10 tavallista tamponivirhettä, joihin naiset sortuvat – sorrutko sinäkin?

Huono hygienia suositun tamponien käytön yhteydessä altistaa ikäville infektioille ja voi olla jopa hengenvaarallista.

The Sun listasi yleisiä tamponeiden käyttöön liittyvää virheitä, joilla voi olla vaarallisia seurauksia.

1. Et pese käsiäsi ennen tamponin asettamista

Käsien pesu on tärkeää myös tamponien asettamisen yhteydessä. Sormiin kerääntyy runsaasti bakteereita, joita et taatusti halua alapäähäsi.

2. Tamponin käyttö varmuuden vuoksi

Vuotoon nähden liian suuren tamponin käyttö tai tamponin käyttö hyvin niukan vuodon aikana kuivattaa emätintä tarpeettomasti. Jos vuoto on vähäistä tai haluat suojata housusi vain varmuuden varalta, käytä tamponin sijaan pikkuhousunsuojaa.

3. Käytät kahta tamponia kerrallaan

Emättimeen on tarkoitus asettaa vain yksi tamponi kerrallaan, vaikka vuoto olisi runsasta. Kahden tamponin yhtaikainen käyttö lisää riskiä siihen, että toinen tamponeista unohtuu emättimen sisään, mikä puolestaan kasvattaa toksisen sokkioireyhtymän vaaraa.

4. Vain yhden tamponikoon käyttäminen

Kuukautisten ajankohta vaikuttaa vuodon määrään, mikä tulee huomioida myös käyttämiensä tamponien imukyvyssä. Liian imukykyisen tamponin käyttäminen lisää riskiä toksiseen sokkioireyhtymään. Kuukautisten loppuvaiheessa tamponikoko onkin syytä vaihtaa pienempään.

5. Tamponien käyttäminen parasta ennen -päiväyksen jälkeen

Kyllä, myös tamponit menevät vanhaksi. Tamponit valmistetaan puuvillasta, joka altistuu ajan myötä homeelle ja bakteereille, jotka voivat järkyttää emättimen bakteeritasapainoa ja aiheuttaa bakteerivaginoosin. Tavallisesti tamponit säilyvät käyttökelpoisina vajaat viisi vuotta. Omien kuukautissuojiensa parasta ennen -päiväyksen voi tarkistaa niiden paketista.

6. Tamponien säilyttäminen kylpyhuoneessa

Kylpyhuoneen kosteus ja kuumuus luovat ihanteellisen kasvualustan bakteereille ja muille taudinaiheuttajille. Terveyttä suojellakseen tamponeja tulisikin säilyttää viileässä ja pimeässä kaapissa kylpyhuoneen sijaan.

7. Rikkoutuneessa pakkauksessa olevan tamponin käyttäminen

Hätävaratamponi laukun pohjalla voi pelastaa päivän kuukautisten yllättäessä, mutta ennen tamponin laittamista sisäänsä, tulisi sen pakkauksen kunto tarkistaa. Jos tamponin käärepaperi näyttää rikkinäiseltä, kuuluu kuukautissuoja roskiin. Et todellakaan halua sisääsi pölyä, meikkiä ja likaa kerännyttä tamponia.

8. Et vaihda tamponia uimisen jälkeen

Uidessa tamponikin naru kerää itseensä kaikkea, mitä uintivedessä nyt sattuu olemaan: esimerkiksi ulostetta, klooria ja levää. Tamponi onkin syytä vaihtaa heti uimisen jälkeen.

9. Et vaihda tamponia ulostamisen jälkeen

Tamponin naru voi kerätä itseensä myös ulosteperäisiä bakteereja ja kuljettaa niitä virtsaputkeen saaden aikaan ikävän infektion. Tamponin vaihtaminen ulostamisen jälkeen onkin järkevää.

Jos tamponin vaihtaminen uimisen tai vessakäyntien jälkeen tuntuu sekä itseä että ympäristöä rasittavalta, kannattaa kuukautissuojaksi valita kuukuppi. Kuukuppi on valmistettu silikonista, eikä se siten ime itseensä bakteereja ja muita ikävyyksiä puuvillan tavoin. Tämän vuoksi kuukuppia ei täydy vaihtaa yhtä usein kuin tamponia.

10. Huuhdot tamponin alas viemäristä

Tamponin muovinen asetin kuuluu muovinkeräykseen ja itse käytetty tamponi sekajätteeseen. Vessanpönttöön huuhdeltuna tamponit tukkivat viemärin ja muoviset asettimet pahentavat merten muovikriisiä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat