Asiantuntijat kertovat, miten korona-aika vaikutti parisuhteisiin: "Kriisi tuo pohjimmiltaan esiin, olemmeko toisiamme varten vai emmekö ole"

5:15img
Videolla parisuhdeammattilaiset arvioivat korona-ajan vaikutusta parisuhteisiin MTV Uutiset Livessä.
Julkaistu 01.08.2020 21:00
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Monet kokevat korona-ajan lisäävän stressiä, joka kuormittaa myös parisuhdetta ja seksielämää. Asiantuntijoiden mukaan kriisitilanteet ylipäätään vaikuttavat ihmissuhteisiin monin eri tavoin ja voivat parhaimmillaan parantaa tunnesidettä ja luottamusta toiseen ihmiseen.

Parisuhdeammattilaiset, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen ja parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow arvelevat, että kriisi tarjoaa ihmisille hyvän mahdollisuuden punnita parisuhteen tilaa.

– Kriisithän tuovat esiin sen, mitä me pohjimmiltaan olemme toisillemme. Ihminen hakeutuu parisuhteeseen siksi, että hänen on jotenkin helpompi kohdata arki ja maailma rinnakkain toisen ihmisen kanssa, parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow, totesi MTV Uutiset Livessä.

Stolbown mukaan mikä tahansa perusturvallisuuden tunnetta ravisteleva kriisi mittaa hyvin toisen ihmisen sitoutuneisuutta parisuhteeseen.

– Siinä juuri mitataan, seisooko tuo ihminen rinnalla ja saako hänestä lisäturvaa. Jos ei, niin se pettymys ja suuttumus parisuhteen laatuun ja nimenomaan kumppaniin lisääntyy valtavasti, Stolbow kertoo.

Toisille esimerkiksi etätyöskentely on tuonut lisää aikaa parisuhteelle, mutta toisille ei. Tilanteet vaihtelevat erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten keskuudessa.

– Kyllä perusasia on se, että kriisit näyttävät, keitä me olemme: Olemmeko toisiamme varten, vai emmekö ole, Stolbow toteaa.

Lue myös: Väljähtyneenkin seksielämän voi sytyttää uuteen liekkiin – asiantuntijat kertovat, miten lisäät halua arkistuneeseen suhteeseen

"Yhteiskunta on varautunut paremmin toiseen aaltoon"

Jos syksy tuo mukanaan uudet karanteenit ja rajoitukset, yhteiskunta on oletettavasti varautunut tilanteeseen paremmin – niin myös parisuhteissa.

– Nyt kun on ollut tällaista pientä hengähdystaukoa (koronakriisistä), niin suosittelen juttelemaan kokemuksista ja etsimään hyvin toimineita juttuja. Se voi olla tosi terapeuttista vetää pieni yhteenveto keväästä ja pohtia mitä tehdään, jos näin käy uudestaan, seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen neuvoo.

Lomalla on aikaa käsitellä eroa

Koronakevät ei ole MTV Uutisten selvityksen mukaan vaikuttanut avioerojen määrään. Paikoin erojen määrä on jopa laskenut. Asiantuntijan mukaan tilanne on vielä liian läheinen, että parisuhdetta voisi arvioida objektiivisesti.

– Me tiedämme, että taloudelliset tilanteet kiristävät perheitä ja parisuhteita. Ja on selvää, että ne vaikuttavat avioerojen määrään. Kunnes tilanne vedetään toiseen ääripäähän, jolloin ei ole esimerkiksi taloudellisesti varaa erota, ja tämä on mielestäni iso kysymys, Stolbow sanoo.

– Toki tämä on myös yhdistänyt joitakin perheitä: meillä on ollut yllättäen aikaa olla. Esiin nousevat oleelliset kysymykset, kuten mikä on itselle elämässä tärkeätä. Ja jos tiukassa paikassa huomaa, että tuo ihminen on turvana, niin sen arvo kasvaa ihan valtavasti. Kyllä se parantaa parisuhteen tilaa. 

Korona-aika näyttää lisänneen pariterapiassa käyntien määrää

Tanskasen mukaan on mahdollista, että korona-aika on kasvattanut parisuhdeterapiassa käyvien parien määrää. Joka tapauksessa usein juuri loma-aika on niin sanottua sesonkia.

– Samaan aikaan, tämä kesän loppu on sellaista aikaa, jolloin syitä käyntimääriin on vaikea arvioida. Lomat ovat monesti sellainen tekijä, jolloin tullaan sellaiseen tulokseen, että jotain pitäisi tehdä, Tanskanen arvelee.

– Olen itse törmännyt tilanteisiin, jolloin päätetään ottaa ero, kun on vielä paljon lomaviikkoja jäljellä ja asia pystytään käsittelemään ajan kanssa, ja rauhassa lasten kanssa puimaan loppuun. Ja se on mielestäni ollut yllättävää, Stolbow kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde