11-vuotiaan pahoinpitely koulussa järkyttää Vantaalla – nuorisotyöntekijä huolissaan rajusta pahoinvoinnista: "Turhankin aikaisin lähdetään kokeilemaan päihteitä"

pekkamäkelä
Julkaistu 22.09.2020 17:24

MTV UUTISET – EREN GÜRLER

11-vuotias kuristettiin tajuttomaksi välitunnilla Vantaalla. Vantaan nuorisotyön päällikkö kertoo olevansa huolissaan nuorison hyvinvoinnista Vantaalla ja avaa rajun kiusaamisen mahdollisia syitä.

Vantaalaisessa alakoulussa tapahtui syyskuun puolivälissä väkivallanteko, jossa tekijät olivat vasta kuudesluokkalaisia ja uhri 11-vuotias. Uhri kuristettiin tajuttomaksi ja video tapauksesta levisi netissä.

MTV Uutiset haastatteli Vantaan nuorisotyön päällikköä Pekka Mäkelää nuorison hyvinvoinnista. Väkivalta nuorten keskuudessa ei ole Mäkelän mukaan lisääntynyt, vaan sitä esiintyy aika ajoin, ja välillä valitettavasti tapahtuu isompia juttuja. Suurin osa nuorisosta voi erittäin hyvin, mutta kuilu hyvin ja huonosti voivien nuorten välillä vain kasvaa.

Lue myös: Kuudesluokkalaisten vakava väkivallanteko Vantaalla: Pahoinpitelivät 11-vuotiaan pojan tajuttomaksi välitunnilla – "Äärimmäisen poikkeuksellista"

– Noin 85 prosenttia nuorista voi todella hyvin. Jäljelle jäävä 15 prosenttia voi kuitenkin entistä huonommin, Mäkelä kertoo.

Vantaalla nuorisotyö työskentelee 10–18 -vuotiaiden parissa. Mäkelä kertoo, että ei ole epätavallista, että nuoret yrittävät aikuistua hyvin nuorena.

– Nuorimmissa ikäluokissa vähän turhankin aikaisin lähdetään kokeilemaan päihteitä ja otetaan mallia vanhemmista. Jonkin verran väkivalta on lisääntynyt sen myötä, Mäkelä avaa nuorison tilannetta.

Vakavien kiusaamistapausten taustalta on paljastunut usein yksinkertaisesti nuorten huonovointisuus.

– Nuoret eivät ole lähtökohtaisesti väkivaltaisia. Huono olo, joka voi johtua monestakin syystä, purkautuu huonona käytöksenä ja väkivaltana. Kaikki reagoivat yksilöllisesti pahaan oloon, Mäkela sanoo.

Nuorisotyön tehtävä olla nuorten tukena

Nuorisotyön tehtävä on olla läsnä nuorten elämässä sekä auttaa ja tukea heitä kaikissa mahdollisissa asioissa. Nuorisotyön lähtökohtana on ennaltaehkäistä konfliktitilanteita. Nuorten mielessä monet riidat ja ikävät ajatukset voivat jäädä kytemään, ja nuorisotyön pyrkimyksenä on päästä käsiksi näihin ajatuksiin. Nuorisotyöntekijät ovat usein se taho, jolle nuoret uskaltavat puhua.

– Olen sanonut, että nuorella pitää olla vähintään yksi luotettava aikuinen, yksi ystävä ja yksi harrastus, niin asiat ovat hyvin. Joiltain nuorilta voi puuttua nämä kaikki kolme asiaa, ja silloin on nuoristyön tehtävä puuttua peliin, Mäkelä kertoo.

Nuorisotyö on nuorten parissa nuorisotalojen lisäksi sosiaalisessa mediassa ja digitaalisilla alustoilla. Vaikka väkivaltaa ja häiriökäyttäytymistä nuorison parissa esiintyy, on nuorisotyö onnistunut monia konflikteja estämään.

– Olemme onnistuneet esimerkiksi ennaltaehkäisemään monta joukkotappelua vain reagoimalla nopeasti sosiaalisessa mediassa esiintyneeseen viestittelyyn, Mäkelä huomauttaa.

Avain ennaltaehkäisyyn on olla läsnä nuorten elämässä.

–Tunnetaan nuoremme, niin tiedetään vähän ennakoida.

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret