13 merkkiä, joista tunnistat valehtelijan

Jos haluat selvittää valehteleeko joku sinulle, niin kannattaa tarkkailla näitä eleitä ja merkkejä.

13 merkkiä osoittavat, jos joku yrittää valehdella sinulle.

Ääni muuttuu radikaalisti

Tutkijat yrittävät usein selvittää millaisella äänenpainolla ja tavalla henkilö puhuu normaalisti. He kysyvät heiltä ensiksi tavallisia kysymyksiä, joihin poliisilla on jo vastaus. Osa saattaa puhua normaalisti nopeasti ja toinen taas hitaasti ja rauhallisesti. Kunhan he tietävät kuinka henkilö yleensä puhuu, he siirtyvät kysymään haastavampia kysymyksiä. Jos tapa puhua muuttuu paljon, niin se kielii valehtelusta. Osalla saattaa olla myös selkeästi vaikeuksia puhua, koska esimerkiksi suu kuivuu stressatessa enemmän.

Hän tietää vastauksen kaikkeen

Yleensä ihmisten täytyy pohtia hetki ennen kuin he kertovat, mitä he tekivät esimerkiksi viime viikolla. Jos henkilöllä on vastaukset kaikkiin kysymyksiin ja hänen ei tarvitse juurikaan miettiä niitä, niin luultavasti hän on opetellut asiat ulkoa ja valehtelee.

Hän liikehtelee holtittomasti

Jos joku jatkaa erikoisen ja "turhan" asian hoitamista, niin hän luultavasti valehtelee. Kyse saattaa olla puhtaiden silmälasien putsaamisesta, kengännauhojen sitomisesta tai puhtaan pöydän pyyhkimisestä. Syyllisyys ja ahdistuneisuus tekevät ihmisestä levottoman. Tällainen käytös on erittäin tavanomaista, jos esimerkiksi puoliso valehtelee rakkaimmalleen.

Hän vaihtaa pään asentoa yllättäen

Valehteleva henkilö vaihtaa yleensä pään asentoa yllättäen juuri ennen kuin hän vastaa kysymykseen valheella.

Hengitys muuttuu

Valehteleva henkilö on yleensä jännittynyt tai hermostunut. Tällainen käytös vaikuttaa heti verenkiertoon ja kehon käyttäytymiseen. Veri pumppaa nopeammin ja samalla myös hengityksestä tulee paljon raskaampi.

Hän jähmettyy paikoilleen

Yleensä valehtelijat liikkuvat holtittomasti, mutta kannattaa myös kiinnittää huomio sellaisiin henkilöihin, jotka jähmettyvät paikoilleen. Tavallisen keskustelun aikana ihminen nimittäin yleensä vaihtaa asentoaan rennommaksi, mutta valehtelija ei uskalla tehdä näin ja jähmettyykin paikoilleen. 

Hän toistelee sanojaan liikaa

Valehteleva henkilö saattaa toistaa jotain sanaa tai lausetta useaan otteeseen. Tällä tavalla he yrittävät vakuuttaa sinut ja samalla myös itsensä siitä, että valhe onkin totta. Valehtelijat yrittävät myös saada lisää aikaa keksiä toisia valheita toistamalla sanojaan.

Liikaa yksityiskohtia

Valehteleva henkilö kertoo usein liian paljon erilaisia yksityiskohtia, vaikka niitä ei ole varsinaisesti edes tiedusteltu. Tällainen käytös johtuu usein siitä, että valehtelijat yrittävät avoimuudellaan ja puheliaisuudellaan saada muut uskomaan heitä.

Hän koskettelee suutaan

Henkilöt, jotka eivät halua vastata kysymyksiin peittävät usein suunsa. Tämä kielii siis usein valehtelusta.

Hän koskettaa herkkiä kehonosia

Oikeudellinen psykologi Lillian Glass kertoo, että oikeussalissa olevat henkilöt koskettelevat usein herkkiä kehonosiaan, kuten kurkkua, rintakehää, päätään tai vatsaansa, kun he kohtaavat hankalan kysymyksen. Yleensä kyseinen ele osoittaa, että henkilö valehtelee.

Jalat liikkuvat holtittomasti

Valehtelija haluaa usein poistua paikan päältä, joten hänen jalkansa saattavat heilua paljon kiusallisen hetken aikana.

Hän räpyttää silmiään harvakseltaan

Valehtelevan henkilön käytös poikkeaa aina normaalista. Hän saattaakin joko räpyttää silmiään hyvinkin harvakseltaan tai sitten taas liiaksi. Yleensä valehtelija ei halua katsoa silmiin lainkaan, joten osa yrittävää esittää rehellistä katsomalla suoraan silmiin aivan liikaakin. Tällöin silmien räpyttely unohtuu melkein kokonaan.

Hän osoittelee paljon

Ärsyyntynyt valehtelija yrittää usein kääntää vastuun ja syyttävän sormen toista kohtaan. Hän päätyykin osoittelemaan sormellaan kaikkia muita.

Lue myös:

    Uusimmat