Kokosimme yhteen kymmenen asiaa, jotka vain vuorotyötä tehneet voivat oikeasti ymmärtää.
Usein pidetään itsestäänselvyytenä sitä, että töitä tehdään maanantaista perjantaihin, kahdeksan tuntia päivässä – ja viikonloppuisin nautitaan vapaapäivistä. Tämä ei kuitenkaan ole todellakaan kaikille arkipäivää, sillä suuri osa ihmisistä tekee vuorotyötä.
10 asiaa, jotka vain vuorotyötä tehneet voivat ymmärtää
Lue lista ja ota selvää, samaistutko arkisiin ajatuksiin, joita vuorotyötä tekevät kohtaavat jatkuvasti.
1. Viikonloppu ei tarkoita vapaa-aikaa
Viikonloppu ei tarkoita automaattisesti vapaa-aikaa. Oikeastaan teet useammin viikonloppuisin töitä kuin vietät vapaa-aikaa.
2. Päivien hahmottaminen on vaikeaa
Sinun on vaikea hahmottaa, mikä päivä tänään on. Kun työpäivät eivät jaksotu säännöllisesti perinteisen viikkorytmin mukaan, on usein hankala hahmottaa, että eletäänkö esimerkiksi maanantaita vai keskiviikkoa.
3. Perjantai ei ole hehkutuksen arvoinen
Et ymmärrä, miksi perjantai on aina hehkutuksen kohteena. Itse olet usein viikonloppuisin töissä, joten sinun on vaikea samaistua perjantaipäivien hehkutukseen.
4. Kun muut ovat töissä, sinä olet todennäköisesti vapaalla
Olet tottunut siihen, että olet vapaalla liki aina vain silloin, kun muut ovat töissä. Tämä ongelma on tuttu vuorotyöläisille ja läheisten kanssa onkin usein vaikeaa saada sovittua treffejä – etenkin, jos useamman vuorotyötä tekevät pitäisi onnistua pääsemään samaan aikaan paikalle.
5. Palkkapäivänä hymyilyttää
Jokaisena palkkapäivänä iloitset ilta-, yö- ja viikonloppulisistä. Vaikka vuorotyön tekeminen tuntuu usein raskaalta, lämmittävät palkkapäivänä tilille kilahtavat lisät aina mieltä.
6. Juhlapyhätkin menevät usein töissä
Joulu tai juhannus eivät tarkoita sinulle vapaapäiviä. Säännöllistä päivätyötä tekeville juhlapyhät tarkoittavat usein automaattisesti vapaapäiviä, mutta vuorotyöläisille ei ole koskaan itsestäänselvää, että joku tietty päivä on vapaapäivä.
7. Tuplavuorot ahdistavat
Kauhukuvasi on aamuvuoro, jota edeltävänä päivänä olet ollut iltavuorossa. Tämä kahden vuoron yhdistelmä on monen vuorotyötä tekevät painajainen, sillä iltavuoron jälkeen on vaikea saada heti unta – vaikka aamulla pitäisi olla jo aikaisin pirteänä töissä.
8. Arkipäiväkin voi olla juhlapäivä
Saatat käydä baarissa keskellä viikkoa. Saatat kohdata tämän vuoksi arvostelua, mutta niin ikään vuorotyötä tekevät ja arkivapaista nauttivat ihmiset eivät ihmettele lainkaan sitä, että arkipäiväkin voi olla juhlapäivä – täysin ansaitusti.
9. Toivot saavasi kutsut kuukausia etukäteen
Toivot, että kutsut juhliin lähetettäisiin kuukausia, eikä viikkoja ennen juhlia, jotta ehdit pyytämään viikonlopun vapaaksi. Viikonloppuvapaat ovat vuorotyöläisille niin harvinaista herkkua, että ei ole suinkaan itsestäänselvää, että viikonloppuna järjestettäviin rientoihin pääsee osallistumaan – mikäli näistä ei kerrota todella hyvissä ajoin.
10. Toivot juhlia mieluummin arkipäiville
Toivoisit, että ystäväsi järjestäisivät juhlansa perjantain tai lauantain sijaan esimerkiksi tiistaina. Koska vuorotyöläisille viikonloppuvapaita on usein tarjolla vain rajoitettu määrä, olisi mukavaa nauttia esimerkiksi juhlista joskus myös arkena.
LUE MYÖS: 12 paljastavaa seikkaa – näistä merkeistä tiedät, että saat liian vähän palkkaa
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.