvion mukaan poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia tehdään Suomessa vuosittain noin 400. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta kuitenkin todetaan MTV Uutisille, että tarkkaa lukumäärää ei kukaan tiedä. 

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik arvioi MTV Uutisille, että määrä on todennäköisesti noin 1 500 leikkausta vuodessa. Tähän on laskettu muslimit ja juutalaiset.

Ympärileikkauksessa peniksen kärkeä peittävä ihopoimu eli esinahka poistetaan leikkauksella kokonaan tai osittain. Poikien ympärileikkauksella on pitkät perinteet muun muassa juutalaisuudessa ja islamissa. Suomessa asuu myös muihin uskonnollisiin yhteisöihin, kuten Etiopian ortodoksiseen kirkkoon kuuluvia, joissa poikien ympärileikkaus on yleistä, käy ilmi oikeusministeriön lausunnosta vuodelta 2023

Entä jos poikien ympärileikkaukset kiellettäisiin? "Juutalaisyhteisö näivettyisi Suomesta pois"

Nuorimmat ympärileikattavat pojat ovat vastasyntyneitä. Oikeusministeriön mukaan muun muassa juutalaiseen perinteeseen kuuluu, että ympärileikkaus tehdään noin viikon ikäiselle lapselle. Suomessa muutaman viikon ikäinen lapsi määritellään vielä vastasyntyneeksi.

MTV Uutiset kysyi HUS Helsingin yliopistollisesta sairaalasta, millainen operaatio ympärileikkaus on. Ympärileikkauksia tehdään Suomessa julkisin varoin vain lääketieteellisin perustein. 

– Tavallisimmin lääketieteellinen ympärileikkaus tehdään esinahkaa ahtauttavan ja arpeuttavan ihotaudin takia. Tyypillinen ihotauti on valkotautijäkälä. Satunnaisissa tapauksissa voidaan tehdä ympärileikkaus myös esimerkiksi virtsatietulehduskierteen katkaisemiseksi, kertoo lasten urologian osastonylilääkäri, professori Seppo Taskinen Uudesta lastensairaalasta. 

Lue myös: Suomenlinna, Machu Picchu ja… vulva? Naisen sukuelin halutaan Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon

Komplikaatioriskinä verenvuoto ja ihokuoliot

Leikkaus ei ole ainakaan sairaalassa pelkkä "esinahan napsaisu pois". 

– Yleensä potilas on noin kaksi viikkoa kipeä ja kävelykin saattaa olla vaivalloista. Kipua tai arkuutta aiheuttaa paitsi leikkaushaava, myös terskan herkkyys esimerkiksi vaatteiden aiheuttamalle kosketukselle. Yleensä leikkausalueella on turvotusta, toteaa Taskinen. 

Ympärileikkaukseen liittyy sairaalaolosuhteissakin komplikaatioriski, kuten aina leikkauksiin. 

– Tyypillisimmät komplikaatiot liittyvät leikkauksen jälkeisiin verenvuotoihin ja turvotukseen. Toisinaan haava voi infektoitua tai osittain aueta. Pahimmillaan voi kehittyä paikallisia ihokuolioita. 

Komplikaatiot eivät kuitenkaan ole Taskisen mukaan kovinkaan tavallisia. Yleensä se paranevat sairaalatoimenpiteen jälkeen hyvin. 

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtajan Yaron Nadbornikin mielestä kotiolosuhteissa lääkärin toteuttamana ympärileikkaus on yksinkertaisempi operaatio kuin sairaalassa tehty, koska "ompelusta johtuvia tikkejä ei tule".

5:08img

Videolla Yaron Nadbornik kertoo, miksi juutalaisperinteeseen kuuluu poikien ympärileikkaus.

Lue myös: Suomen rikoslaista ei löydy erillistä suojaa naisille – Bryssel haluaa murtaa tuon periaatteen

"Loukkaa lapsen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan "Suomessa alaikäisten poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen katsotaan loukkaavan lapsen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta". Ympärileikkausta on samoin perustein arvostellut myös lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen 

MTV Uutiset tavoitteli juttua varten Helsingissä ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia tekevää plastiikkakirurgia, mutta hän ei vastannut haastattelupyyntöön. Hänen vastaanotollaan peniksen ympärileikkaus nukutuksessa maksaa verkkosivujen mukaan 3 500 euroa – mitä ilmeisimmin tällä tarkoitetaan aikuisen miehen ympärileikkausta. Eri klinikoilla on tarjolla on myös tätä selvästi halvempia vaihtoehtoja: suurimmaksi osaksi hintataso on noin 1 000 euron luokkaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan ympärileikkauksen saa tehdä vain laillistettu lääkäri. 

Vuonna 2017 Suvianna Hakalehto ja Marike Helander kirjoittivat lapsioikeuteen keskittyneessä artikkelissaan, että "on todennäköistä, että toimenpiteitä suorittavat joissakin tilanteissa myös muut kuin laillistetut lääkärit ja että niitä tehdään ei-steriileissä olosuhteissa esimerkiksi perheen kotona". Tällaisessa tilanteessa mahdolliset ongelmat tulevat esiin vain jos toimenpiteestä aiheutuu lääkärin hoitoa vaativia komplikaatioita, todetaan artikkelissa.

"Eurooppaan suuntautuvan maahanmuuton myötä uskontoon ja kulttuuriin perustuvien ympärileikkausten voidaan arvioida lisääntyvän", kirjoittavat Hakalehto ja Helander.

Lue myös: Tällaista on kunniaväkivalta - yksi seikka erottaa sen lähisuhdeväkivallasta: "Kun uhri hakee apua, se on otettava vakavasti"

Yleisiä Lähi-idässä, Afrikassa ja Yhdysvalloissa

Uuden lastensairaalan urologian osastonylilääkärin mielestä Seppo Taskisen mukaan on hyvä, että Suomessa ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset on rajattu pois julkisesta terveydenhuollosta. 

– Ei-lääketieteellisestä ympärileikkauksesta ei ole terveyshyötyä, ja leikkauksella aiheutetaan peruuttamaton muutos anatomiaan.

Vuonna 2015 tehdyn kansainvälisen tutkimuksen mukaan Suomessa ympärileikattujen miesten ja poikien määrä oli noin 0,7 prosenttia. Tuohon aikaan se olisi tarkoittanut noin 40 000 ihmistä. Yleisintä ympärileikkaus vaikuttaa olevan Lähi-idässä, Etelä- ja Keski-Afrikassa sekä Yhdysvalloissa.

Videolla kerrotaan, mistä poikien ei-lääketieteellisessä ympärileikkauksessa on kyse!

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi