Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes poisti vuonna 2015 markkinoilta 158 tuotetta. Sähkölaitteista vakavia puutteita löytyi edelleen eniten led-valaistustuotteista; lelujen vakavimpia puutteita olivat esimerkiksi liian suuret ftalaattipitoisuudet sekä tukehtumisvaara.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes poisti vuonna 2015 markkinoilta 158 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta. Määrä lähes puolittui edellisvuodesta.
Sen sijaan kuluttajilta takaisin kerättyjen tuotteiden määrä pysyi lähes ennallaan. Vuonna 2015 kuluttajilta kerättiin takaisin 77 tuotetta, vuotta aiemmin vakavimmin vaarallisia tuotteita löytyi 85.
Sähkölaitteista vakavia puutteita löytyi edelleen eniten led-valaistustuotteista, latureista ja verkkoliitäntäkojeista. Puutteita löytyi paljon myös koneista, leluista, vaatteista ja henkilönsuojaimista sekä häkä- ja palovaroittimista.
Markkinavalvontarekisteri sisältää tiedot tuotteista, joiden myyntiä ja markkinointia on rajoitettu Tukesin päätöksillä kolmen viime vuoden aikana. Lista löytyy Tukes.fistä.
Lähes sata sähkölaitetta poistettiin markkinoilta
Tukes teki vuoden aikana 2 100 valvontakäyntiä sähkölaitteita myyviin liikkeisiin sekä valmistajien ja maahantuojien tiloihin.
Testausten perusteella markkinoilta poistettiin 92 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta. Näistä 30 kerättiin takaisin kuluttajilta.
– Sähkölaitteiden valvontaa kohdistetaan riskiperusteisesti epäilyttäviin tuotteisiin tai esimerkiksi uusiin tuotetyyppeihin. Riskiryhminä ovat jo muutaman vuoden ajan olleet led-valaistustuotteet sekä laturit ja verkkoliitäntäkojeet, ja niissä havaittiin jälleen eniten puutteita, kertoo Sähkötuoteryhmän johtava asiantuntija Mika Toivonen.
– Valvontatulokset eivät kuitenkaan anna kokonaiskuvaa markkinoilla olevien vaarallisten sähkölaitteiden määrästä, vaan ne kertovat pikemminkin Tukesin valvonnan oikeasta kohdentumisesta.
Lelujen puutteina ftalaatit ja irtoavat osat
Tukes valvoo yleisten kulutustavaroiden, lelujen, koneiden ja henkilönsuojainten turvallisuutta. Viime vuonna näistä ryhmistä 47 tuotetta poistettiin markkinoilta. Tapauksista 42 oli sellaisia, joissa yritykset joutuivat keräämään tuotteet takaisin myös kuluttajilta. Tuotteiden joukossa oli muun muassa henkilönsuojaimia, vaatteita, koneita, leluja ja lastenhoitotarvikkeita.
– Lelujen vakavimpia puutteita olivat esimerkiksi liian suuret ftalaattipitoisuudet sekä tukehtumisvaaraa aiheuttavat pienet irtoavat osat, kertoo Kuluttajaturvallisuusryhmän johtava asiantuntija Janne Niemelä.
Vaatteissa ongelmana olivat useimmiten kuristumisvaaraa aiheuttavat liian pitkät narut.
Uudet varoitusmerkit huomion kohteena kemikaalituotteissa
Kemikaalituotteiden osalta valvottavina ovat muun muassa biosidit, kasvinsuojeluaineet, pesuaineet, kosmetiikka sekä muut kuluttaja- ja teollisuuskemikaalit. Markkinavalvonnan kohteena oli viime vuonna yli 1 300 eri tuotetta.
– Pesuaineiden valvonta kohdistui kotimaisten valmistajien tuotteisiin ja niiden vaaraluokituksiin ja -merkintöihin. Puutteita löytyi yli 100 tuotteen merkinnöissä, joista suurimman osan yritykset korjasivat jo Tukesin yhteydenoton perusteella, kertoo Kemikaalien markkinavalvontaryhmän päällikkö Marilla Lahtinen.
– Kosmeettisten valmisteiden valvontaa kohdennettiin muun muassa markkinointiväittämiin, herkistävän säilöntäaineen metyyli-isotiatsolinonin pitoisuuksiin ja tuotteiden merkintöihin. Vaikka merkinnöissä on usein puutteita, lainsäädännön vastaisia koostumuksia tulee Tukesin tietoon harvoin. Kosmetiikkavalvonnassa painottuu yritysten ohjaus ja neuvonta.
Markkinavalvontarekisteristä löytyvät markkinoilta poistetut tuotteet
Tukes valvoo myös pakkausten, sähkö- ja elektroniikkalaitteiden, akkujen ja paristojen sisältämiä vaarallisia aineita koskevien säädösten noudattamista. Näissä tuoteryhmissä valvonnan kohteena oli yhteensä 150 tuotetta. Kolme tuotetta poistettiin markkinoilta ja 19 sai kirjallisen huomautuksen.
Jalometallituotteiden, rihkamakorujen ja kellojen valvonnassa käyntejä tehtiin myyntiliikkeisiin tai messuosastoille. Neljä tuotetta poistettiin markkinoilta.
Pelastustoimen laitteiden osalta markkinoilta poistettiin yksi sammutuspeite, kaksi palovaroitinta ja kahdeksan häkävaroitinta. Viisi häkävaroitinta kerättiin takaisin myös kuluttajilta.
Räjähteiden valvonnassa yksi ilotulitepata poistettiin markkinoilta.
Lähde: Tukes