10 000 ihmistä saa kutsun terveystarkastukseen osana laajaa tutkimusta – tämä kaikki tutkitaan

8:32img
Kuka hyötyy terveystarkastuksista? Järkevä terveysseuranta puntarissa.
Julkaistu 24.01.2023 10:19

MTV UUTISET - STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kutsuu talven ja kevään aikana 10  000 Suomessa asuvaa aikuista laajaan terveystarkastukseen. Tarkastukset ovat osa THL:n Terve Suomi -tutkimusta, joka alkoi viime syksynä.

Tuolloin tutkimuksen kyselyosuuteen pyydettiin vastauksia yhteensä 66 000:lta Suomessa asuvalta aikuiselta. Kutsu terveystarkastukseen lähetetään tästä joukosta satunnaisesti valituille yli 20-vuotiaille henkilöille.

Tutkimuksen terveystarkastukset kestävät tammikuusta kesäkuuhun, ja niitä järjestetään 50 paikkakunnalla ympäri Suomen.

Tutkimuksen johtaja Annamari Lundqvist kuvailee väestötutkimusta kansanterveyden kannalta merkittäväksi.

– Tutkimuksen avulla koko väestön ja sen osaryhmien terveydestä sekä hyvinvoinnista saadaan tietoa, jota ei muista tietolähteistä voi saada, Lundqvist sanoo tiedotteessa.

Tutkimus paljasti suomalaisten D-vitamiinin puutteen

Vastaavilla väestötutkimuksilla on THL:n mukaan onnistuttu aikaisemmin parantamaan kansanterveyttä Suomessa.

Esimerkiksi yli 20 vuotta sitten väestötutkimus osoitti, että suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia. THL:n mukaan puutetta alettiin paikata menestyksekkäästi maitotuotteiden ja rasvavalmisteiden D-vitamiinilisällä.

– Terve Suomi -tutkimuksen avulla voidaan vähentää keskeisistä kansansairauksista johtuvia ennenaikaisia kuolemia ja toimintakyvyn rajoituksia sekä kehittää terveyspalveluja niin, että ne vastaavat asukkaiden tarpeisiin mahdollisimman hyvin, Lundqvist sanoo.

– Tutkimus edeltäjineen muodostaa ainutlaatuisen tietopohjan vaikuttavan sosiaali- ja terveyspolitiikan tueksi.

Osallistujat saavat tulokset käyttöönsä

Terveystarkastuksissa osallistujilta muun muassa mitataan verenpaine, otetaan verinäyte, tutkitaan näkö ja kuulo ja he tekevät muistiin, tarkkaavuuteen ja fyysiseen kuntoon liittyviä tehtäviä. Tutkimukseen liittyy myös kyselyitä, joilla kartoitetaan terveyttä, elintapoja ja toimintakykyä.

Osallistujat saavat itseään koskevat tulokset käyttöönsä. THL:n mukaan tuloksista selviää esimerkiksi henkilökohtainen riski sairastua uniapneaan, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä kakkostyypin diabetekseen.

Lisäksi tutkittavat saavat ohjeita terveytensä ja hyvinvointinsa parantamiseksi.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi